Van Eski Tekel Binası ne olacak?

Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin ortak çalışmasıyla kentte bir estetik operasyonu sürerken bazı manzaralar ise dokunulmayı bekliyor. 

Van Haberleri 25.12.2019 01:36:28 0
Van Eski Tekel Binası ne olacak?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Birçok noktada değişim ve dönüşüm sürerken Vanlılar bu süreçte Cumhuriyet Caddesi üzerindeki tekel binası ile ilgili de artık adımların atılmasını bekliyor. Cadde üzerindeki en eski ve Van’ın tarihi sivil mimarilerinden birisi olan eski tekel binası yıllardır atıl bir durumda el atılmayı bekliyor.
 
Daha önce de sayısız kez gündeme gelen, bir dönem de bazı isimlerin sahibi olduğunu söyleyerek orayla ilgili projeler açıkladığı bina ise olduğu gibi durmaya devam ediyor. Kötü görüntüsüyle son günlerde bir kez daha gündeme oturan tekel binası ile ilgili son toplantılarda Vali Mehmet Emin Bilmez söz konusu binanın halk kütüphanesi olacağını duyurmuştu.

Sosyal medya hesapları üzerinden tag çalışmaları başlatarak kentte farkındalık oluşturan ve müsaadeleriyle Vali Bilmez’ in de desteğiyle Van’a millet bahçesi kazandıran Van Gönüllüleri Platformu farklı fikirler sunarak Tekel binasının hizmete açılması gerektiğini söyledi.

Van Gönüllüleri Platformu Dönem sözcüsü ve Van Gölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e millet bahçesi çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, tekel binasının hizmete açılması konusunda destek istedi.

TEKEL BİNASI VAN KÜLTÜR EVİ YAPILMALI 
Van valisi Bilmez ’in kente değer verdiğini ve kentin geleceği için çalıştığını söyleyen Özel, “Tekel binası Van kültür evi yapılıp, Urartu’ca bilen Mehmet Kuşman’da bu kültür evine kazandırılmalıdır. Kültür evinde kil tabletler yapılmalı ve kentin önemli alanlarında satışa sunulmalıdır Böylece hem istihdam sağlanır hem de Urartu dili ve sanatı yaşatılmış olur. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van’ı seviyor Vanlılara değer veriyor. Bunu Eski devlet hastanesi alanının yeşil alan olması için verdiği mücadelen biliyoruz.  İnanıyoruz ki müjdeli haberi verecektir. Van Tekel Binası Cumhuriyet dönemi Van’ın ilk ve tek taş binasıdır. Bu alan kültürel ve sosyal amaçlı kullanım İçin tahsis edilmeli, şehrimizin kültür hafızası için kullanılmalıdır.” dedi.

VALİMİZİ DESTEKLİYORUZ
Tekel binasının bir an önce kullanıma açılması gerektiğini ifade eden Özel, “Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Eski tarihi endüstri meslek lisesi ve tarihi Tekel binasının kütüphane olacağını söyledi. Valimizi destekliyoruz. Tekel binasının kültür evi yapılarak halkın kullanımına açılmalı.” diye konuştu.

ESKİ TEKEL BİNASIYLA İLGİLİ NASIL ADIMLAR ATILDI?
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez 2019 yılının dördüncü dönem "İl Koordinasyon Kurulu" toplantısında Van'ın bir müzesi olduğunu ve Kent Müzesi'nin müze yerine halk kütüphanesine çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattıklarını ifade ederek eski tekel binasının da halk kütüphanesi olacağını söylemişti.

Kamu yatırımlarının paylaşıldığı ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların istişare edildiği Van İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı dördüncü dönem toplantısı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in başkanlığında yapıldı. Eski tarihi endüstri meslek lisesi ve tarihi Tekel binasının kütüphane olacağını söyleyen Vali Bilmez, "Bizim bir Urartu müzemiz var. Biz de Kent Müzesi'nin müze yerine halk kütüphanesine çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattık. Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan eski tekel binasını da halk kütüphanesi yapacağız. İnsanların sohbet ettiği, çay içtiği bir kütüphane yapmak istiyoruz. Cumhuriyet tarihinin 3 önemli eseri Van'da var. Bu binalardan bir tanesi de bu sanat okuludur. İnşallah biz bunu da kütüphaneye çevireceğiz. İnşaatını büyükşehir, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ve Doğu Anadolu kalkınma Ajansı (DAKA) birlikte yürütecek, iç dizaynı da Kültür ve Turizm Bakanlığı yapacak. O alanı kullanmak isteyen çok kişi var, ancak biz buranın kütüphane olması için çalışacağız. Güzel bir kütüphane modelini inşallah Van'da hayata geçireceğiz" diye konuşmuştu.

Şimdi gözler Van valisi Bilmez ’in vereceği talimata dikildi. 
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler: