Urartuların boğa başlı kazanı Van’da sergilenecek

Urartu Krallığının Dini Törenlerde Kullandığı Ve Dünyadaki 4 Urartu Kazanından Biri Olan ‘boğa Başlı Kazan’ Van Müzesi’nde Sergilenecek.

Van Haberleri 16.12.2019 11:16:40 0
Urartuların boğa başlı kazanı Van’da sergilenecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.12.2019 11:16

Urartu Krallığının dini törenlerde kullandığı dünyadaki 4 ‘boğa başlı kazan’dan biri Van Müzesinde sergilenecek.

Urartuların açık havada düzenlediği törenlerin bir bölümünde yer alan ve dünyada şu ana kadar sadece 4 tane bulunan kazanların biri; Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde, ikisi Almanya’da muhafaza edilirken, dördüncüsü de Van Müzesi’nde sergilenmeye hazırlanıyor. Şanlıurfa’da 2017 yılında güvenlik güçleri tarafından tarihi eser kaçakçılarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda Urartular Krallığına ait biri kırık olmak üzere 3 boğa başlı kazan ele geçirilmişti. Ele geçirilen boğa başlı kazanın haberini alan Van Müze Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile iletişime geçti. Yapılan girişimler sonucunda dünyada sadece 4 tane bulunan kazan, Urartu’nun başkenti Van’a getirildi. Dini törenlerde kullanılan boğa başlı kazan, devam eden konservasyon çalışmalarının ardından Van Müzesi’ndeki özel vitrinde ziyaretçilere gösterilecek.

İHA muhabirine konuşan Van Müze Müdürü Erol Uslu, Urartuların aslan, boğa ve siren başlı kazanları genellikle dini törenlerde kullandığını belirtti. Türkiye sınırları içerisinde boğa başlı Urartu kazanı bulunmadığını ifade eden Müze Müdürü Uslu, “Günümüzde Erzincan Altıntepe’de yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 300 litrelik kazan, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergileniyor. Onun dışında Türkiye sınırları içerisinde boğa başlı Urartu kazanı bulunmamaktadır. Envanterimizde de Ayanis Kalesi’nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan 2 kazanda dahi boğa, aslan veyahut bir farklı eklenti olarak siren başlı kazan görülmedi” dedi.

“Kazanın konservasyon çalışmaları devam ediyor”

Konservasyon çalışmalarının devam ettiği kazanın yakında müzeye gelen ziyaretçilerin görseline sunulacağının altını çizen Uslu, “Ancak 2017 yılında Şanlıurfa’da yapılan bir operasyon sonucunda kaçak defineciler tarafından el değiştirmek üzereyken kazanın ele geçirildiği haberini aldık. Bu haberden sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile iletişime geçtik. Ele geçirilen kazanın Urartu’nun başkenti olan Van’da yeni açılacak müzede sergilenmesi gerektiği talebinde bulunduk. Yakın bir zamanda işlemleri tamamlanan kazanı envanterlerimize kazandırdık. Kazanın üzerindeki restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor. Konservasyon çalışmalarının ardından müzeye gelen ziyaretçilerin görseline sunacağız” diye konuştu.

“Kazan, dini törenlerde kullanılmış”

Urartu tanrısı Teişeba’yı simgeleyen boğa başlı kazanın genellikle dini törenlerde kullanıldığına dikkat çeken Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Van özelinde aslan, boğa ve siren başlı kazan yok. Biz Urartu baş tanrısı Haldi (Savaş tanrısı) için yapılan bu tür çalışmalarda genellikle aslan üzerinde Haldi’yi görebiliyoruz. İkinci tanrı denilen Teişeba’nın (Fırtına ve su baskını tanrısı) sembolü boğadır. Büyük bir ihtimal Teişeba’yı simgeleyecek şekilde kullanılıyor. Görsellerde elde edilen verilerde Urartu kazanları genellikle dini amaçlarda kullanıyor. Bu da tapınakların sağ ve sol taraflarına ayaklık üzerinde konularak içine sıvı konuluyor. Ayin esnasında bu kazanları tamamen dini ritüelde kullanıyorlar. Günlük yaşantıda bu kazanların kullanıldığına ilişkin bir veri ise bulunmuyor.”

Müze Müdürü Uslu, kazanı Urartu’nun başkenti Van’a kazandıran Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Şanlıurfa Müzesi yetkililerine teşekkür etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ