Tarih: 21.12.2017 11:35

Tekataş: 'Kaçak su kul hakkıdır'

Facebook Twitter Linked-in

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, TOKİ sakinleriyle bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu. TOKİ temsilcileri, sorunların çözümündeki katkılarından dolayı teşekkür ziyaretinde bulunduklarını ve bunun için de Van Valisi Murat Zorluoğlu ile VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a minnettar olduklarını belirtiler.

 

TOKİ’lerde su sayaçlarında biriken endeksin yarısını alacaklarını ifade eden Ali Tekataş, bu birikimin ise ister tek seferde istenilirse 2018 Mayıs ayına kadar taksit seçenekleriyle ödenebileceği müjdesini verdi. Tekataş, ’’5 yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan TOKİ’lerin sorunlarının bugünlere gelmesinde ihmaller vardır. Kimse elini taşına altına koymamış. Bu mağduriyeti gidermek için valimizle istişare ederek, TOKİ’ler için su ödemelerinde yüzde 50 indirime gittik. bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz. Mağdur olan vatandaşımızın mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda aldığımız bu kararı çevrenize anlatmanızı istiyoruz. Çünkü biz mağduriyetlerin son bulması için çözüm aradık ve sonuca ulaştık” dedi.

 

Yapılan araştırmalarda Van’daki suyun 3,5 milyon insanın tüketimine eşit olduğunu, buna rağmen içme suyu sıkıntısı yaşandığı gerçeğine dikkat çeken Tekataş, ’’Kayıp kaçak oranı yüksek olan bir yerde hizmet vermek oldukça zor. Bu kadar kayıp ve kaçak olan bir yerde, bir de yılların ihmaline uğrayan kangrenleşmiş sorunların çözümüyle uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kaçak su kul hakkıdır”
Yaşadığı bir olayı aktaran Tekataş, "Vatandaş ‘suyumuz gelmiyor’ diye şikayet etti. Bizde yerinde görelim diye gittik. Su birinci kata kadar çıkıyor, ama ikinci katta su basıncı düştüğünden az geliyor. Vatandaş haklı olarak ‘su gelmiyor’ demek zorunda kalıyor. Yanındaki eve baktık; bahçeli, açmış suyu bahçeyi suluyor. Böyle olunca su yetersiz oluyor. ‘Su akmıyor’ diye kurumumuzu suçlayabiliyor. Komşusunun su hakkını engellemiş oluyor, bu da kul hakkına girer" uyarısında bulundu.

"Gelecek için projeler yürütüyoruz"

 

Şimdiye kadar kurumda bazı çalışmalar yapıldığını, ancak yapılanların günü kurtarmak olduğunu ve ileriye dönük bir yatırımın düşünülmediğini söyleyen Tekataş, "Depo yenileme çalışmaları yapılmış, fakat kara düzen bir çalışma olmuş. İçme suyu depoları pislikten geçilmiyor. Bu işin doğrusu, depoların fayansla kaplanması gerekirdi. Yosun tutmayan, sürekli temizliği yapılan bir düzen şeklinde olacağına sadece beton yapılmış. Şimdi bütün depolarımızı seramikle kaplama çalışması başlattık. ‘Su yok’ denilmiş sondaj vurulmuş, sondajdan çıkan su şebekeye verilerek insan sağlığı hiçe sayılmış. Bunların yanında bir de elektrik kesintilerinden kaynaklı su pompaları arızalanmakta, ciddi maddi zarar vererek bunların tamiriyle zaman kaybedilmekteydi. Bunun da önlemini almak için elektrik düzenleyici cihazların alımına gittik. Ciddi maliyeti olan bu cihazları almak zorunda kaldık. Kendi cazibesiyle az maliyetli su temini sağlamak varken, pompalar terfi merkezleri kurularak elektrik masrafları katlanmış. Bunu da suyun tüketim bedeli üzerinde bir maliyetle geri kazanma yoluyla soruna çözüm yolu izlenmiş’’ diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —