VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında yapılan etkinlikte konuşan Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, yaşlıların yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması gerektiğini açıkladı.
Van İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığına bağlı evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 18-24 Mart 2019 Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında bilgilendirme standı açtı. Etkinlikte, Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dt. Şebnem Kartal, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörlüğü sorumlusu Özlem Öndeş, vatandaşa açıklamada bulundu. Alış veriş merkezinde açılan stantta toplumsal bilinci arttırmak amacıyla hazırlanan afişler el broşürleri dağıtıldı. Sağlık Müdürlüğü ekipleri, yaşlıların yaşadığı ortamları güvenli hale getirmek için alınacak önlemler hakkında vatandaşı bilgilendirdi.
ONLAR İÇİN GÜVENLİ ÇEVRE ORTAMI ŞART
Burada kız bir konuşma yapan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesi gerektiğini ifade etti. Sünnetçioğlu, “Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır. Yaşlılarımızın yaşam kalitesinin korunması ise yalnızca tanı ve tedavi hizmetlerinin uygun ve etkili sunumuyla değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam davranışları ve güvenli çevre ortamının oluşturulmasıyla da gerçekleşir” dedi.
YAŞLILAR İÇİN EN TEHLİKELİ DURUM
Yaşlıların en önemli sorunlarında birisinin yere düşmesi olduğunu kaydeden Sünnetçioğlu, yaşlılar için güvenli ve sağlıklı çevrenin öneminden bahsetti. Sünnetçioğlu, “Düşme yaşlılar arasında görülen en sık yaralanma nedenidir. Yaşlı bireyler arasında başta kalça olmak üzere çeşitli kemik kırıklarıyla sonuçlanan düşmeler, hareketsizliği artıran ve yatağa bağımlılığa neden olan bir faktördür. Düşmelerin, yaşlılarda bağımsızlık ve güven kaybına neden olabileceği de bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, düşme nedenli kırıkların neredeyse tamamının ev içerisinde gerçekleştiği ve düşmelerin en fazla merdiven, sandalye, paspas ve yer döşemesinin uygunsuz olması nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak Evde Sağlık Hizmetlerinin ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında yapılması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi amacıyla ulaşılabilir, kaliteli, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını sağlamaktayız” şeklinde konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi