Takva, ‘Sınır ticaretinde yetkiler yerel otoriteye verilmeli'

İran tarafının Razi-Hoy arasındaki karayolunun modernizasyon çalışmasına başlattığını ifade eden Van-TSO Başkanı Takva, "Yollar, kapılar yapılıyor. Bunlar iki ülke ticaretinin ve turizminin olmazsa olmazları. Ancak İran ile yapı

Van Haberleri 18.04.2019 13:34:51 0
Takva, ‘Sınır ticaretinde yetkiler yerel otoriteye verilmeli'
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İran tarafının Razi-Hoy arasındaki karayolunun modernizasyon çalışmasına başlattığını ifade eden Van-TSO Başkanı Takva, "Yollar, kapılar yapılıyor. Bunlar iki ülke ticaretinin ve turizminin olmazsa olmazları. Ancak İran ile yapılan sınır ticaretini var olan yoğun bürokrasi sınırlıyor. Bürokraside engellerin aşılması ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılıklı olarak karşılanabilmesi için yetkiler yerel otoriteye verilmesi gerekiyor" dedi.

İran’ın Urumiye kentindeki ticaret ve sanayi odası yetkilileriyle bir araya gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van-TSO) Başkanı Necdet Takva, iki ülke arasındaki sınır ticaretinin ne derece önemli olduğunu oradaki meslektaşlarıyla değerlendirdiklerini aktardır.

Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 100 milyon lira yatırımla modern bir görünüme kavuştuğunu aktaran Takva, ticaretin gelişmesi için İran tarafının da Razi Kara Hudut Kapısı’nı modernize etmesi gerektiğini, İran tarafındaki yetkililere daha önce de ilettiklerini belirtti. 

İran’a yaptıkları ziyaret sırasında İran tarafının Razi-Hoy arasındaki karayolunun modernizasyon çalışmasını bizzat gördüklerini belirten Takva, “Ben ilk kez bu kadar ciddi bir çalışma gördüm. İlk kez böyle bir çalışmaya tanıklık ettim. Urumiye vali yardımcısı da sınır kapısı  için büyük bir çalışma başlattıklarını bizlere iletti” dedi.

İRAN TARAFINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI
 Sınır kapısı her iki ülke için çok önemli olduğunu İranlı muhataplarına ilettiğini söyleyen Takva, “Ben orada ‘400 yıldır iki ülke arasında sorunsuz bir komşuluk ilişkileri olmasına rağmen, belki İran’ın 6 ay içerisinde yapması gereken bir kapıyı bunca süredir yapmamış olması yaşanan durum, bizler de bunu iyi niyetle algılamıyoruz’ dedim. Kendileri de büyük bir çalışma başlattıklarını iletti. Kendimde gördüm. Orada büyük bir çalışma mevcut. Kapının modernizasyonu için de orada çok güzel bir tahkimat alanı oluşturulmuş. Kotur Çayı’nın İran tarafı tahkim edilmiş. İran, kendi tarafındaki giriş ve çıkışları kolaylaştırmak için oradaki saha düzeltilmiş. İran tarafındaki yol ve kapı modernizasyonun tamamlamasıyla ticaret hacmi daha da artacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

KAPI 5 SAATLİĞİNE DEĞİL 7/24 AÇIK OLMALI
 Beş saat çalışan bir gümrük kapısından bahsetmek çok komik bir olay olduğunu vurgulayan Takva, “Bizim tarafta transite açık ama İran tarafı transite açık değil. İran tarafının transit geçişlere açık hale gelmesini bekliyoruz. Umuyorum bu eksiklikler giderilir. Çünkü bu kapı, Türkiye’nin doğuya,  Kafkasya’ya açılan en önemli kapılarında biridir. Uluslararası hukukta düzenlenen tek bir ticaret vardır; oda tarifeli denilen ihracat ve ithalattır. Genelde ülkeler  sınır bölgelerindeki ticareti geliştiren uygulamalar ortaya koyarlar. Türkiye İran ile yaklaşık 30 yıldır yürüttüğü bir sınır ticareti uygulaması var. Bu ticaret siyasi konjonktüre bağlı olarak bazen genişletilmiş bazen de daralttırılmıştır” ifadeleri kullandı.

SINIR TİCARETİNDE YÜKSEK KOTALAR
Fiziki koşulların sınır ticaretini etkilediği ama en önemli etkinin sınır ticaretini kısıtlayan bir bürokrasi engeli olduğuna dikkat çeken Takva, “Aslında fiziki koşulların iyileşmiş olmasına rağmen sınır ticareti, ortadan kaldırmaya yönelik bir siyasi bakışın olduğunu söylemek gerekir. Bu serbest ticaret anlaşmaları ne yazık ki halkın ihtiyaçlarını karşılamıyor. İran ile serbest ticaret anlaşmasını kolaylaştıran düzenlemeler yapılıyor ama bunu kar getirecek bir bakış açısına göre kurgulamıyorsunuz. Örneğin İran’la 120 kalemlik serbest ticaret anlaşmasına konu olan bir ürün getirmek istiyorsunuz. Bakıyorsunuz yine vergiler yüksek, yine kotalar var. Bakıyorsunuz sınır ticaretinde ürün kotası, süre kotası, sınır kotası, evrak kotası gibi birçok kısıtla karşı karşıyasınız” dedi.

BÜROKRASİ YENİDEN ÖRGÜTLENMELİ
Bürokraside bölgesel ticaretin gelişmesi ve insanların bulundukları bölgede temel ihtiyaçlarını ucuza karşılamaya yönelik bir yaklaşım olması gerektiğini ifade eden Takva, “Ne yazık ki sürekli daraltılan sürekli bürokratik süreçlere dâhil edilen bir engellemeyle karşı karşıya. Bu konuda hem İran’ın hem Türkiye’nin hızlı ve kolaylaştırıcı adımlar ataması gerekir. Bir ülke yönetimi ve siyasi otorite her zaman kendi vatandaşını daha huzurlu daha zengin bir düzeyde olmasını ister. Ama ne yazık ki bürokrasi bu meseleye böyle bakmıyor.  Siyasi otoritenin bu anlamda bürokrasiyi ve bürokratik bakış açısını yeniden örgütlemesi ve şekillendirmesi gerekiyor. Bu haliyle sınır ticaretinden bir fayda elde ettiği söylenemez” diye belirtti.

YETKİLER YEREL OTORİTEYE VERİLSİN
Yetkilerin yerel otoriteye verilmesinin sınır ticaretinin gelişmesini ve kazanca dönüşmesini sağlayacağını ifade eden Takva, “Bu yıl Van’da 350 firma  mevsimsel koşullara uygun olarak Kivi için İran’a müracaat etti.  Firma başına  3 ile 4 ton bir ürün kotası çıkmış. 3 ton kiviyi getirmek için İran’a gideceksiniz.  Malı alacaksınız. Bunu neyle nakledeceksiniz. Küçük araçla getiremezsiniz büyük araçla getirmek için transit geçiş yapmalısınız aktarma yapmalısınız. Aktarma alanı yok. Astarı yüzünden pahalı gelen bir sınır ticareti ile karşı karşıyayız.  Bu konuda bürokrasiyi azaltıp yerel otoriteyi etkili kılmak gerekiyor. Mesela sınır ticaretiyle ilgili bütün yetkiyi valiye vermek daha mantıklı geliyor. Böylece karşılaşacağımız sorunları anında yerelde çözülebilir. Bir tarım ürünü getirecekseniz öncelikle ticaret bakanlığına bir yazı yazıyorsunuz. Ticaret Bakanlığı da Tarım Bakanlığı’na bildiriyor. Tarım Bakanlığı tekrar ticaret bakanlığına görüş bildiriyor. Zaten süre yok, 28 gün bir soğan izni çıkmış. Siz 28 günden zaten o yazışmaları yapamazsınız. Diyelim hepsini hazırladınız bu süre içerisinde o soğan kamyonun üzerinde yeşillenmeye başlıyor. Dolayısıyla fayda sağlanmıyor” şeklinde konuştu.

ÜRÜN ANALİZ ÜCRETLERİ MİKTARA GÖRE REVİZE EDİLMELİ
İran ile yapılan sınır ticaretinde karşılaştıkları sorunlara değinen Van-TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “İran bir kere Dünya Ticaret Örgütü’ne üye bir ülke değil. Bundan dolayı da vergiler yüksek. Örneğin benzer bir ürünü Yunanistan’da ithal yoluyla getirirseniz vergiler yüzde 50 ise İran’dan getirmeye kalktığınızda vergiler yüzde 90’na kadar çıkabiliyor.  Bizler burada sınır ticaretinde petrol gibi enerji alanında taleplerimiz var. Bizler de buna karşı İran’a sanayi konusunda ihracat yapıyoruz.  Sınır ticareti ihracatçılar ve ithalatçılar için çok daha kolay bir düzeye getirilmelidir. Örneğin bir ürün getirdiğiniz zaman Tarım bakanlığı gelen ürün için her araç başına analiz ücreti alıyor. Sadece bir analizle bu sınırlı değil, birçok analiz uygulaması var. Bu analiz ücreti bir gemi dolusu gelse de aynı ücret bir kamyon gelse de aynı ücret. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapılması gerekir. Bir ürün getirilmesi için 54 tane belge düzenliyoruz. Buraya bakınca ortaya çıkan bürokrasiyi düşünün” diyerek sınır ticaretini zorlaştıran konuların çözüme kavuşturulmasını istedi 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem