Van Bostaniçi MTAL Öğretmeni Özgür Hoca YAMAÇLARDA

Bostaniçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Muhasebe Finansman Öğretmeni Özgür Avcıoğulları, öğretmenliğin yanında yıllardır yamaç paraşütü sporuyla da ilgileniyor. 

Van Haberleri 13.11.2019 22:09:49 0
Van Bostaniçi MTAL Öğretmeni Özgür Hoca YAMAÇLARDA
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Avcıoğulları, P4 pilotluk eğitimini tamamlamış bir sporcu olduğunu belirterek; bu eğitimleri Fethiye (Ölüdeniz), Abadağ ve Denizli mevkilerinde tamamladığını, Van’ da ise Gevaş - Akdamar Adası, Ayanis Köyü, Abalı, Çarpanak Adası ve Erek Dağı’nda yoğunlukla uçuş yapmayı tercih ettiklerini belirtti. 

Yaptığı uçuşlar ve uçuş bölgeleri hakkında bilgi veren Avcıoğulları, “Van’da daha önce keşfedilmemiş yerleri ben şahsen keşfederek Türk Hava Kurumu’na kazandırdım diyerek Gevaş, Aktamar Adası’nın Dokuzağaç Köyü’nün üstünde bir yer, Ayanis köyü’nde, Abalı, Çarpanak Adası’nın karşısında bir yer. Sonra Erek Dağı var; tabii İnköyü altında bulunan kilisesi, buralar turistik açıdan da çok güzel yerler. Deniz, dağ ve yeşilin bir arada olduğu yerler. Buralarda tekli uçuşlar gerçekleştirdim. Gevaş mevkinde ilk defa ikili uçuşlar gerçekleştirdik ve devam ediyoruz.” dedi.  

“YAMAÇ PARAŞÜTÜ BİR SPORDUR”
Yamaç paraşütünün bir spor olduğunu dile getiren Avcıoğulları, “yamaç paraşütü ve paraşütün aerodinamik yapıları farklı. Bu farklı yapı yamaç paraşütünün hava hareketlerine karşı duruşunu ve o hava hareketine karşı nasıl kullanacağıyla ilgili bir durumdur. Paraşüt atlanılan bir şeydir; yamaç paraşütü ise uçularak yapılır; atlama olmaz uçulur, küçük ya da büyük fark etmez bir tepeden ya da dağdan kalkış yapılır uçuşlar ve yamaç paraşütünün aerodinamik yapısı sayesinde hava hareketlerini cepheden karşıya alır. Yani şöyle 100 metrelik bir tepeden uçtuğumuzda binlerce metrelik yükseğe çıkabiliriz ama bunun için pilotun deneyimli olması gerekiyor ve termik hava hareketlerinde olması gerekiyor. Yamaç paraşütü bir tepeden bir tepeye, ya da bulutlara kadar yükselme inişi gerçekleştirir. Paraşüt ise yüksek bir tepeden aşağıya doğru atlama görevi üstlenir.” Yamaç paraşütü kullanımının çok sayıda avantajı bulunuyor. Taşınması kolay, 15-20 kilo ağırlığı olması sayesinde araç yolu yoksa kolaylıkla 100 metre - 200 metre sırtına alıp çıkabilirsin” dedi. 

“PARAŞÜTÜ UÇURMAK KADAR BULUTLARI TANIMAK DA ÖNEMLİ”
Yamaç Paraşütü eğitimlerinin Erzincan ve Eskişehir’de Türk Hava Kurumu’nun açtığı ücretsiz kurslar ile 1 ile 8 ay arasında gerçekleştiğini ve kurs içeriğinde yamaç paraşütü malzemelerinin tanıtımından meteoroloji, coğrafya ve yer şekilleri bilgisine kadar geniş kapsamlı eğitimleri içerir. Yamaç paraşütü, sadece beceri, disiplin, dikkat ve cesaret isteyen bir spor değil; gerçekten de bilimsel bir spordur. Teorik bilgiye sahipsek havada karar verme ya da uçmadan önce bir şeyin kararına varma yetisine daha çok sahip oluruz.  Ne kadar paraşütü uçurma kabiliyetin varsa da bulutların cinsini tanımıyorsan hangi bulutun seni nasıl etkileyeceğini bilmiyorsan başarılı olamazsın.” diye konuştu.

“HER KİLODA İNSAN DOĞRU PARAŞÜT İLE GÜVENLİ UÇABİLİR”
Yamaç paraşütü ile güvenli uçuş yapmanın önemine dikkat çeken Avcıoğulları, “Bir pilot adayının kurslara katılabilmesi için 16 yaşını doldurması gerekiyor. Kilo sınırı yok, 120 kiloda bir insan da uçuş yapabilir. Fakat kilosuna uygun paraşütle uçuş yapması lazım. Ülkemizde bunlar çok ciddiye alınmıyor ve bu da kazayla sonuçlanabiliyor. Mesela 90 kiloluk bir pilot uygun olmayan bir paraşütle yani daha küçük bir paraşütle uçmak istiyor, bu da kazalara sebep olabiliyor.” diye konuştu.

“YAMAÇ PARAŞÜTÜ DOĞAYI ANLAMAMIZA YARDIMCI OLUYOR”
 “Yamaç paraşütçü, doğa sporudur doğayla insanı bir araya getiren buluşturan bir alan yaratır ve insanın doğayı anlamasına yardımcı olur.” diye konuşan Avcıoğulları, yamaç paraşütçüsü olmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu; “Uçuş insanın doğasında olmayan bir şeydir; aslında insanın doğasına aykırıdır. Bu yüzden insanın doğasında olmayan bir şeyi yapması, çok farklı gelir ve korku da duyulur. Herkesin bunu gerçekleştirmesini isterim. Havada olmak sadece eğlence değil, aynı zamanda insanla doğanın bütünleştiği bir alandır. O yüzden insanın gelişiminde oldukça desteği vardır.” dedi.

“YAMAÇ PARAŞÜTÜNDE KAZA ORANI ÇOK DÜŞÜK”
Trafikte gerçekleşen kazalarla kıyaslandığında,  yüzdelik olarak yamaç paraşütü ile gerçekleşen kazaların daha az orana sahip olduğunu ifade eden Avcıoğulları, “Ama günümüzde bir kaza gerçekleştiğinde haberlere konu oluyor. Çünkü sıra dışı bir olay olduğu için haber değeri kazanarak daha çok ilgi çekiyor.  Gerçekleşen kazaların yüzde 90’ı ise pilottan kaynaklı kazalar. Yamaç paraşütünün ipinin kopmasıyla, malzemesinin yırtılmasıyla gerçekleşen kazaların oranı binde birdir. Bu da malzemelerinin bakımının yapılmamasından dolayı meydana gelen kazalardır. Sonuç olarak yamaç paraşütü güvenli bir spordur, disiplinli yapılırsa ve pilot doğru bir şekilde eğitilmişse, bilimsel olarak meteoroloji, coğrafya ve yer şekilleri bilgisine sahipse, korkusunu yenebilir. Ben kendimden örnek verirsem hava da yaşadığım bazı tehlikeler olabiliyor. Çünkü atmosfer farklı rüzgâr şiddetine sahip olabiliyor. Zaman zaman yaşadığım olumsuzluklardan dolayı gelişen risklerin önüne, daha önce edindiğim teorik bilgilerimle geçtim” diyerek tecrübelerini paylaştı.

HABER: Songül KAYA 11 GZT A

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem