Van Tüm Emekliler Derneği Başkanı Şahin: Zam oranı gözden geçirilmeli

Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasına tepki gösterdi.

Van Haberleri 18.01.2024 03:27:00 0
Van Tüm Emekliler Derneği Başkanı Şahin: Zam oranı gözden geçirilmeli
Tarih: 18.01.2024 03:39 Güncelleme: 18.01.2024 13:39

Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasına tepki göstererek, '10 bin liraya çıkarılan en düşük emekli maaşı açlık sınırının altında kaldı. Emekliler olarak bu zam kararını kabul etmiyoruz. Biz yıllarca çalışıp prim ödedik. Ülkemizin gelişimine, kalkınmasına emek verdik. Emeklilere yapılan zam yeniden gözden geçirilmeli' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını açıkladı. Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, “Yüzde 5 zammı müjde diye verdiler; yeterli değildir, hüsrandır. Açlık, yoksulluk, sefalet yaşatır. İnsanlar evlerinin ihtiyaçlarını giderecek alışveriş yapamıyorlar. Yiyecek, içecek alamıyorlar. Bu artış yeterli değildir” dedi.

“KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ”
Şahin açıklamasının devamında, “16 Ocak 2024 günü yapılan kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması sonrasında BAĞ-KUR ve SSK emeklisine % 37,57’nin üzerine ek %5 zam, taban emekli aylığı 10.000 TL olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasalaşmak için gönderileceğini açıkladı. Emeklilerin geçinmekte zorlanmasına yol açan nedenlerden biri emekli maaşlarındaki artışların, diğer maaşlardaki artışın gerisinde kalmasıdır.2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü. Bu oran 2003 yılındaki gibi kalsaydı, Ocak 2024 itibarıyla emekli maaşı 27 bin TL civarında olacaktı. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrasında hep emeklilere sabredin dendi. Emekliler enflasyona ezdirilmiyor deniliyor ama bugün taban maaşımız 10 bin TL oldu. Bu maaşla nasıl geçinilir kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİLER BU ÜLKENİN YÜKÜ DEĞİL”
Emeklilerin yük olmadığını belirten Şahin, “Tüm emekliler bu ülkenin kalkınmasında saçını ağartmış, ömrünü vermiş kişilerdir. Bugün emekliler lütuf değil hakkını talep etmektedir. Emeklilere zam yapılacağını da ülkenin ekonomik durumu öne sürülmektedir. Emeklilerin bu durumda günahı nedir? Biz Tüm Emekliler olarak taban maaşımızın asgari ücret olarak belirlenmesini ve buna göre de diğer maaşların güncellenmesini talep ettik” ifadelerine yer verdi.

“PRİM ÖDEYENİN GÜNAHI NE?”
Ülkenin kalkınması için yıllarca çalıştıklarını belirten Şahin, “Her dönemde olduğu gibi bugün de çok prim günü ödeyende, az prim günü ödeyende aynı maaşı almaktadır. Bu durumda çok prim ödeyende, az pirim ödemeyende aynı aldığından kimse prim ödeme taraftarı olmamaktadır. 25 yıl tavandan yüksek prim ödeyen mühendis, teknisyen, İşçi asgari ücretin altında 10-11 Bin TL maaş almaya mahkûm edilerek cezalandırılmıştır. Bu da sosyal güvenlik sistemine zarar vermektedir. Kayıt dışı ekonomiyi teşvik etmektedir, bu konulardan hiç bahsedilmiyor” diye konuştu.

“EMEKLİLER YILINDA TALEBİMİZ TÜFE’DEN ÇIKALIM”
Şahin, “Emeklilerin maaşının bu duruma gelmesinin başlıca sebebi TÜFE’dir. Hiçbir zaman temel ihtiyaçlarımız ve gıda giderlerimiz ile TÜFE birbirini tutmamıştır. Bu yılda en büyük talebimiz emeklilerin maaş artışlarını TÜFE ‘den çıkartılmasıdır” dedi.


Haber Kaynak : Vansesi Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem