YYÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Doğu Anadolu Bölgesi’nin fayların sıkıştığı bir noktada yer aldığını belirterek, “Van ilimizde, maalesef bu sıkışma bölgesinde yer almaktadır. Tektonik sıkışma bölgelerinde zaman zaman depremlerin yoğunlaşması son derece normaldir. Bu bölgede bulunan faylarda enerji boşalması şeklinde devam etmektedir” dedi.
2011’de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depreme yol açan fayın tamamen kırılmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Köse, “2011’de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 19 kilometre derinlikte meydana gelmiş ve o derinlikten itibaren 5-10 kilometrelik fay kırılmıştı. Ancak bu fayın yüzeye yakın olan kısmı kırılmamıştı. Son günlerde meydana gelen depremlerin bazıları o fayın üzerinde, bazıları ise Van Gölü’nün bulunduğu alandaki fayın üzerinde meydana geldiği görülmektedir. Dolayısıyla bu bölgedeki sıkışma tektoniği devam ederse, bu fayların üzerinde enerji boşalması normaldir. Ancak bu ‘büyük bir deprem meydana gelecek’ demek değildir. Son günlerdeki artçılar bölgedeki fayların enerji boşalması olarak nitelendirilebilir. Burada büyük bir deprem meydana gelip gelmeyeceğini ise kimse bilemez” şeklinde konuştu.
“Gereksiz kaygılara kapılmaya gerek yok”
Türkiye’nin her yerinde depremlerin meydana geldiğini ifade eden Köse, “Bu büyük bir deprem olacak anlamına gelmiyor. Burada büyük bir deprem olabilir de olmayabilir de, şu an için dünyada depremleri önceden tahmin eden bir teknoloji yoktur. Onun için gereksiz kaygılara kapılmaya gerek yoktur. Büyük depremlerin meydana gelmeden önce bir göstergeleri yoktur” diye konuştu.