Uzmanlardan 'göz tansiyonu' uyarısı

Uzman Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu, halk arasında ‘avareş’ (Karasu) olarak bilinen göz tansiyonu hastalığının körlüğe neden olabileceğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Van Haberleri 28.11.2017 08:27:16 0
Uzmanlardan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.11.2017 08:27

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Uzman Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu, gözlerin de belirli bir tansiyon değerinin olduğunu ve bu değerlerin 10 ila 22 limitleri arasında tespit edildiğini belirterek, göz tansiyonu hastalığının bu değerlerin dışına çıkmasıyla oluştuğunu söyledi. Göz tansiyonunun yükselmesi durumunda gözün arka tarafındaki sinir hücrelerinde harabiyete yol açtığını ifade eden Yazıcıoğlu, “Bu harabiyet, görme alanı kaybı ve nihayetinde körlüğe kadar giden ciddi bir hastalığa yol açabiliyor. Görme alanı dediğimiz durum, karşıya bakıldığında hem karşıyı hem yanları görüyoruz. Fakat bu göz tansiyonu hastalığı dediğimiz ve bölgede ‘avareş’ yani karasu olarak bilinen durum neticesinde görüntü gittikçe daralır ve daha sonra sanki bir borudan bakıyormuşuz gibi bir durumla karşılaşırız. Yanları göremediğimiz için sağa sola çarpar en son tedavi edilmezse o da gider ve gerçekten sanki göze karasu girmiş gibi olur. Tam olarak bilinmemekle birlikte göz tansiyonu hastalığı genellikle bünyesel hassasiyetten kaynaklanıyor. Gözün içindeki sıvının kanallara akmasında ve bu kanallarda direnç oluşturmasıyla oluşuyor. Amacımız o direnci yenmektir” dedi.
 

Göz tansiyonu hastalığına karşı ilaç, lazer ve ameliyat yöntemlerinin var olduğuna dikkat çeken Yazıcıoğlu, “Her üç uygulamayı da yapıyoruz. Hem ilaç veriyoruz hem Doğu Anadolu Bölgesinde tek ve ilk olarak lazer yapıyoruz. Bunlara yanıt vermeyen hastalara da ameliyat öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Ailesinde göz tansiyonu olan hastaların en az altı ayda bir göz tansiyon ölçümlerini yapmaları gerektiğini vurgulayan Yazıcıoğlu, “Kardeşlerinde, anne veya babasında göz tansiyonu olanların mutlaka altı ayda bir, 40 yaşından sonra olan vatandaşların da yılda bir sefer mutlaka göz tansiyon ölçümlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Önlem alınırsa ilerlemesi durdurulan bir hastalık olduğu gibi farkına varılmazsa ciddi sonuçlara yol açabilecek bir hastalıktır ve körlüğe kadar götürebilir” şeklinde konuştu.
 

Göz tansiyonu hastalığının genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığını da sözlerine ekleyen Yazıcıoğlu, “Doğuştan da olabilen bu hastalık genellikle 40 yaşından sonra olabiliyor. Doğuştan olanlar daha da zor ve sıkıntılı bir durumdur. Ancak genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığı için 40 yaşından sonra insanların yılda bir mutlaka bir göz doktoruna görünmelerinde fayda vardır” dedi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ