VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Van Postası Gazetesi’ni özel açıklamalarda bulunan Van İl Müftüsü Ömer Keskin, Bayramda özellikle maske, sosyal mesafe ve el hijyenine büyük önem gösterilmesi gerektiğini belirterek, alınacak kurbanlarda vatandaşların bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi veren Müftü Keskin, özellikle hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Van İl Müftüsü Ömer Keskin, vatandaşların koronavirüsten korunma önlemlerine uymaları gerektiğini belirterek, “Maskenizi takmaları, fiziki mesafelerini korumaları, el hijyen kurallarına uymaları, elle etrafa dokunmamalı ve tokalaşmamaları gerekiyor” dedi.
KURBANLIK HAYVAN SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilmesi gerekenler kapsamında bilgiler aktaran Keskin, “Kurbanlığın dini ölçülere uygun olması gerekiyor. Sağlıklı, besili olması, özellikle gebe olmamasına dikkat edilmeli. İl dışından gelen hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Hayvan sevklerinde aranan aşıların yapılmış olmasına, büyükbaş hayvanların küpeli ve pasaportlarının olmasına, küçükbaş hayvanların küpeli ve nakil belgelerinin olmasına, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesine ve sığırların iki yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“CADDE, SOKAK VE PARK GİBİ KAMUSAL ALANLARDA KURBAN KESİLMEYECEK”
Kurban kesim yerleri konusunda da açıklamalarda bulunan Müftü Keskin, “Şehirlerde, kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kurban kesilebilecektir. Köyler ve kesim yeri belirlenmeyen/bulunmayan mahallelerde vatandaşlar kendi bahçelerinde kurban kesebilecektir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmeyecek” dedi.
“ÇEVREYE KESİNLİKLE ZARAR VERİLMEYECEKTİR”
Kurban kesildikten sonra dikkat edilecek hususlar konusunda bilgiler veren Müftü Keskin, “Toplum sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecektir. Çevreye kesinlikle zarar verilmeyecektir” diye konuştu.
“HASTA OLAN BİR HAYVAN KURBAN OLAMAZ”
Kurbanlık hayvanlarda aranan şartlar ve kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açıklamalarda bulunan Müftü Keskin, “Devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Gözü kör olan, dişlerinin çoğu dökülmüş olan, kulaklarının veya kuyruğunun yarısından fazlası kesilmiş veya kopmuş olan, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış olan, memelerinin başları kopmuş olan ve kulakları veya kuyruğu doğuştan bulunmayan hayvan kurban olamaz. Yine kemiklerinde ilik kalmayacak kadar zayıflamış olan, kesilecek yere kadar yürüyemeyecek derecede topal olan hayvan ile hasta olan bir hayvan da kurban olamaz. Bir kişi, yalnız başına kurban kesebileceği gibi, sığır, manda ve devede 7 kişilik ortaklığa da katılabilir. Ancak ortakların hepsi nafile bile olsa, mutlaka kurban ve ibadet niyeti ile kesime ortak olan, Müslüman ve itikadında şüphe olmayan kimselerden olmalıdır. Ortaklardan biri ibadet için değil de et niyeti ile kesmiş olsa diğerlerinin kurbanını da ifsâd eder” ifadelerini kullandı.
“HAYVAN KESİLİRKEN BESMELE ÇEKİLMESİ GEREKİR”
Kurban kesim vaktinin bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra başladığını belirten Müftü Keskin, “Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şafiilere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir. İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Kurban kesilirken üç defa ‘Bismillahi Allahü Ekber’ denilir” ifadelerini kullandı.
“KURBAN EDİLECEK HAYVANA ACI ÇEKTİRİLMEMELİ VE EZİYET EDİLMEMELİDİR”
Kurban keserken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Müftü Keskin, “Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir” dedi.
Kaynak: Van Postası Gazetesi