Uzmanlardan 'Göz kapağı düşüklüğü' uyarısı

Van’daki göz uzmanlarından Operatör Dr. Özgür Bülent Timuçin, göz kapağı düşüklüğünün zamanında müdahale edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi.

Van Haberleri 20.03.2017 11:22:20 0
Uzmanlardan
Tarih: 01.01.0001 00:00

Göz kapağı düşüklüğü hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Timuçin, üst göz kapağı alt sınırının göz bebeğinin üst sınırından normalde 1-2 milimetre aşağıda olduğunu belirterek, bu seviyenin daha aşağıda olmasının göz bebeğini örtmesi veya görme aksını kapatması durumunun ‘Göz kapağı düşüklüğü’ olarak adlandırıldığını söyledi. Göz kapağı düşüklüğünün doğumsal bozukluklar, travma, felç, enfeksiyon ve yaşlılık gibi sebeplerle ortaya çıktığını ifade eden Timuçin, “Göz kapağı düşüklüğü zamanında ve uygun müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
Tedavi hedefleri ve yöntemleri yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini vurgulayan Timuçin, “Bebeklik-çocukluk döneminde göz tembelliğinin önlenmesi öncelikli hedefimiz iken, yetişkinlerde estetik kaygılar öne çıkmaktadır. Ancak burada kapak düşüklüğü olan çocuklarda estetik kaygımızın olmadığı anlaşılmasın. Özellikle ebeveynlere, çocuklarındaki kapak düşüklüğü sorununu okul öncesinde düzeltmeyi öneriyoruz. Çünkü fonksiyonel bir bozukluk olmasa bile estetik açıdan dikkat çeken bir kapak düşüklüğü ile çocuğun sosyal hayatta karşılaşması muhtemel psikolojik travmaları önlemek gerekir” ifadelerini kullandı.
Özel Göz Merkezinde göz kapağı düşüklüğü tedavisinde ağırlıklı olarak cerrahi uygulandığını belirten Timuçin, “Cerrahi tedavide en sık ‘frontal askı’ ve ‘levator rezeksiyonu’ adını verdiğimiz yöntemlerden faydalanıyoruz. Cerrahi tedavide çocuklarda genel, yetişkinlerde ise lokal anesteziyi tercih ediyoruz. Lokal anestezi sayesinde daha ameliyat masasında, cerrahi sonucu değerlendirme fırsatını hastaya sunabiliyoruz. Ayrıca hasta ameliyattan hemen sonra evine gidebilir ve ameliyattan birkaç gün sonra normal hayatına dönebilir. Ancak bebeklerdeki veya çocuklardaki ameliyat sonrası süreç, aile ile sıkı işbirliği halinde hastaların daha sık ve daha uzun süre takibini gerektirir” şeklinde konuştu.