Van Gölü’nün yöredeki canlı yaşamı üzerindeki etkisine vurgu yapan bilimsel verilerin yer aldığı bir sosyal medya çalışması başlatıldı. Çalışmad “Van Gölü’nü koruyamazsak nefes kalitemiz bozulacaktır” vurgusu yapıldı
Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından, Van Gölü’nün kirlilikten korunmasına dikkat çekmek amacıyla bilimsel verilerin yer aldığı bir sosyal medya çalışması başlatıldı.
Twitter ve diğer sosyal medya platformları üzerinden yapılan bilgilendirmelerde Van Gölü’nün neden korunması gerektiği izah ediliyor.
“BİTKİLERDEN DAHA FAZLA OKSİJEN ÜRETİYOR”
Şimdiye kadar çeşitli aktivitelerle Van Gölü’nün korunmasına dikkat çeken Vangölü Aktivistleri Derneği, bu kez konunun daha iyi anlaşılması ve Van Gölü’ne sahip çıkılması için bilimsel gerekçelere başvurdu. Twitter’daki bir paylaşımda, “Plankton; Van Gölü'nde zooplankton ve fitoplankton yaşamaktadır. Fotosentez sayesinde bitkilerden daha fazla oksijen üretmektedir. Birçok yaşam formunun sağlığı ve refahı için çeşitli şekillerde önemlidirler. Dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu planktonlar üretir.” bilgisine yer verildi.
“EĞER KORUYAMAZSAK…”
Hem ekosistem nedeniyle hem insan ve diğer canlı sağlığı nedeniyle Van Gölü’nün korunması gerektiğine işaret edilen bilgilendirme paylaşımında, “Eğer Van Gölü’nü koruyamazsak nefes kalitemiz bozulacaktır ve havzadaki ekosistem dengeleri bozulacaktır.” ifadeleri kullanıldı. EKONOMİK DEĞERİ Van Gölü’nün yaşamsal faydasının yanında ekonomik faydasına da dikkat çekiliyor. Van Gölü’nde yaşayan endemik balık türünün en az 20 bin aileye ekmek kapısı olduğu belirtiliyor.
TANITIMLAR ÇEŞİTLENEREK SÜRECEK
Vangölü Aktivistleri Derneği yetkilileri, Van Gölü’nü Van, çevre iller ve bölge için hem turizm yönünden hem de diğer yaşamsal konula önemli buldukları için gölün korunması yönünde faaliyetlerini çeşitlendirerek yürütmeye devam edeceklerini kaydetti.