TÜİK tarafından açıklanan 2019 Şubat ayına ait enflasyon rakamlarına göre Türkiye geneli yıllık tüketici enflasyon oranı 19.67 olarak açıklanırken, Van Hakkari,Muş Bitlis'ten oluşan TRB2 Bölgesi'nde ise tüketici enflasyon or
TÜİK 2019 Şubat ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre ülke genelinde Yıllık tüketici enflasyonu ocaktaki yüzde 20.35 düzeyinden yüzde 19.67'ye geriledi. Bölgede ise tüketici enflasyonu ise yüzde 23 oldu.
VAN'DA ENFLASYON, TÜRKİYE ORTALAMASINDAN YÜKSEK
TÜİK tarafından açıklanan 2019 Şubat ayına ait enflasyon rakamlarına göre Türkiye geneli yıllık tüketici enflasyon oranı 19.67 olarak açıklanırken, Van Hakkari,Muş Bitlis'ten oluşan TRB2 Bölgesi'nde ise tüketici enflasyon oranı yüzde 23 oldu. Buna göre bölgede enflas oranları Türkiye ortalamasından 3,5 puan daha yüksek. Bu nedenle halk, tanzim satış uygulamasının Van'da da başlatılmasını istiyor.
ŞUBAT ENFLASYONU OCAK AYINA GÖRE ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Şubat ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE'de 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre 1,23, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,67 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,93 artış gerçekleşti. TÜİK Van Bölge Müdürü Özer COŞKUN tarafından yapılan açıklamaya göre; Van, Muş, Bitlis, Hakkâri illerini kapsayan bölgede ise TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,29'luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 23,05 oranında artış meydana geldi. Yıllık tüketici enflasyonu Ocak 2019’da yüzde 20.35 düzeyine inmişti.
ÜLKEDE SAĞLIK, BÖLGEDE EĞİTİM
Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,48'lik oran ile sağlık grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 4,81 ile giyim ve ayakkabı oldu. Van, Muş, Bitlis, Hakkâri Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 4,14'lük oranla eğitim grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 6,32 ile giyim ve ayakkabı oldu.
VAN'DA ZAM ŞAMPİYONU MARUL
Coşkun’un TÜİK verilerine dayandırarak verdiği bilgilere göre, yurt genelinde fiyatı en çok aratan ürün gıda maddelerinden marul ve maydanoz oldu. Marul’da yüzde 35,19 ve maydanoz’da ise yüzde 23,97'lik oranlarda fiyat artışı yaşandı. Van İlinin de dâhil olduğu bölgede ise marul yüzde 31,9 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 30,93 oranındaki artışla mandalina takip etti.
KIŞLIK GİYSİLERDE DÜŞÜŞ
Bölgede fiyatı en çok düşen ürün ise giyim sektöründe oldu. Çoşkun’un verdiği bilgiye göre bölgede fiyatı en çok düşen ürün erkek yünlü kaban oldu. Kaban fiyatlarında yüzde 18,52’lik düşüş yaşandı. Türkiye genelinde de yüzde 14,99 oranında değer kaybeden erkek kazak en fazla ucuzlayan ürün oldu.
235 MADDENİN FİYATLARI ARTTI, 154 MADDENİN FİYATLARI DÜŞTÜ
Verilere göre ülkemizde, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 0,09’luk bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 29,59 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 7,43 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,60 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,89 artış ve su sektöründe ise yüzde 1,02 oranında düşüş meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,48'lik oranla dayanıksız tüketim malı grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 2,97 ile enerji grubu oldu. Şubat 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 29 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 235 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 154 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise TÜİK’in verilerini Twitter'dan yaptığı açıklamada değerlendirdi. Bakan Albayrak, “Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayında yüzde 0,16 oranında gerçekleşerek beklentilerin altında arttı. Yıllık tüketici enflasyonu ise uzun bir süre sonrasında yüzde 19,67 gerçekleşerek yüzde 20 seviyesinin altında gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Van Postası Gazetesi