Tarih: 08.04.2020 16:48

Van OSB Başkanı Aslan: Van’da da çiftçiye yüzde 75 tohum desteği verilmelidir

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Tarım ve Orman Bakanlığının vereceği çiftçiye hibe desteğinin Van’a da verilmesi gerektiğini söyleyerek, alınan yanlış kararın biran önce düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan yaptığı açıklamada, “Tarım Bakanlığının Başlatmış olduğu 21 ili kapsayan Çiftçiye yüzde 75 Tohum Desteği Uygulamasında Van yok. Bakanlıktan talebimiz bu yanlıştan bir an önce dönülmesi ve tarım, hayvancılık kenti olan ilimizin de bu kapsama alınmasıdır.” İfadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs salgınının tarım sektörüne etkilerinin azaltılması için düğmeye bastı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programına start verdiklerini belirterek, "21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz" dedi. İşte tohumların yüzde 75'inin hibe edileceği o iller ve detaylar...
Bakanlıktan çiftçiye hibe desteği! İşte detaylar

Bakanlık olarak ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programını başlattıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli "Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz" diye konuştu.

COVİT19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz." dedi.

STRATEJİK ÜRÜNLERDE REKOLTE ARTIRILACAK
Bu kapsamda yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programını başlattıklarını ifade eden Pakdemirli "Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

TOHUM BEDELİNİN YÜZDE 75'İ HİBE EDİLECEK
Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin % 75'i hibe, % 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak" açıklamasını yaptı.

TOHUM DAĞITIMINA BAŞLANDI
Mevsim itibari ile öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.

6 BİN 700 TON SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILACAK
Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirten Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyledi.
Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunu da sözlerine ekledi.

PROJE KAPSAMINDAKİ İLLER
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Bingöl
Çanakkale
Erzincan
Erzurum
Kars
Kayseri
Kırıkkale
Kırşehir
Konya
Muş
Nevşehir
Niğde
Samsun
Sivas
Tokat
Uşak
Yozgat
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —