Uçkun Van'da tezgahlarda yerini aldı

Bin bir derde deva olan, kanserle mücadelede iyi geldiği bilinen ilkbahar bitkilerinden olan uçkun Van’da Pazar tezgâhlarında yer almaya başladı.

Van Haberleri 23.04.2019 12:31:05 0
Uçkun Van'da tezgahlarda yerini aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.04.2019 12:31

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Bin bir derde deva olan, kanserle mücadelede iyi geldiği bilinen ilkbahar bitkilerinden olan uçkun Van’da Pazar tezgâhlarında yer almaya başladı.

Karların erimesiyle birlikte Genelde Doğu Anadolu Bölgesi’nde özel de ise Van’da yöreye özgü birçok ilkbahar bitkileri ve otları tezgâhlarda yerini almaya başladı.  Ot ve bitki kültürünün yoğun olduğu Van’da nerdeyse 200’e yakın bitki çeşidi yöre halkı tarafından ilkbaharda toplanılarak yemeklerde kullanılır. Hatta toplanan bu bitkiler kurutularak yöresel yemeklerin ana malzemesi olarak kış aylarında yemeklere lezzet katar. Yöre halkı tarafından toplanılan bu bitkiler,  ülke genelinde de rağbet görmeye başladı. Bunlardan en popüler olanı uçkun pazar tezgâhlarında yerini almaya başladı. Bir aylık ömrü olan uçkun, bu günlerde Van’da hemen hemen her köşe başında bulunan seyyar satıcı tezgâhlarında yer almaya başladı.

BAŞLI BAŞINA BİR MUCİZE
Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen uçkun doğal ilaç olarak nitelendirilmektedir. Özellikle kanser ile mücadelede etkin olduğu söyleniliyor. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.

HER DERDE DEVA
Nisan’da olgunlaşan bitki, gövde kısmı taze iken dış kabuğu muz gibi soyularak iç kısmı yenilmektedir. Bahar aylarında çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Uçkun C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Fazla tüketilmesi halinde dahi şişkinlik hariç herhangi bir yan etkisi görülmemektedir. Bu açıdan halkımız tarafından şifalı bitki olarak bilinmektedir. Kökü ve sürgünlerinin beslenmede önemli yer tuttuğu, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı olduğu bilinmektedir. Yöre halkı tarafından sürgünleri kaynatılarak suyu kan şekerini düşürmek maksadıyla içilmektedir. Ayrıca iştah açtığı, vücudu kuvvetlendirdiği ve direnç kazandırdığı söylenilmektedir.
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ