Van Valisi Dr. Ozan Balcı 7 ayda ne yaptı?

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla Van’da çalışan ulusal ve yerel basın mensupları ile kahvaltıda buluşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Dr. Ozan Balcı, 7 ayda yaptığı çalışmaları anlattı.

Van Haberleri 11.01.2023 15:45:00 0
Van Valisi Dr. Ozan Balcı 7 ayda ne yaptı?
Tarih: 11.01.2023 16:19 Güncelleme: 12.01.2023 17:38

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk’ün Haberi

7 Ay önce Van’da göreve başlayan Vali Dr. Ozan Balcı, göreve başladıktan sonra basın mensupları ile toplu olarak gazeteciler günü dolayısıyla ilk kez bir araya geldi.

Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde sabah kahvaltısında Van’da çalışan ulusal ve yerel basın mensuplarını ağırlayan Van Valisi Dr. Ozan Balcı, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı.

VAN HALKI BİZDEN HİZMET BEKLİYOR
Van ve Van Halkının kendisinden hizmet beklediğine dikkat çeken Vali Balcı, çok kıymetli olan zamanını sürekli toplantılar ile tüketmek yerine Van’a hizmet üretmek üzere sahada projelerin gerçekleşmesi için değerlendirdiğini söyledi.

ENERJİ VE COŞKU VEREN KONUŞMALARI TERCİH EDİYORUM
Enerjisini tüketen konu ve konuşmalar yerine, heyecanını ve çalışma azmini arttıran, coşturan konuları konuşmayı tercih ettiğini belirten Vali Balcı, Sadi Şirazi’nin “Büyük fotoğrafı görmek için kuş bakışı bakmak gerekiyor, ancak kuş gibi bakmamak şartıyla” şeklindeki sözü ile konuları değerlendirme tarzına vurgu yaptı.

BASIN ÖNEMLİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYOR
Basının şehirlerin başarı grafiğinde yer alan aktörlerin içerisinde önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çeken Vali Balcı, “Şehirlerin gelişmesi, süreçte yer alan aktörlerin uyumlu işbirliği ile mümkün olabilir.  Bu kapsamda basın mensuplarının yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum” dedi.

Vali Balcı kahvaltıdan sonra yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

ŞEHİRLERİN GELİŞMESİNDE AKTÖRLERİN UYUMLU İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
"Gazeteciler gününüzü canı gönülden ve yürekten kutluyorum.  Şehirlerin bir başarı grafiği var, bu süreçlerin birçok aktörü bulunuyor. Başta Vali olmak üzere, belediye başkanı, siyasi partiler, iş dünyası, üniversite, sivil toplum, esnaf, bürokrasi ve basın. Bunların uyumlu birlikteliğinin olduğu şehirler çok başarılı, bunun parasal bir değeri yok, çünkü para ile ölçülemez. Nesiller gelip gidiyor, ancak önemli olan şehri gelecek nesillere hazırlayabilmek. Şehirlerin gelişmesi için saydığım aktörlerin uyumlu işbirliği çok önemli.

BASIN MENSUPLARIMIZ ZOR ŞARTLARDA GÖREV YAPIYOR
Bu kapsamda basın mensuplarının yaptığı çalışmaları önemsiyorum. Hem şehrin geleceğe hazırlanmasındaki önemi, hem de demokrasinin de olmazsa olmazı durumunda olan basın ve yayını desteklemekten büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü basın mensupları yağmurda, çamurda, karda, kışta bütün zor koşullara rağmen görevlerini canla başla yapmaya çalışan arkadaşlarımız.

Basın camiasındaki arkadaşlarımız bu görevlerini aslında bizim adımıza yapıyorlar, biz bir saat gibiyiz, farklı parçaların bir araya gelmesiyle ahenkli ve uyumlu bir çalışma ortaya çıkıyor. Şehrin gelişmesi için bu uyum çok önemli.

DOĞRU BİLGİ ALMAK MİLLETİMİZİN HAKKIDIR
Basın camiasındaki arkadaşlarımız, kamuoyunun aydınlatılması adına bizim gören gözümüz, duyan kulağımız, elimiz ve ayağımız oluyorlar. Bizler devletimizin kendisi olan milletimiz adına iş yapıyoruz, bu görevlerimiz emanet görevler, milletimizin yapılanlar hakkında bilgilendirilmesi, aydınlatılması çok önemli bir görev, çünkü bu bilgileri almak milletimizin hakkı.

Doğru bilgilendirme konusunda basın mensuplarına büyük görevler düşüyor. Van’daki basın mensuplarımız da bu görevi hakkıyla yerine getiriyor.

YAZI YAZMAK DÜNYANIN ÇOK KIYMETLİ İŞLERİNDEN BİRİDİR
Haber peşinde koşmanın yanında yazı yazmak dünyanın çok kıymetli işlerinden biridir. Çoğu insanın bir cümle bile yazamadığı bir yerde, sayfalar yazmak, her gün o gazeteyi çıkarmak, bülten hazırlamak sanatkârane bir iştir. Anlam bütünlüğü olacak, yazım kuralları olacak, imlası olacak, bir de doğru bilgi vereceksiniz. Bu anlamda halkımızın aydınlatılması konusunda çok önemli görev yapıyorsunuz.

BASIN, YAPILAN İŞLERİ KAMU ADINA DENETLİYOR
Aynı zamanda da kamu adına işlerin doğru mu yanlış mı eksik mi diye denetlenmesi açısından basın ayrı bir öneme sahip, ayrıca yaptığınız önerileri de düşündüğümüzde yaptığınız çalışmalar için sizlere müteşekkiriz.

Bizler aynı havayı teneffüs eden ekip arkadaşlarıyız. Saat metaforunda ifade ettiğim gibi sizler de Türkiye gelişip ilerlerken Van’ı geleceğe hazırlama ekibimizin tarihsel döneminin önemli bir parçasısınız.

ANKARA’DAN SONRA EKAP’TA EN ÇOK İHALE İLANI VAN’IN
Dün bir arkadaşım “EKAP’ta en çok ihale Van’ın’ diye mesaj gönderdi. Baktım en çok ihale Ankara’dan sonra Van’ın. Van’ı gelirtirmek için attığımız işlerin ihale ilanlarını girmişiz, hangi konular var diye baktım, mesela yapımına başladığımız 100 tane anaokulu, 20’ye yakın da kreş yapıyoruz, bu tablo beni mutlu etti. İşte sizler de bu tarihi ana eşlik veya tanıklık etmiş oluyorsunuz.

VAN’DA GÜZEL İŞLER OLUYOR
Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan bürokrasinin daha iyi işlemesine, kültür turizmden ulaşıma, iletişimden enerji sektörüne ve kırsal altyapının desteklenmesine kadar güzel işler oluyor.

Kısacası hayata ve yaşama dair, insanlarımızın mutluluğu, esenliği, sağlığı ve refahı için ekip arkadaşlarımızla birlikte canla başla çalışıyoruz. Bunlar sizlerin de içinde bulunduğu bir ekip ile birlikte yaptığımız işler.

VAN ASİL BİR ŞEHİR, VANLILAR YÜKSEK SOYLU İNSANLAR
Vanlı hemşerilerimize de müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ben Van’ı çok asil bir şehir Van’ın insanlarını da çok asil ve yüksek soylu insanlar olarak tanımlıyorum. Asil ve asaletli bir şehirde yüksek karakterli ve yüksek soylu insanlara hizmet etmek bizim için bir lütuftur.

Biz de bütün zekâmızı, aklımızı, bilgimizi, birikimimizi Van’a hizmet etmek için kullanıyoruz.

OKUL KİTAPLARI AÇISINDAN VAN TÜRKİYENİN EN ZENGİN İLİ
Şu anda çok güzel işler de planladık ve ihale süreçleri de başladı. Okulların yapılmasından kitaba güzel işler yapılıyor. Şu anda 1 milyon kitap aldık, 1 milyon daha alacağız. Van’ı Türkiye’nin okul kitapları açısından en zengin ili durumuna getiriyoruz. Bu çalışmalarımızla geleceğe tohum saçmış oluyoruz.

Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük yazarları ve çizerleri ile çocuklarımızı buluşturuyoruz.

HEDEFİMİZ VAN’I EĞİTİMDE 5 YIL SONRA İLK 5’E ÇEKMEK
Çok önemsediğim bir çalışma yapıyoruz. Van’ın 13 ilçesine bebek ve çocuk kütüphanesi kuruyoruz. Bunun semeresi belki 4-5 yıl sonra ortaya çıkak. Şu anda inşaatlar devam ediyor. Bu çalışmamız da Türkiye’de bir ilk.

Bir tane il halk kütüphanemiz var, bir tane daha yapıyoruz. Hafta sonunda 36 bin öğrencimizi, hafta içinde de 18 bin civarı olmak üzere 54-55 öğrencimizi 5 bin öğretmenimizle birlikte lise giriş sınavlarına ve üniversite giriş sınavlarına hazırlıyoruz.

Bu mantık ve gayretle gidersek, 5 yıl sonra Van’ı akademik başarı anlamında ilk 5’e çekeriz. Çünkü ben çalışmaya ve azme inanan bir insanım.

Çok da dinamik çalışkan ve fedakâr öğretmenlerimiz var bizim, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin arzusuna ve isteğine inanıyorum.

Bir de eğitim bizim bir numaralı konumuz. Bu nedenle devletimizin bütün imkânlarını, kabiliyetlerini ve potansiyelini eğitim için kullanıyoruz. Eğitimin önemine inanıyorum ve inandığım için bu çalışmaları yapmaktan çok büyük bahtiyarlık ve mutluluk duyduğumu ifade ediyorum.

255 OKUL KÜTÜPHANESİ YAPTIK
255 tane okul kütüphanesi yaptık. Kaymakam arkadaşlarla da konuştuk, bir yandan kitap alıyoruz, diğer yandan kütüphaneleri yapıyoruz. Diğer yandan da ödül törenleri yaparak kitap okuma konusunu sürekli canlı tutuyoruz.

TÜRKİYE’DE BİR İLK; ÇOCUKLARIMIZA PTT İLE KİTAP GÖNDERİYORUZ
Türkiye’de bir ilk olan yeni uygulama başlattık. PTT aracılığı ile çocuklarımıza kitap gönderiyoruz. Elimizde 100 binin üzerinde kitabımız var, bittikçe tamamlayacağız.

https://kitapvan.gov.tr/ adresinden çocuklarımız seviyelerine uygun kitapları seçiyorlar, PTT’de çalışan postacılarımız çocuklarımızın seçtiği kitapları evlerine kadar götürüyor. Seçtiği kitap çocuklarımızın oluyor, okudukça yenisini de alabiliyor. Çocuklarımız kitaba ulaşabilsin, mutlu olsun.

Elim eğitim konusunun üstünde, bizzat kendim takip ediyorum.

120 TANE ANAOKULLARI VE KREŞ YAPIYORUZ
Şu anda Van’da 43 tane bağımsız anaokulu var. Biz 120 tane anaokulu ve kreş yapıyoruz.  Böylece Van’daki anaokulu ve kreş sayısını yaklaşık olarak 3 katına çıkarıyoruz. Bu konuda desteğini esirgemeyen Sayın Milli Eğitim Bakanımıza teşekkürlerimi ifade ediyorum.

ÖZEL MATEMATİK PROJESİ İLE ÇOCUKLARIMIZIN SEVİYESİNİ YÜKSELTİYORUZ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte bir matematik projesi yürütüyoruz. Projemiz Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. 9’uncu sınıftan 140 öğrenci, 4-5-6-7’den de 160 öğrenci sınava tabi tutularak seçildi. Bu öğrencilerimiz hafta sonlarında özel matematik eğitimi alıyor. Biz bu dersler ile çocuklarımızın seviyesini yükseltiyoruz. Etüt merkezlerinin dışında bir çalışma olan bu projeden çok başarılı çocuklarımız çıkacak.

YÜZME HAVUZU OLMAYAN İLÇEMİZ KALMAYACAK
13 ilçemizde 14 yarı olimpik yüzme havuzu yapıyoruz. Havuzu olmayan hiçbir ilçemiz kalmayacak. Çocuklarımızı gençlerimizi önemsiyorum, çok seviyorum, Van’ımızın çocukları da yüzsün ve o imkanlardan yararlansın diye bu havuzları yapıyoruz.

18 TANE KAPALI YÜZME HAVUZU YAPIYORUZ
Van’ın kışı çok ağır geçiyor,  18 tane kapalı spor salonu ihale ettik, bunların hepsini düşündüğümüzde adeta büyük bir sporcu fabrikası yapıyor gibiyiz.

VOLEYBOL VE BASKETBOL SAHASI OLMAYAN OKUL KALMAYACAK
Okullarımıza 250 civarında voleybol ve basketbol sahası yaptık. Ancak voleybol ve basketbol sahası olmayan okul kalmasın diyorum.

VAN’IN SPOR ALTYAPISINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Spora ilişkin malzeme desteğimiz de devam ediyor. Örneğin amatör spor kulüplerine çok destek verdik, destek vermeye de devam ediyoruz.

Bunun yanında Vanspor’u da özel olarak destekliyorum. Arkadaşlara Van’ın V’si ile ilgili her şey beni ilgilendiriyor diye söyledim. Van’ın kedisi de ilgilendirir, Vanspor da bizi ilgilendirir.

Vanspor’a, amatör spor kulüplerine ve okul sporlarına büyük destek veriyoruz.  Bir yandan malzeme desteği verirken diğer yandan da spor altyapısın güçlendirmeye çalışıyoruz. Spora ve gençlerimize yönelik daha birçok hizmetimiz olacak.

Gençlik merkezlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla her ilçemizde 100 yıl merkezleri yapıyoruz. Voleybol, basketbol sahaları, tenis kortu ve halı saha olmak üzere üçlü bir set halinde yapıyoruz.

Spor altyapısına katkı sağlarsak 5-10 yıl sonra gerek amatör sporlarda, gerekse bölgesel ulusal ve uluslararası alanlarda Van’ın çok büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.

HER ÇOCUK YA BİR SPOR DALI İLE İLGİLENECEK YA DA SPORU SEVECEK
Spor Van Projesini başlattık, her çocuk bir spor dalı ile uğraşmalı, ya da sporu sevmeli. Atletizm, jimnastik ve yüzme temel olmak üzere, anaokulundan başlamak kaydıyla yetişkinlere yönelik çalışmalarımız olacak.  

İnanıyoruz ki spor insanımızın bedensel zihinsel ve ruhsal gelişimlerine değil hayata ve yaşama ilişkin hayallerini gerçekleştirme konusunda da tabiri caiz ise kartalın kanatlarına hava vermek gibi bir şey. Bu nedenle spora desteğimin tam olduğunu belirtmek istiyorum.

Bu konuda da Gençlik Spor Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyorum.

DİYABETLİ ÇOCUKLARIMIZI PARMAKLARININ DELİNMESİNDEN KURTARDIK
Diyabetli çocuklarımızla ile ilgili sensör aldık. Sayıları 300’ün üzerinde olan çocuklarımızın parmakları delinmesin, bu mağduriyetten kurtulsunlar diye sensörleri onlara hediye ettik. Çünkü çocukların parmaklarına batan her iğne bizim de yüreğimize batıyor.

Bizim sensör dağıtma çalışmamızdan sonra devletimiz bunu ulusal bir projeye dönüştürdü. 
Devletimiz 0-22 yaş arasındaki çocuklarımıza ve gençlerimize bu sensörleri vermek üzere ulusal bir proje başlattı.

VAN’A YENİ OKULLAR KAZANDIRIYORUZ
Bir yandan da okullarımızı yapmaya devam ediyoruz. Denizcilik Lisesi yapıyoruz, ihalesi tamamlanacak, Güzel Sanatlar Lisesi’ni yaptık, Spor Lisesi keza öyle. Bir de okul öncesini bitirdik mi, kitap çalışmaları, spor çalışmaları ile çok daha güzel olacağını düşünüyorum.

GASTRONOMİ LİSESİ AÇILACAK
Milli Eğitim Bakanımız Türkiye’nin belli başlı yerlerinde gastronomi lisesi kurulacağını açıkladı. Biz de gastronomi lisesi kurulması için hazırlık yapıyoruz. Van’ın kültürüne ve turizmine önemli katkı sağlayacak.

VAN EN ÇOK TÜBİTAK KİTABINA SAHİP ŞEHİR
250 bin Tübitak kitabı aldık. Van Türkiye’de en çok Tübitak kitabına sahip il. Şimdi 250 bin Tübitak kitabı daha alıyoruz. Çünkü çocuklarımız gelişsin istiyoruz, Van’ın çocukları bizim çocuklarımız.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANAN GENÇLERE ETÜT MERKEZLERİ AÇTIK
Hacıbekir mahallesindeki kültür merkezindeki kütüphaneleri yeniledik. 
Liseyi bitiren gençlerimize üniversiteye hazırlanmalarını desteklemek amacıyla 11 tane etüt merkezi açtık. Şimdi etüt merkezi sayısını 20’ye çıkaracağız.

OKULLARA VE İLÇELERE SPOR KÜLÜPLERİ KURULDU
Bütün okullara spor kulübü kuruldu. İlçelerimize de gençlik ve spor kulüpleri kuruldu. Spor önemli olduğu için çok destek veriyorum.

OKULLARDA FOLKLOR EKİBİ VE KOROLAR OLUŞTURULDU
Bütün okullarda folklor ekibi kuruldu, korolar oluşturuldu. Bunlar çocukların gelişimine katkı sağlayan önemli çalışmalar.

ANAOKULLARINA DESTEK VERDİK
Anaokullarına hem malzeme hem de donatım ihtiyaçları için 20 milyon liralık destek verdik. Diyanetin 4-6 yaş grubu ana okuluna destek verdik.

OKULLARIN İHTİYAÇLARINI GİDERMEK İÇİN DESTEK OLDUK
Yaklaşık 300’den fazla okul VC’sinin bakım ve onarımını yaptık. 60’a yakın öğretmen odası yaptık.

MESLEK LİSESİ VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BURS VERİYORUZ
Mesleki eğitimi geliştirmek için 6 bin 834 meslek lisesi öğrencisine burs veriyoruz.  
Üniversite öğrencilerine de burs veriyoruz. Şu ana kadar bur verdiğimiz öğrenci sayısı 1000’i geçti.

ÇOCUKLARIMIZIN KARNI TOK, SIRTI PEK OLSUN
Çocuklarımızın yemekleri ile özel ilgileniyoruz, geçtiğimiz günlerde 20 binin üzerinde bot ve kaban alıp çocuklarımıza verdik. Çocuklarımızın sırtı pek karnı tok olsun istiyoruz, çünkü bizim çocuklara çok kıymet vermemiz lazım.

ÇOCUKLARIMIZIN EĞLENEREK GELİŞMELERİNİ DESTEKLİYORUZ
Devlet Tiyatroları ile anlaştık, yaklaşık 10 bin çocuğumuz tiyatroya gitti, sinemaya gidiyor, akrobasi timleri getirdik, hacıvat karagöz ve meraklı mucitler bilim sergisi düzenledik. Genlerimizin kültür dünyalarını zenginleştirmek, ufuklarını geliştirmek, eğlendirerek öğretmek ve uzaktan bildikleri şeyleri yakından deneyimlemelerini sağladık. Bu etkinliklerin çocukların gelişiminde büyük katkısının olacağını hep birlikte göreceğiz.

ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÖZEL EĞİTİM VE SOSYAL HİZMET KAMPÜSLERİ YAPIYORUZ
Okullarda özel eğitim gören engelli çocuklarımız var. Şimdi onların sınıflarını yapıyoruz, bir de sosyal hizmet kampüsünü yapmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile beraber ihalesine çıkıyoruz.

Amacımız engelli ailelerin hayatlarını ve yaşamlarını kolaylaştırmak. Sosyal hizmet kampüsümüz içerisinde zihinsel engelli çocuklarımız için bir bölüm olacak, aktif yaşam merkezi olacak, bir de çocuklarımızın bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri merkez yer alacak.  Bu Türkiye’ye örnek bir proje olacak.

Sosyal hizmet kampüsümüzün yanına da özel eğitim kampüsü yapıyoruz. Engelli çocuklarımız için anaokulu, engelli çocuklar için ilk okul, bir de meslek kazanabilecekleri uygulamalı engelli ortaokulu ve lisesini Van merkez ile Erciş ilçemize yapacağız. Van Merkez için ihale hazırlığı başladı.

Edremit’teki Vali evini, özel eğitim anaokulu, ilkokulu ve ortaokulu yapıyoruz, tahsislerini yaptık. 
Hem aileler gelsin çocukların bilgi ve becerileri artsın istiyoruz, atölyeler de yapılıyor. 
Engelli çocuklarımızla özel ilgileniyoruz.

Bu konuda Sayın İçişleri Bakanımıza teşekkür ediyorum.

VAN’A KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK
Van Devlet Tiyatrosu’nun bulunduğu alana bir tane il halk kütüphanesi yapılacak. Van’ın kültür merkezi de yok biliyorsunuz. Kültür merkezi projesi hazırlığı bitmek üzere, proje bittikten sonra ihaleye çıkacağız.

Bunlar, kültürü ve tarihi olan Van’ı geleceğe hazırlayacak projeler. Kültür merkezinde 1000 kişilik  konferansların yapılacağı salondan, tiyatro, opera gibi sanatsal etkinliklerin yapılacağı salondan,  sergi ve gösterilerin yapılacağı farklı konseptlerde çeşitli salonlar yer alıyor.

Kadınlarımızın bilgi ve becerilerini geliştirebileceği atölyelerin yanı sıra, çocuklarımızın yeteneklerini geliştirebilecekleri Müzik, drama, resim, güzel sanatlar atölyeleri ile spor alanları, tiyatro ve çocuk kütüphanesi de var.

Bir aile kültür merkezine gitse oradaki etkinlik ve faaliyetlere katılarak, değerli faaliyetler ile gününü orada geçirebilir.

Bunun için de Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.

BİLİM SANAT MERKEZİ YAPILIYOR
Van’a bilim merkezi yapılması konusunda arkadaşlarımız çalışıyor, ihale süreci hazırlıkları tamamlandıktan sonra ihalesi yapılacak. İpekyolu Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi birlikte yapacaklar.

Ayrıca Bilim merkezi hızlı olsun diye müzede meraklı mucitler sergisi açtık, önemli sayıda çocuğumuz yararlandı. Bilim sergisi şimdi Erciş’te, bütün ilçelerimizi dolaşacaklar. Fizik ve matematiğin yasalarını somut bir şekilde anlatıyorlar.

100 TANE AİLE DESTEK MERKEZİ YAPTIK
50 bin kadınımıza eğitim vermek üzere 100 tane aile destek merkezi yaptık ve açıldı. Bilgi, beceri, yeteneklerini arttırmak için eğitimler verilecek. Bu çalışmalar kadına verilen önem ve kıymettir. ‘Kadının gücü Van’ın gücü’ diyen bir idareci olarak kadınlarımıza büyük önem veriyorum. Aile destek merkezlerimiz açıldı, koordinatör ve eğitmenlerimiz ile birlikte eğitimlerimiz başladı.

Destekleri için Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımıza teşekkür ediyorum.

100 TANE KÖY YAŞAM MERKEZİ AÇTIK
Köylerimizde eğitim öğretim faaliyeti olmayan eski okulları bakım onarımını yaptık ve 100 tane köy yaşam merkezini açtık ve faaliyetler başladı. Buralardaki eğitimlerin insanımızın yaşamına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bu konudaki destekleri için Sayın Milli Eğitim teşekkür ediyorum.

CAMİLERE KÜTÜPHANE KURDUK
Türkiye’de ilk defa Van’da bütün camilere kütüphane kurduk. Cami cemaatimizin de kitaplardan yararlanmasına destek olduk. Cami bahçelerine cemaatin oturabilmesi için 7 bin bank aldık. Cami bahçelerinin peysajlarını ve çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Cami tuvaletlerinin bakım onarımını yaparak yeniledik.

KÖYLERE VE MAHALLELERE OYUN GRUPLARI KURDUK
Köylere ve mahallelere 230 tane oyun grubu kurarak çocuklarımızın yararlanmasını sağladık.

ESKİ KATLI OTO PARK BİNASINI GENÇLİK MERKEZİNE ÇEVİRİYORUZ
Yaklaşık 15 yıl önce yapılan ve o günden bu yana atıl vaziyette duran Ulu Cami arkasındaki katlı oto park binası gençlik merkezine dönüştürülüyor. Orası boş duracağına gençlerimizin hizmetine hazırlıyoruz.

FABRİKA VE İSTİHDAM SAYISINI ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Cazibe merkezleri programı kapsamında Van Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 tane fabrikamızın yapımı bitti. Şimdi 9 fabrika daha ihale ediyoruz. Sağolsun Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Ticaret Bakanımız, Gençlik ve Spor Bakanımız özel destek veriyor.

İhaleye çıktığımız 9 fabrikanın devamında 11 fabrika daha yapalım diye planlıyorum, bunu başarırsak bizim tekstil başta olmak üzere 26 tane büyük fabrikamız olacak. Bu fabrikalarda yaklaşık olarak 15 bin ila 20 bin arasında istihdam gerçekleştirilmiş olacak. Çünkü istihdam çok önemli bir konu.

Bu konuda tekstilcilerimiz ve yatırımcılarımızla görüşüyoruz. Bu konuda iyi çalışılsa Van 5 yıl içinde 100 bin kişiyi istihdam eder diye düşünüyorum.

SINIR TİCARETİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Sınır ticaretini geliştirmek için Ticaret Bakanlığımız ile toplantılarımızı da yaptık. İran’dan Van’a yıllık yaklaşık 1 milyon turist geliyor. Turizm ile birlikte İran ile sınır ticaretini geliştirmek için kafa yoruyoruz.

JEOTERMAL ENERJİYİ VAN’IN ZENGİNLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Erciş’te jeotermal su var. Suların çıkarılmasını 20 milyon liraya ihale ettik. Suları çıkaracağız, 1000 dönüm alanda kışın termal su ile ısıtılan seralarda bölgenin sebze ihtiyacını karşılayacak üretim yapılmasını planlıyoruz.

GÜNEŞ ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
40 bin dönümlük alana 1500 megavat güneş enerjisi ihtisas endüstri bölgesi çalışıyoruz. Van güneş enerjisi kalitesinde iki numara, bunu gerçekleştirmemiz lazım, çünkü Van’a çok büyük katkı sağlayacak bir çalışma.

10 BİN KİŞİYE 1 MİLYON KOYUN VERME PROJESİ DEVAM EDİYOR
Kırsal alana yönelik olarak geliştirdiğimiz koyun projemiz var. 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli sıfır faizli koyun veriyoruz. Hedefimiz 1 kişiye 100 koyun olmak üzere 10 bin kişiye 1 milyon koyun vermek. Türkiye meralarının yüzde 10’u Van’da, küçükbaş hayvan varlığının da yaklaşık yüzde 10’u burada.

Dün itibariyle 840 kişiye toplamda 84 bin koyun vardık. 10 Bin kişiye verme hedefimizi gerçekleştirmek için bütün tarım teşkilatımız ve kaymakamlarımız ile birlikte çalışıyoruz.  Bu entegre projemizde amacımız sadece koyun vermek değil. Proje kapsamında veterinerlik hizmetlerinin sunulması, hayvanların sigortası, erkek kuzu kesiminin garanti altına alınması, dişi kuzu kesiminin engellenmesi ve meraların ıslah edilmesi gibi başlıca çalışmalar da yer alıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MERA ISLAH PROJELERİNİ BAŞLATIYORUZ
Şimdi 30 meranın ıslahına başlıyoruz. Tarım Bakanımız Van’a geldiğinde bir yol haritası belirlendi, Türkiye’nin en büyük mera ıslah projelerini başlatıyoruz, projelerin açılışını da buradan yapacağız inşallah.

TARIMSAL SULAMA GÖLETLERİNİN SAYISI ARTTIRILACAK
Tarımsal sulama göletlerinin sayısını da arttırmayı hedefliyoruz, yatırım programı açıklandığında Van’dan da birçok göletin yatırım programına girdiğini göreceğiz. Mevcut göletlerin yapımını da bitireceğiz. Amacımız, hayvancılıkla uğraşan çiftçimizin korunga, fiğ, yonca, arpa buğday gibi kaba yem bitkilerini daha ucuza üretmesini istiyoruz.

Çiftçimizi sertifikalı buğday konusunda desteklemek için 50 milyon liralık bütçe ayırdık. Arpa Buğday verdik, şimdi korunga yonca ve fiğ vereceğiz.

VAN’IN OTANTİK MEYVA FİDANLARINI YETİŞTİRECEĞİZ
1 milyon fidanın yer alacağı bir fidanlık kurduk. Fidanlıkta Van’ın otantik meyve fidanlarını yetiştirip 250-300 bine yakın fidanı çiftçilerimize vereceğiz. Ayrıca süs bitkileri ve çam türlerini de yetiştireceğiz. Ayrıca Çatak ve Bahçesaray ilçelerimizde de ceviz fidanı dikmeyi planlıyoruz. Bahçesarayda dikime başladık, Çatak’ta da ilkbaharda başlayacak. Yaklaşık olarak 200-250 bin civarında da ceviz fidanı dikmiş olacağız.

VANGÖLÜ DİP ÇAMUR TEMİZLİĞİ 100 ARAÇ İLE DEVAM EDİYOR
Vangölünde yapılan dip çamur temizliğini önemsiyorum. Oradaki çalışan makina ve araç sayısını üç katına çıkardık, 100 araç ile temizleme çalışmaları devam ediyor. Çünkü Van gölü sadece Van’ın değil insanlığın bir hazinesidir. Bu nedenle iktisadi anlamda, kültürel anlamda ve sosyolojik anlamda önemli bir değer, korumak gerekiyor. Van merkez kıyılarında yaptığımız temizliğin benzerini Erciş’te de yapacağız.

İPEKYOLU VE TUŞBA’DA 2 TANE HASTANE YAPILACAK
İpekyolu ve Tuşba ilçelerimizde bir tane 500 yataklı, diğeri de 150 yataklı hastane projeleri çiziliyor ve yatırım programına alınıyor. Aile sağlık merkezlerimiz ile ilgili de çalışmalarımız var.

DSİ DERE ISLAH ÇALIŞMALARI YAPACAK
Taşkın koruma çalışmaları kapsamında Van şehir merkezinden geçen derelerimizde çalışmalar yapılacak. Bir deremizde taşkın koruma çalışması için ihale tamamlandı, diğer derelerimiz de ihale edilmek üzere hazırlıklar yapılıyor.

ÇEVRE YOLU, HUKUKİ SÜREÇ TAMAMLANINCA BİTİRİLECEK
Çevre yolu Van için çok önemli bir yatırım. İnsanlar çevre yolu neden dolayı uzadı diye merak ediyor. Aslında ödenek sorunu yok, ancak 80’e yakın vatandaşımızla yerden dolayı yapılan uygulamalar ile ilgili dava konusu var. Burası bir hukuk devleti, kafamıza göre vurup geçemeyiz. Hukuk çerçevesinde onları da memnun ederek oluşan engeli aştığımızda çevre yolu biter inşallah.

SAHİL YOLU ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDİYOR
Sahil yolunu Van Feribot İskelesine kadar yaptık. Sahil yolunu üniversiteye kadar yapacağız. Göl ile sahil yolu arasında yer alan 2000 dönümlük rekreasyon alanlarının yapılması için ihaleye çıktık. Yapımına ilk baharda başlanacak. Bu çalışmalar Van’ı müthiş bir cazibe merkezi yapacak.

Bir yandan sahil yolu, diğer taraftan çevre yolu ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak. İpekyolu Caddesi de daha çok şehrin ticaretine, ekonomisine, sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlamaya devam edecek.  

VAN KÜLTÜR VE TURİZM ADACIĞI OLACAK
Eski Van Şehri’nde biten projeler yatırım programına girdi. Ulu Cami Kızılca Minare Camii restorasyonu ihale ediliyor.

Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza Eski Van Şehri’ni ayağa kaldırma projesinin startını verdiği için müteşekkiriz. Oradaki tarihi dokuya ve şehrin ruhuna uygun olarak restorasyon uygulama projeleri ile birlikte Eski Van Şehri’ni ayağa kaldıracağız.

Eski Van Şehri bir taraftan kültür, bir taraftan turizm adası gibi çok kıymetli bir yer olacak. Bu arada Van Kalesi’ni aydınlatma projemiz devam ediyor, onu tamamlayacağız.

Hoşab Kalesi’nin restorasyon işini ihale ettik, Gevaş’taki Selçuklu Mezarlığı’nı ihale ettik, Erciş’te flamingoların konakladığı kuş cennetini ihale ettik, Toprak Kale’de seyir terası yapılacak.

KIRSAL ALANDAKİ SORUNLARI ÇÖZÜP İHTİYAÇLARI GİDERİYORUZ
Kırsal alanda ihtiyaç olan yolları yapmak üzere 500 milyonluk yol ihalesi yaptık.

Köylerimizin içme suyu problemi kalmayacak. 200’ün üzerinde köyün içme suyu problemini hallettik. Yeter ki su bulunsun, içme suyu probleminin tamamını hallediyoruz.

Yaklaşık 100 milyon liralık kilitli parke taşı döşenmesine destek verdik. İlçe belediyelerimizle birlikte ortalama 300 milyon liralık kilitli parke işi yapıldı.

Köy grup yollarına 500 milyon liralık kaynak ayırdık.

ANA CADDELERE TUVALET VE BEBEK EMZİRME ODASI YAPIYORUZ
Şehrin merkezine 1 milyon turist geliyor diyelim. Bu insanlar tuvalet ihtiyacını nasıl karşılayacak? 
Şehrin uygun yerlerine ve ana caddelere bebek emzirme ve bebek alt temizleme odası ile birlikte tuvaletler yaptırıyoruz.

SAHİPSİZ HAYVANLAR BİRLİĞİNİ KURDUK
Türkiye’de 30 büyükşehir içinde bir ilk olan Sahipsiz Hayvanlar Birliğini kurduk. Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin meclisleri bir önceki yılın gerçekleşen belediye bütçelerinin yüzde birini Sahipsiz Hayvanlar Birliğine verme kararı aldı. Bağımsız bir yönetim birliği kurduk.

Tesisleri arttırıyoruz, hastanesi ve hizmet birimleri ile eksikleri tamamlıyoruz. Van’ı 4 bölgeye bölüyoruz ve yaralı hayvanları araçlarımızla alıyoruz tedavilerini yapıyoruz.

Van’da ve ilçelerinde kanadı kırık bir kuş, ayağı kırık bir kedi ve köpek görmek istemiyoruz.

Bu Türkiye’ye örnek bir çalışma oldu. Gerçekleşen bütçelerinin yüzde birini sahipsiz hayvanlar birliğine ayıran ilk ve tek örnek Van’daki belediyeler oldu.

Bu mahlukata şefkattir. Memleketi milleti sevmek demektir. Çünkü memleketi milleti sevmek, sadece insanı sevmek değil ki, ormanları ırmakları, hayvanları, nehirleri, denizleri ve gölleri ile beraber sevmektir.

YENİ VALİLİK BİNASI İHALESİ YAPILACAK
Kamu hizmetlerinin daha kolay verilebilmesi için, YİKOB binası olarak kullanılan alanda yeni valilik binası yapılması için ihale yapılacak.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE 130 ARAÇ ALDIK
Emniyet asayiş hizmetleri için, vatandaşımıza daha sağlıklı hizmet verilebilmesi için Van İl Emniyet Müdürlüğümüz emrine 130 tane araç aldık.

VASKİ’Yİ 400 MİLYON LİRA ELEKTRİK PARASI VERMEKTEN KURTARACAĞIZ
Şehir içme suyunun abonelere ulaştırılması için VASKİ elektriğe yılda 400 milyon lira para veriyor. Güneş enerji santrali kuracağız, yatırım 3 yılda kendisini zaten amorti ediyor. 400 milyon da Van’da kalır, içme suyuna, alt yapısına ve kamu hizmetlerine katkı sağlar. Yer tahsisini yaptık, projesi de tamamlanmak üzere, inşallah hayata geçireceğiz.

İLÇELERE ARITMA TESİSLERİ YAPIYORUZ
Arıtma tesislerini sadece Van’da yapmakla yetmiyor ki, ilçelerimizin de arıtma tesisine ihtiyacı var. 3 tane ilçemizin arıtma tesisini ihale ettik, şimdi kalan 3 tanesini daha ihale edeceğiz.

CADDE VE SOKAKLARDA DİLENCİ KALMAYACAK
Cadde ve sokaklarda dilenci istemiyorum. Dilenmeyi gerektirecek bir şey yok. Dilencileri kuru kuruya yasaklamıyoruz.  Devletimizin milletimizin imkanları var. Dilenen kişinin şayet ihtiyacı varsa biz yardım edeceğiz, elinden tutacağız, dilenmekten vazgeçecek. Çünkü herkesin derdi bizim derdimiz. Zabıtaya da emniyete de bu şekilde talimat verdim.

ESKİ ADLİYE LOJMANLARI İHALE EDİLDİ
Memur- Sen TOKİ konutlarının yanında adliye lojmanları olarak yapılan ve yıllarca boş kalan binalar atıl durumdan kurtarılıyor. İhaleleri yapıldı, eksikleri giderilecek, bakım onarımları bir içerisinde yapılacak, lojman olarak kamu görevlilerine tahsis edilecek.

MEMLEKETİN VE MİLLETİN LEHİNE OLAN HER ŞEYDE VARIZ
Yaklaşık 350 kalem işimiz var. Bizim mantığımız iyi doğru güzel her şeyi destekleriz. Memleketin milletin lehine, Vanlı hemşerilerimizin lehine, özellikle de kadınların gençlerin ve çocukların lehine olan her şeyde varız.

Tekel binasının arkasındaki bedestenin ihalesini yaptık.

Yıkılan eski VASKİ binasını da yakın zamanda esnafı mağdur etmemek kaydıyla çözüyoruz.

Marangozlar sitesinin parkını yapıyoruz,

Zeve Şehitliği ve 120’ler anıtının restorasyonunu yapacağız.

Rus Pazarı’nın ve elektronikçiler çarşısının bakım onarımını yapacağız.

Beşyol meydanına dokunacağız, ihaleleri yapılıyor.

Oto sanayi sitesini yaklaşık 15 milyon liraya yakın harcama yaparak asfaltladık.

TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN
Van önemli bir şehrimiz, bizden önceki büyüklerimiz de buraya emek vermiş, alın teri dökmüş. Taş üstüne taş, tuğla üstüne tuğla koyanlardan Allah razı olsun diyen anlayışa sahibiz. Bu bir bayrak yarışı, hizmetler bizlerle beraber bitmeyecek, şehri seviyoruz, Vanlı hemşerilerimizi seviyoruz, hep beraber bir tuğla koyabilirsek ne mutlu.

BAŞARIMIZ VAN’IN BAŞARISIDIR
Bu bir ekip çalışmasıdır, ben bu işin başındaki kişi, Vali olduğum için anlatıyorum, yoksa nalıncı keseri gibi kendine yontmak değil, Van’ın başarısıdır. Vanlı hemşerilerime de müteşekkirim, bir taraftan bunca işi yapıyoruz, ancak bize de hayır duası eden kadını, erkeği, yaşlısı ve genci olmak üzere hemşerilerimiz var.

AMACIMIZ İNSANIMIZIN HAYATINA DOKUNABİLMEK
Yaraya merhem olmaya, insanların derdi ile dertlenmeye çalışıyoruz. Amacımız insanımızın hayatına ve yaşamına dokunabilmek. Ardahanlıyım ve bölgenin insanını, sorunları ve dertlerini de biliyorum. Bu nedenle işleri hızlı bir şekilde halletmek. Yoksa ömür de geçiyor, hayat da geçiyor. Kalıcı olan gök kubbede hoş bir seda bırakabilmek ve milletin hayır duasını alabilmek.

KAMU KAYNAKLARI BİZİM NAMUSUMUZ GİBİDİR
Kamu kaynaklarına emanet bilinci ile sahip çıkıyoruz. Bize tevdi edilen bütün kamu kaynakları bizim namusumuz gibidir. Sonuçta Vanlı hemşerilerimizin emanetlerini kullanıyoruz, israf etmeden, kamu kaynaklarına sahip çıkarak, milletin bize emaneti olduğu bilinciyle hareket ettiğimizin de bilinmesi lazım.

İŞLERİMİZİN TAKİP DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 9 SAAT SÜRÜYOR
300 kalemden fazla işimiz var. Bu işlerin takibi amacıyla ekip arkadaşlarımızla ne yaptık, nasıl gidiyor, aksayan yönler, atılması gereken adımların neler olduğunu değerlendirmek üzere yaptığımız toplantı 9 saat sürüyor.

VAN’DA YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK İŞ VAR
1000 dönümde sebzecilik ile Van’ın sebze ihtiyacını karşılıyorsunuz, 10 bin kişiye 1 milyon koyun ile koyun varlığımız 6-7 milyona çıkıyor, 5 yılda OSB’de 100 bin kişiye istihdam harika bir hedef, Eski Van şehrini ayağa kaldırdığımızı düşünün, GES’i kurup VASKİ’yi 400 milyon lirayı elektrik parası vermekten kurtardığımızı düşünün. Bunların hepsi büyük düşünmeyi gerektiren büyük projeler. Hızlı çalışmamız gerekirken bunları kastediyorum, Van’da yapmamız gereken çok iş var, ancak bunlar güzel işler.

Sonuçta bunlar devletin gerçek sahibi milletin parası ile yapılıyor. Hepimizin emeği var.  Caddemizi temizleyen temizlik işçisinden, arabamızı kullanan şoförümüze, yazılarımızı yazan personelimize, müdürüne, amirine, işçisine, esnafına, yaşlısına gencine, muhtarına, kadınına erkeğine, bürokratına basın mensubuna, siyasetçisine, iş dünyasına ve ticaret erbabına kadar verilen bir emek ve alın teri var.

VAN GELECEK VAAD EDEN ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR
Van’ın geleceğine ilişkin çok güzel işler yapıyoruz. Derdi dert edinerek hızlı bir tempo ile çalışmamız lazım. Vanlı hemşerilerimize hizmet etmek bizler için bir şeref, tek beklentimiz, milletimiz bize hayır dua etsin yeter.

Özet olarak söylemek gerekirse Van’ı ekonomi başta olmak üzere, sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlamak için, elimizden gelen her şeyi ekip arkadaşlarımız ve sizlerle birlikte yapıyoruz. Bu konuda bize destek veren sivil toplum örgütlerimize, üniversitemize, siyasetçilerimize, siyasi partilerimize, iş adamlarımıza, esnaflarımıza, muhtarlarımıza, köylülerimize, bürokratlarımıza ve siz kıymetli basın mensuplarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.

ÖYLE BİR VAN HAYAL EDİYORUM Kİ
İşler biter mi? Elbette bitmez.  Ancak taş üstüne taş, tuğla üstüne tuğla koyacağız. Yaptığımız ve yapacağımız bu işler Van’a çok büyük atılım yaptıracak. Parasal karşılığı olmayan ve değeri ölçülemeyen bu uyumun bozulmaması lazım.

Tabiat harikası bir yer olan Van’ı elimizdeki insan kaynağı ile birlikte OSB’lerinde 5 yıl sonra 100 bin kişinin çalıştığı, 3, 5 milyon olan hayvan varlığının 5 yıl sonra 6-7 milyon olduğu, eğitimde hamle üstüne hamle yaptığı, sağlık, sosyal politikalarda, kültürde ve turizmde gelişen, önü açık bir şehir. Yüksek potansiyelini harekete geçiren bir şehir olarak hayal ediyorum.

Önemsediğim şehrin geleceğe hazırlanma sürecinin değerli aktörleri olarak verdiğiniz desteklerin yanı sıra, halkımızın aydınlatılması, kamu hizmetlerinin denetlenmesi süreçlerinde yaptığınız önemli görevler için sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum."

Soru cevap bölümünün ardından Vali Balcı, gazetecilere ve çocuklarına kitap hediye etti. Kitap dağıtımının ardından toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler: Valisi . Balcı yaptı?
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem