Van Postası Gazetesi Yazarları Türkiye’ye örnek olan Van İŞGEM’i ziyaret etti

Van Postası Gazete yazarları İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik’i ve faaliyet gösteren işletmeleri ziyaret etti.

Van Haberleri 7.01.2020 08:51:25 0
Van Postası Gazetesi Yazarları Türkiye’ye örnek olan Van İŞGEM’i ziyaret etti
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Postası Gazete yazarları İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik’i ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik başarılı projelere imza atarak Van İŞGEM’in Türkiye’ye rol model olduğunu söyledi. Gedik, girişimcilere yönelik hizmet veren Türkiye’deki 11 İŞGEM içinde başarılı çalışmalarla Van İŞGEM’in birinci sırada yerini aldığını söyledi.

Van İŞGEM’de yapılan Öğle yemeği programına, İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Gazeteci Ziya Türk,  Yrd. Doç. Oruç Yunusoğlu, Elektrik ve Elektronik Mühendisi Cemal Şahinoğlu, Ayten Nalbantoğlu, Ayşe Şahinoğlu, Nergiz Gönül Kayman ve Yunus Tuğrul katıldı.

İŞGEM TÜRKİYE’YE ROL MODEL OLDU
İŞGEM’de yapılan çalışmalar ve projelerle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik , “Fiziki ve uygulama şekliyle İŞGEM Türkiye’ye rol model oldu. Bakanlık tarafından örnek proje diye birçok programa davet ediliyoruz. Yaptığımız yeni binalarda özellikle 10 tonluk gezer vinçlere varıncaya kadar her şey mevcut, çok kaliteli ve bütün donanımlara sahip binalar yaptık. Proje süresince 70 uzman personel görev yaptı burada, yurt dışından uzmanlar vardı. 51 faal olarak hizmet veren firmamız var, toplamda 57 işveren var. Yüzde yüz dolulukla hizmet veriyoruz, burada girişimcilerimizi alıp yetiştiriyoruz, mezun edip dışarı çıkarıyoruz. Başarılı bir şekilde buradan mezun ettiğimiz 60 firmamız var, 26 kapanan firmamız var, OSB’ye yönlendirdiğimiz firmalarımız da var.” dedi.

TEKNOLOJİYE YÖNELİK ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ
İŞGEM’de teknolojiye yönelik çalışmaların giderek artacağını ifade eden Gedik, “KOSGEB uygulamalarında şu şekilde bir kural var, kişilerin girişimcilik belgesi alabilmesi için ya girişimcilik belgesi olacak veya her hangi bir İŞGEM’de yer alıyor olacak. İŞGEM’de yer alması KOSGEB’ ten destek almasına yetiyor girişimcilerin. İlk kurulduğumuz zaman üretim olsun da ne olursa olsun diyorduk, şimdi öyle demiyoruz. 4 ayrı kuralımız var, Yenilikçi inovatif iş yapısına sahip olmalı veya katma değeri yüksek bir ürün olmalı, teknolojiyi kullanarak üretim yapıyor olmalı, ya da ihracat odaklı olmalı bu dört maddeden birine sahip olmasa girişimcilerimiz burada yer vermiyoruz. Pimapen, mobilyacı, yemekçi gibi girişimcilere yer veriyoruz, İŞGEM dışında da bu çalışmayı sürdürebilirler. Teknolojiye yönelik ürünler üretmeye başladık bu şekilde başarılı çalışmalarımızın sayısını arttıracağız.” diye konuştu.

IRAK, İRAN, GÜRCİSTAN, NAHCİVAN’A BÜYÜK İHRACAT 
Van’dan komşu ülkelere rekor ihracatın yapıldığının altını çizen Gedik, “Irak’a ihracatımız başladı, kadınlara yönelik ağda yapan bir firmamız var, buradan Irak’a bu ağda sevkiyatını başlattık. Gürcistan ve Nahcivan’a meyve suyu ihracatı yapıyoruz, her şerde bir hayır vardır derler, bu iç daralma bizi ihracata yönlendirdi, ihracat şuanda daha iyi kazandırıyor, daha karlı bir iş ülkemizin de buna ihtiyacı var. Şuan itibarıyla istihdam sayımız düşük onu da önümüzde ki dönemlerde arttırmayı hedefliyoruz. İŞGEM giderleri tamamen elde edilen kiralarla karşılanıyor. Burada yaptığımız çalışmalarla ve projelerle ilgili bir kitapçık hazırladık, Vali Beye, Ticaret Odasına, OSB’ye herekse, her odaya gönderiyoruz, ne yaptık, ne çalışmalar yapıyoruz diye bilgilendirme amaçlı bu kitapçıklarımızı dağıtıyoruz. Yaklaşık 50 bin lira gibi bir kira gelirimiz var, İŞGEM bünyesinde projesi kapsamında bizimle çalışan 11 personelimiz var, Türkiye de en çok personel çalıştıran 1.nci sırada yer alan İŞGEM’iz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE FARKLI KONULARDA PROJE YÜRÜTEN TEK İŞGEM
Türkiye sırlamasında Van İŞGEM’in birinci sırada yer aldığını söyleyen Gedik, Van İŞGEM ilklerin İŞGEM’i, Avrupa birliği projesi veya farklı konularda proje yürüten Türkiye’de tek İŞGEM biziz dedi. 

Gedik konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ülke genelinde 11 İŞGEM var, hiç biri Van gibi farklı bir proje yürütmüyor. Avrupa fon projesi ile 61 bin 550 liralık bir projeydi bu ve DAKA desteğiyle Hakkâri, Van, Bitlis, Muş gençlerini buraya topladık, gençlere girişimcilikle ilgili bilgiler vererek yönlendirmeler yaptık, Tekstil fabrikası kurarak burada eğitim verdik, çok güzel ve farklı çalışmalarla Türkiye’de rol model olmayı hak kazandık. Genç girişimcilere ilgili önemli işlere imza atıyoruz, atmaya devam edeceğiz, özellikle depremden önce İŞGEM ve gençlerle ilgili çok önemli projelere imza attık ama deprem olduğu için birçok çalışmamız askıda kaldı. Genç ve teknoloji konusunda çalışma yürüten girişimcilerimize burada yer vererek başarılı çalışmalara Van adına imza atmaya devam edeceğiz.”

YIKIK AYAKKABI FABRİKASI YERİNE KURULAN BAŞARI HİKAYESİ
Eski Sümerbank ayakkabı fabrikası yerinin değiştirilerek kente fayda sağlayacak bir İŞGEM fikri ile mücadele ettiğini ve bu çalışmayla farklı başarılara imza attığını ifade eden Gedik, “İŞGEM yeri eskiden Sümerbank Kundura Fabrikasıydı, 3 yıla yakın kapalı kaldı, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı, Van’ın ileri gelenleri ve Van’ı sevenler tarafından yerin alınması konusunda ciddi çalışmalar söz konusu oldu. Buraya Başbakanlıktan yetkililer geldiğinde bir toplantı düzenlendi, toplantı bitene kadar İŞGEM modelini anlattılar, Van için ideal bir projeydi, sanayi yok, girişimcilik çok gelişmemiş, iyi bir altyapı olur diye düşündüm. Bu toplantının ardından Ankara’ya giderek İŞGEM başvurusunu yaptım, Allah razı olsun Hüseyin Çelik’in çok büyük destekleri oldu, onunda desteğiyle böyle bir işe girdik başladık, Sümerbank Kundura Fabrikasının yeri İŞGEM’e verildi. Bu şekilde başladık ve bu güne kadar başarılı bir şekilde geldik. 2011 depremine kadar çok iyi ve başarılı bir şekilde gittik, doluluk oranlarımız iyiydi, deprem nedeniyle herkes gibi biz de sıkıntı yaşadık. Burada bütün çalışmalar durdu, sonra gelen bütün yardımlar için burayı depo olarak kullandık, yine Van’ın hizmetine sunduk. O günden bu güne başarılı adımlar atarak çalışmalarımızı südrüyoruz. Van için hayırlı olur inşallah.” şeklinde konuştu.

MEYVE KURUTMA MAKİNASI İLGİ ÇEKTİ
Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik’le beraber öğle yemeğine katılan Yazarlar, yemekten sonra firmaları gezerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. İranlı girişimci Dr. Mehrdad Fojlaley tarafından yapılan meyve kurutma makinasını hayranlıkla inceleyen yazarlara Fojlaley’den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

İleriki zamanlarda cihazın evlere uygun olanlarını üreteceklerini belirten Fojlaley, “20 dakika ile bir saat arasında sebze ve meyve kurutabilir. Bu süre sebze ve meyvenin cinsine göre değişiyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanmadığımız için meyveler çok doğal ve kendi aromasını koruyor” dedi.

VAN TARIMIYLA ÖNEMLİ ŞEHİRLERDEN BİRİ
Dünyada bir ilki gerçekleştirerek elektromanyetik sistemiyle çalışan ev tipi kurutma cihazı üreteceklerini vurgulayan Fojlaley, “Bu cihazın farklı tipleri bulunuyor. Bu kapsamda bizler dünyada ilk defa belki elektromanyetik sistem ile ev tipi kurutma cihazını üreteceğiz. Bu cihazda sebze ve meyve kurutma işlemi yapıldığı gibi normal diğer fırınların yaptığı işlevi de görebilecektir. Van’ın bir tarım şehri olması nedeniyle bu cihazın kent için önemli olduğuna dikkat çeken Fojlaley, “Türkiye bir tarım ülkesi olmakla birlikte Van tarımıyla önemli şehirlerden birisi. Bu anlamda bu meyve ve sebze kurutma cihazı yöre halkına önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Yazarların İŞGEM ziyareti çekilen hatıra fotoğrafının ardından sonra erdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem