Van Gölü’nde rekor düzeyde dip çamuru temizlendi

Van Gölü için hayati önem taşıyan “İleri Biyolojik Arıtma Tesisi”nin devreye girmesinin ardından, gölün kirlilikten kurtulması için yürütülen çalışmalarda şu ana kadar 15 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Van Haberleri 7.10.2021 16:03:46 0
Van Gölü’nde rekor düzeyde dip çamuru temizlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.10.2021 16:03

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan ve adını NASA fotoğraf yarışmasıyla dünyaya duyuran Van Gölü; turkuaz rengi görüntüsü, mavi bayraklı plajları ve sahilleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Daha önceki arıtma tesisinin yetersiz olması nedeniyle ciddi anlamda kirlenen Van Gölü, güzelliğinin yanında bir de kirliliğiyle de gündeme gelmeye başlamıştı. Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kısa sürede tamamlanan “Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi” bu yılın haziran ayında devreye alındı. Van Gölü kirlilik tehditlerinden kurtulurken, daha önce atık sulardan oluşan dip çamuru ise kötü kokuya neden oldu. Van Büyükşehir Belediyesi gölün kıyısında kötü kokuya neden olan dip çamurun temizliği için de kolları sıvadı. Bunun için dip çamurun yoğun olduğu bölgelerde iş makinelerinin yardımıyla temizlik çalışması yürütülüyor. Temizlik çalışmaları kapsamında ise Van Gölü’nde rekor sayılabilecek 15 bin metreküp çamur çıkarıldı.

“Suyun çekilmesiyle birlikte sahil temizlik çalışmalarını yaptık”
İHA muhabirine konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, arıtma tesisinin devreye alınmasından sonra önceki yıllarda atık suların göle akmasından dolayı kirlenen sahilleri temizlemek için kolları sıvadıklarını belirtti. Şu an ilk etapta mevcut iş makinalarıyla sahil bandında bir temizlik yaptıklarını ifade eden Vali Bilmez, “Öbür taraftan da iki ekskavatör, bir loder ve 10 kamyon alımı için Devlet Malzeme Ofisi’ne başvurduk. Sipariş ettiğimiz araçların gelmesiyle de bu çalışma daha da hızlanacaktır. Çalışmalarımızı bu yıl iskelelerde suyun çekilmesiyle birlikte sahil temizlik çalmalarını yaptık. Suyun göle aktığı bölgelerde de ekiplerimiz çalışıyor. Gölün içine yol açılarak giriliyor. Bölge temizlendikten sonra tekrar açılan yol kaldırılıyor” dedi.

“Çamuru tamamen temizlemeyi hedefliyoruz”
Dip çamur temizliğinin uzun bir süreci kapsayacağını dile getiren Bilmez, “Şu ana kadar 15 bin metreküp balçık ve çamur gölden alındı. Bu da yaklaşık 20 bin ton civarında çamuru kapsamaktadır. Çalışmalarımız bu şekilde devam edecektir. Bu ince uzun bir çalışma olacaktır. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu çamuru tamamen temizlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Kötü kokunun hemen yok olmayacağını, şu an sahada yapılan çalışmaların kokuyu artırdığına dikkat çeken Vali Bilmez, çalışmaların son bulmasının ardından kokunun zamanla yok olacağını kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ