Van merkez Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Tuşba Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa “Tuşba’da Fikirler Konuşuyor” ikinci geleneksel münazara yarışması start aldı.
Koç İlkokulunda düzenlenen yarışmada açılış konuşmasını yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, en önemli görevlerinden birinin öğrencilerin milli, manevi, toplumda kendini her daim ifade edebilir olmasını sağlamak olduğunu belirtti. İlkini geçen sene yaptıkları Tuşba’da Fikirler Konuşuyor münazarasının başarılı bir şekilde geçtiğini hatırlatan Özgökçe, “Bugün münazara yarışmamızın ikincisini başlatıyoruz. Rabbim öncelikle hayırlı, uğurlu eylesin” dedi. Münazara yarışmalarının öğrencilere çok şeyler kazandırdığını ifade eden Başkan Özgökçe, “Sizler yarın hayata atıldığınızda, neyi, nasıl ifade edeceğinizi, kimlerle nasıl konuşacağınızı ve en önemlisi hayatınıza yön verecek diksiyon, zarafet, nezaket, güzellik ve güzel Türkçemizi en iyi şekilde kullanmayı öğreneceksiniz. Aynı zamanda bu öğrencilerimiz yarın Türkiye Büyük Millet Meclisine gidebilir. Gittiği komisyonlarda, gittiği okullarda yine konuşması gerekebilir. Onun için biz burada temelini veriyoruz. Allah’ın izniyle bu gelen nesil içinde ümit varız ki; birbirine ayakkabı atan, birbirine küfür eden, söven, döven değil, fikrini ve düşüncesini en güzel şekilde anlatan bir nesil olarak inşallah geleceğe sizleri taşıyacağız. Ben bu kapsamda burada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, öğrencilerimize başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise öğrencilere sadece fiziği, matematiği, kimyayı biyolojiyi öğretmediklerinin altını çizerek, “Biz insan yetiştiriyoruz. İnsan yetiştirirken de en anlamlı, en gelişmiş, en kaliteli insanı yetiştirmek için çalışıyoruz. Zaten eğitimin amacı istenlik yönde davranış gösterebilen insanlar yetiştirmektir. Bu gün bizim en büyük sıkıntımız kendini ifade edebilen, kişiliği oturmuş, insanlarla hoşgörü içerisinde, karşıdaki insanı ikna kabiliyetine sahip bireyler yetiştirememektir. İşte bu çalışma ciddi manada bu anlamda önemli bir adımdır. Ancak bu, sadece Tuşba ilçesiyle sınırlı kalmamalı. Bunun il genelinde yapılması gerekir. İnşallah gerekli çalışmaları başlatıp bu münazara yarışmasını tüm Van genelinde yaparak, bütün öğrencilerimizin böyle bir faaliyette bulunmasını ve gelecek yaşantısına böyle hazırlanmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani de, geçen sene okullar arasında başlatılan münazara yarışmalarının ilçede bir hareketlilik ve etkileşim süreci başlattığını anımsatarak, ”Bu münazara yarışmaları; öğrencilerimizin kendilerini ifade edebilme, duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktarırken, tezlerini savunma ve karşı teze doğru ve etkili bir cevap verebilme sürecidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu çalışmaları yaparken kitap okuyor, araştırma yapıyor, üniversiteye gidiyor, kurumlara gidiyor, ebeveynleriyle etkileşim halinde güzel bir çalışma yapıyorlar” dedi.
Kur’an-ı Kerim’de insanların nasıl konuşması gerektiği ile ilgili birçok ayetten söz eden Ceylani, “Kaybedeni olmayan bir yarışmadır. Bu anlamda gerek Tuşba Belediyesi, Tuşba Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına, öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Eğitim evde olmalıdır’ tezini savunurken, Münci İnci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise ‘Eğitim okulda olmalıdır” tezini savundu. Yaklaşık bir buçuk saat süren münazaranın ardından ‘Eğitim evde olmalıdır” tezini savunan Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yarışmayı kazandı.