Vali Bilmez ’Vira bismillah’ dedi, denizden ağ çekti, ağdan balık ayıkladı

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Balıkçılarla Birlikte Van Gölü'ne Açılarak, 'vira Bismillah' Deyip Denizden Ağ Çekti, Ağdan Balık Ayıkladı.

Van Haberleri 10.11.2019 09:07:37 0
Vali Bilmez ’Vira bismillah’ dedi, denizden ağ çekti, ağdan balık ayıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.11.2019 09:07

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, balıkçılarla birlikte Van Gölü’ne açılarak, ’Vira bismillah’ deyip denizden ağ çekti, ağdan balık ayıkladı.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, beraberinde Gevaş Kaymakamı Hasan Genç, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Gevaş İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Alper Ekmekçioğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ile birlikte Gevaş ilçesine bağlı Dereağzı Mahallesi’ne giderek buradaki balıkçılara Van Gölü’ne açıldı. S.S. Dereağzı, Altınsaç ve İnköy Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mirza Teran ve balıkçılar tarafından karşılanan Vali Bilmez, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş’tan balık ve balıkçılar hakkı da bilgi aldıktan sonra ’Vira bismillah’ dedi denizden ağ çekti, ağdan balık ayıkladı.

Yaklaşık 20 yıl önce Muradiye Kaymakamlığı dönemi ile 20 yıl sonrası arasında büyük farkın olduğunu ifade eden Vali Bilmez, "Bugün duygusal bir gün oldu benim için. 20 yıl önce nesli tükenmek üzere olan ve bu balığının neslinin tükenmemesi için çırpınan bir Mustafa Sarı hocamız vardı. Bu bölgede balığın koruma altına alınması ve balığın derelerde değil de gölde tutulması, yavru bırakacağı sezon değil de normal sezonda balıkçılık yapılması için ciddi bir emek verdi. Bugün de yine başka bir Mustafa Akkuş hocamız da aynı bayrağı devam ediyor. 150’ye yakın teknenin ve bine yakın balıkçının bu gölden geçimini temin ettiğini şahitlik etmek. Bugün bir grup balıkçımızla birlikte ’Vira bismillah’ deyip balık toplamaya çıktık. 20 yıl öncesiyle 20 yıl sonrasına şahitlik ettim. Mütiş bir duygulandım ve burada bir kuruş para harcamadan binlerce kişi rızkını temin ediyor. Daha bunun da artabileceğini yani yıllık 15 bin ton balığı tutma kapasitesi var" dedi.

"Eskiden 14-15 balık 1 kilo gelirken bugün 7-8 balık bir kilo"

Balığın bayağı büyüdüğünü ifade eden Vali Bilmez, "Balık bayağı büyümüş. Eskiden 14-15 balık 1 kilo gelirken bugün 7-8 balık artık bir kilo gelmeye başladı. Balıkçılarımız da anlatılar. Seneye ağlarını daha da gözeneklerini büyüteceklerini daha büyük balıkları tutmaya çalışacaklarını söylediler. Bu sürece katkı sunan başta Mustafa hocalarımız olmak üzere tüm balıkçılarımızı tebrik ediyorum. İnşallah ticari ve turizmimize de ciddi bir katkı sunar. Buna inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"Eğer kaçak avcılığı tam olarak engelleyebilirsek Van Gölü’nden ekmek yiyen 14 bin insanı 25 bin insan seviyesine çıkartabiliriz"

Bu gün Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ile beraber balığa geldiklerini ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Valimiz Mehmet Emin Bilmez, balığın geçmişini en iyi bilen insanlardan birisi. Geçmişte neydi bugün hangi konuma geldi. Geçmişte 2 binli yıllarda Van Gölü’nden bin kişi ekmek yerken bugün bu sayı 14 bin kişiye çıktı. Yani bu bize şunu gösteriyor. Doğal kaynakları korursak bize nasıl bir geri dönüş sağlar. 14 bin kişiyi yıllık tek kuruş harcamadan bu bölgede istihdam ediyoruz. En önemli şartımız üreme dönemindeki kaçak avcılığa önlememiz. İşte Van’ın en büyük mülki amiri valimiz bugün buraya geldi ve her seferinde ne zaman yanına gitsek balıkçıların sorunlarıyla çok yakından ilgileniyor. Kendisine teşekkür ediyoruz. Gelip buradaki bu emeği gördüğü ve Van Gölü’ndeki balıkçılık yönetimine sağlamış olduğu katkıdan dolayı teşekkür ederiz. İnci kefalini sürdürülebilir bir şekilde kullanmamızın en önemli şartı üreme dönemindeki kaçak avcılığı engellememiz lazım. Eğer kaçak avcılığı tam olarak engelleyebilirsek bugün Van Gölü’nden ekmek yiyen 14 bin insanı çok rahatlıkla 25 bin, 26 bin insan seviyesine çıkartabiliriz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ