Van Gölü’ndeki tekne faciası sanıklarına 38 yıl hapis cezası istendi

Haziran ayında Van Gölü’nde batan tekne faciasında 61 göçmenin hayatının kaybetmesine neden olan insan kaçakçılarına 38 yıl hapis cezası istendi.

Van Haberleri 22.12.2020 11:41:00 0
Van Gölü’ndeki tekne faciası sanıklarına 38 yıl hapis cezası istendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Gevaş ilçesinin Altınsaç Mahallesi'nde, 27 Haziran günü saat 22.00 sıralarında, kendi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş isimli insan kaçakçılarının tekneleri alabora olmuş ve 61 göçmen hayatını kaybetmişti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında insan kaçakçılarına 38 yıl hapis cezası istendi. Van Gölü’nde yapılan çalışmalar kapsamında 11 gün sonra batan teknenin yeri Çarpanak Adası'na 1 kilometre uzaklıkta, gölün 107 metre derinliğinde tespit edilmiş ve çalışmalar yaklaşık 1 aydan fazla bir süre almıştı.

Jandarma Su Altı Arama Kurtarma (SAK), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Deniz Kuvvetleri ROW Timi ve Sahil Güvenlik ROW Timi’nin katıldığı ve batan teknenin bulunduğu bölgede, yapılan çalışmalarda 61 göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 37 şüpheli hakkında inceleme yürütülmüş ve 6’sı tutuklu 6’sı adli kontrollü toplam 12 şüpheli hakkında ise ‘Nitelikli Göçmen Kaçakçılığı Yapma’ ve ‘Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Verme’ suçlarından kamu davası açılmıştı. 

Van Gölü’nde batan tekne olayına ilişkin hazırlanan iddianame bugün düzenlenerek Van 7. Ağır ceza Mahkemesi‘ne gönderildi. 12 şüpheli hakkında “nitelikli göçmen kaçakçılığı” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlarından ceza istenirken, göçmen kaçakçılığı suçunun cezasının basit hali 3 yıldan 8 yıla, nitelikli hali için ise cezaların yarısından bir katına kadar arttırılabilecek. Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçunun da cezası ise 2 yıldan 15 yıla kadar,  bilinçli taksir hali olarak ceza istediği için ceza üçte birden yarısına kadar arttırılabilecek.
Edinilen bilgiye göre iddianamenin düzenlendiği tarih itibarıyla 6 tutuklu ve 6 adli kontrollü toplam 12 şahıs hakkında 38 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı.

Van Gölü’nde vefat eden mültecilerin Afganistan, Pakistan ve İran uyruklu olduğu belirtildi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi 
 


 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem