Van Meslek Yüksekokulu öğrencileri; savaştan, göçten, şiddetten ve yoksulluktan dolayı çocukların yaşadıkları mağduriyeti iğne iplikle nakşetti.
Van Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından ‘Şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ konulu sergi düzenledi. Yoğun bir ilginin gösterildiği sergide; savaş, göç, şiddet, yoksulluk gibi her türlü olumsuz şartlardan en çok etkilenen çocuklar ele alındı. Çocukların yaşadıkları sıkıntıları iğne iplikle nakşeden öğrenciler, nakışlarının yanına ise bilindik şairlerin şiirlerini ekleyerek farklı bir konsept hazırladılar. Okul önünde düzenlenen serginin açılışında konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, yapılan çalışmanın Türkiye’de belki ilk denebilecek bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Farklı hikaye kitaplarından çok farklı sanatsal bir çalışma ortaya koymuşlar. Ben bu anlamda emeği geçen Zübeyde Tapan Aydın Hocamıza ve kıymetli öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi.
"EL SANATLARIMIZI GELECEK NESİLLERE EN GÜZEL ŞEKİLDE AKTARMAMIZ GEREKİYOR"
Van Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Çilingir Yeltekin ise geleneksel el sanatlarının bir toplumun milli değerlerini, kültürünü yansıtan temel öğeler olduğunu belirterek, bu öğeleri korumanın herkesin görevi olduğunu söyledi. El sanatlarının atalardan kalan bir miras olduğunu dile getiren Yeltekin, “Tarihsel ve kültürel gelişimimizi yansıtan milli değerlerimizi korumak için el sanatlarımızı gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmamız gerekiyor. Bugün burada emek veren hocamıza, el sanatları bölümü öğrencilerimize ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Toplumda farkındalık artırmak adına bu sergiyi açtığını ifade eden Van Meslek yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim görevlisi Zübeyde Tapan Aydın , bu çalışmalarını bu alanda ilk olduğunu vurgulayarak, “ Dünyada bir sürü olumsuzluklar var; savaşlar , göçler ,istenmeyen durumlar ve bu durumda en çok mağdur kesim çocuklar. Bizde çocuklara olan hassasiyeti dile getirmek için bu çalışmayı yaptık. ” dedi
Sergide çocukların mağduriyetlerini yansıtmak istediklerini belirten öğrenciler de, “Çocuklarımızın arasına savaşlar, teller, sınırlar koymayalım. Çocukluklarını yaşasınlar doya doya” dediler.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile devam eden program, serginin gezilmesi ile sona erdi.