Van'daki kuş cenneti Akgöl kurudu

VAN’IN ÖZALP İLÇESİNDE 407 HEKTARLIK ALANA SAHİP OLAN VE İLKBAHAR MEVSİMİNDE SU DOLARAK ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞAN ‘KUŞ CENNETİ’ AKGÖL, AŞIRI SICAKLIKLARDAN DOLAYI TAMAMEN KURUYARAK BEYAZA BÜRÜNDÜ.

Van Haberleri 2.10.2020 10:29:08 0
Van'daki kuş cenneti Akgöl kurudu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.10.2020 10:29

Van’ın Özalp ilçesinde 407 hektarlık alana sahip olan ve ilkbahar mevsiminde su dolduğu için birçok kuş türüne ev sahipliği yapan ‘kuş cenneti’ Akgöl, aşırı sıcaklardan dolayı tamamen kurudu.

Türkiye’de başta flamingolar olmak üzere birçok yaban kuş türüne ev sahipliği yapan Akgöl, aşırı sıcaklık ve kuraklıktan dolayı tamamen kurudu. Özalp ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 343 metre yükseklikteki 407 hektarlık alana sahip Akgöl, yağış olmaması ve sıcaklığın etkisi sonucu yaşanan kuraklık sebebiyle adeta çöle döndü.

Yaşam tamamen yok oldu

Tuz oranının yüksek olduğu göl kurduktan sonra beyaza bürünürken, yaşam ise tamamen yok oldu. Daha önceki yıllarda kısmen kuruyan gölün bu yıl tekrar tamamen kuruması bölge halkını endişelendirdi. Kuruyan gölü görüntülemeye giden İhlas Haber Ajansı (İHA) ekibi ise gölü otomobille boydan boya geçti. Havadan görüntülenen Akgöl’de kuraklığın boyutu gözler önüne serildi.

“Akgöl göçmen kuşların dinlenme tesisiydi”

İHA muhabirine konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Akgöl’ün tamamen kurumasının ardından göçmen kuşların daha sulak alanlara göç ettiğini belirtti. Akgöl’ün göçmen kuşları için dinlenme ve üreme bölgesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aslan, “Van’ın Özalp ilçesinde bulunan Akgöl, kuşlara bahar ve yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Gölün dışarıya açılışı olmadığı, beslenmesi de kar sularına bağlı olduğu için yaz aylarının sonlarına doğru kurumaya başlamaktadır. Gölün kurumasıyla birlikte burada yaşayan kuşlar daha sulak alanlara göç etmektedir. Bu göl aynı zamanda göçmen kuşları için bir dinlenme tesisidir. Kuşlar buradaki gerekli ihtiyaçlarını görüyor. Bazı kuşlar ise bahar mevsiminde buradaki üremelerini yaparak yavrularıyla birlikte daha sonra göçmektedir” dedi.

“Tuzlu sudan dolayı beyaza büründü”

Bölgede gerekli incelemeleri yaptıklarını ifade eden Aslan, göl suyunun tuzlu olmasından dolayı kuruduktan sonra beyaza büründüğünü söyledi. Gölde yaşamın son bulduğunu dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akgöl’ün suyu tuzlu olması nedeniyle kuruduktan sonra beyaza bürünmektedir. Tamamen kuruyan gölde yaşama dair bir iz görünmemektedir. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü olarak hem bahar mevsiminde hem de gölün kurumasıyla birlikte son bulan yaşam sürecinde buradaki kontrollerimizi yapmaktayız. Burada ölü kuşların olup olmadığı, olası olumsuz durumlarda ise gelecek yıllar için rapor haline getirmektedir. Böylece hazırlanan raporlar çerçevesinde önlemler almaktayız.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ