Van Gölü İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ilk temiz su numunesini verdi

Van’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferansla katılımıyla yapılan açılışın ardından hizmete giren İleri Biyolojik Arıtma Tesisinden alınan temiz su numunesi, Van Gölü etrafını p

Van Haberleri 12.08.2021 10:22:16 0
Van Gölü İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ilk temiz su numunesini verdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.08.2021 10:22

Van’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferansla katılımıyla yapılan açılışın ardından hizmete giren İleri Biyolojik Arıtma Tesisinden alınan temiz su numunesi, Van Gölü etrafını pedallayan 150 aktiviste hediye edildi.

Dünyanın ikinci büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü için hayati önem taşıyan ’İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nden ilk su numunesi alındı. Van Gölü etrafını pedallayarak turlarını tamamlayan yaklaşık 150 sporcunun da yer aldığı tanıtım programında konuşan Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, tesis hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Tesisin 177 milyon TL’ye mal olduğunu aktaran Kaplan, “Bunun 135 milyon TL’si sadece 2020 yılında harcandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın, İçişleri Bakanımızın, Valimizin bizzat takip ettiği bir tesisti. Çünkü gerçekten bu tesis, Van Gölü’nü en çok kirleten, daha doğrusu bu mevki en çok kirleten yerdi. Bundan bir, bir buçuk yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin, Van Gölü Koruma Eylem Planını sahiplenmesiyle 2020 yılında normalde 4-5 yıl daha sürecek bir projeyi çok büyük bir kredi desteğiyle İlbank Genel Müdürlüğü üzerinden, kredi desteğiyle biter duruma getirildi” dedi.

Kent için önemli günlerden birini yaşadıklarını ifade eden Kaplan, “Bu gün tesisimizin yüzde yüz suyu aldığı gün. Bu güne kadar paylaşmamamızın sebebi, 5 Haziran’da sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tesis açıldı ama biyolojik arıtmanın yapılabilmesi için bir bakteri üretim süreci gerekiyordu. O bakterinin üretim sonuna yaklaştığımızda, dün sayın valimizin başkanlığında bir inceleme gerçekleştirildi. Ve bu gün suyu yüzde 100 almaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

Tesisi devralabilmeleri ve işletebilmeleri için bu sonuçları görmeleri gerektiğinin altını çizen Kaplan, “Evet tesis bitti, tesis işliyor ama çıkış suyu kalitesini ölçmemiz gerekiyordu. Tesis ileri biyolojik arıtma tesisi olduğu için ve yönetmelik gereği bu tesisin çıkışında sürekli atık su izleme sistemi diye bir sistemimiz var. O sürekli atık su izleme sistemi, her saat başı belki günde 2, 3 veya 5 defa Çevre Şehircilik Bakanlığı’na otomatik olarak sonuçları kendisi test yapıp gönderecek bir yapıya sahip. Biraz önce aktivistlerimize tesisimizin ilk laboratuvar sonuçlarını hediye ettik. Alınan tesis sonuçlarına göre tesisimiz şu anda yüzde 100 faal durumda ve çalışıyor. Hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Müdür Kaplan’a teşekkür eden aktivistler, bisikletlere binerek Van Kalesi’ne doğru hareket ettiler.

Van Gölü etrafını pedallayan aktivistler ise amaçlarının Van Gölü’nün güzelliğine dikkat çekmek olduğunu ifade ederek herkesin gelip görmesi gerektiğini ifade ettiler.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ