Tarih: 03.04.2019 17:32

Van'da Mart ayında enflasyon arttı

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın Mart ayı enflasyon verilerini açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşkun, bir önceki yılın Mart ayına göre yüzde 23,59 artış yaşandığını belirtti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Mart ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşkun, yaptığı açıklamada bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 19,71 oranında artış gösterdi. Coşkun açıklamasında Van, Muş, Bitlis, Hakkâri ilerini kapsadığı bölgede ise TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,27'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 23,59 oranında artış meydana geldi.

SAĞLIKTA PAHALILIK GİYİMDE UCUZLUK
TÜİK, açıkladığı verilerde ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,48'lik oran ile sağlık grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 0,29 ile haberleşmede oldu. Coşkun, açıklamasında bölge ilerinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 4,08'lik oranla sağlık grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,84 ile giyim ve ayakkabı oldu.

MART AYININ ZAM ŞAMPİYONU ÇARLİSTON BİBER’İ OLDU
Coşkun’un verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde çarliston biber yüzde 43,81 ve sivri biber yüzde 36,04'lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van İlinin de dâhil olduğu bölgede ise çarliston biber 66,04 ile en çok zamlanan ürün oldu. Biberi yüzde 24,78 oranındaki artışla patlıcan takip etti. Ispanak ise yüzde 23,23'lük bir oranda değer kaybederek Mart ayında bölgede fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 18,47 oranında değer kaybeden ıspanak en fazla ucuzlayan ürün oldu.

En fazla artış enerjide
Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,58'lik bir artış gerçekleştiğini belirten Coşkun, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 29,64 oranında artış oldunu söyledi. Açıklamada, Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,98 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,59 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,91 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,20 oranında artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 3,10'luk oranla enerji grubunda olurken, en yüksek yıllık artış ise yüzde 44,23'lük oranla yine enerji grubunda gerçekleşti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —