Tarih: 28.11.2018 21:54

Süer, 'Van'ı Tarım ve hayvancılıkta marka kent yapacağız'

Facebook Twitter Linked-in

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer borsada yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi

 

Gazeteci Ziya Türk’ün ‘Borsa olarak çalıştığınız projeler var mı, varsa detayları anlatır mısınız?’’ şeklindeki sorusunu cevaplayan, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer, yaptıkları çalışmalar ile Van’ı tarım ve hayvancılıkta marka şehir haline getirmek istediklerini söyledi.

 

“VAN ‘IN BALI VAR, DEĞERİ YOK ‘’

Van balının hak ettiği değeri görmediğine dikkat çeken Süer, “Van’da çok ciddi bir bal üretimi var ama Van’da balın değerini görmedik markalaşma yolunda proje yaptık. Gevaş, İpekyolu, Edremit, Çatak birlikleriyle beraber bir proje hazırladık DAP ‘a sunduk. Projemiz onaylandı, şirketimizi kurduk ve önümüzdeki ay bal paketleme fabrikamız faaliyete geçecek. Çok kaliteli bir balımız var ama değeri yok. Biz bu eksikleri gördüğümüz için, projemize başladık. Raflarda ve sofralarda bundan sonra Van’ın gerçek balı olacak” dedi.

 

“SÜT TOPLAMA MERKEZLERİ KURDUK ‘’

Süt üreticisinin ürününü değerlendiremediğini belirten Süer, “Van’da sütün olmadığı söyleniyor ama bizim günlük 170 ton kendi sütümüz var. Biz bir komisyon kurduk ve üç aylık bir saha çalışması yaptık. Köy köy gittik, ev ev gezdik. Saha çalışması sonucunda pilot bölge belirledik.  Bölgedeki köylerin hepsi için kolay ulaşım mesafesinde bir alana süt toplama merkezi kurduk, amacımız üreticinin ürününü değerlendirmek ve mandıraları ayakta tutmak” dedi.

 

"FUARLARI VAN’ITANITMAK İÇİN FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’’

Fuarların Van tanıtmak için ömenli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Süer, “Biz katıldığımızda fuarlarda Van ‘ı tanıtıyoruz. Van’ın otlu peynirini, cevizini, balını tanıtıyoruz. Amacımız Van’ı markalaştırmak ve Van hakkında oluşan olumsuz imajı olumluya dönüştürmek. Van’ı güzel yanları, başarılı çalışmaları ve markaları ile gündeme getirmek” dedi.

 

"HAYVANCILIK ALANINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR"

Norduz koyununun neslinin tükenme riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Süer, “Küçük ve büyük baş hayvancılıkla ilgili önemli çalışmalarımız var. Eskiden norduz koyunu vardı ama şuan yok. Norduz koyunun koruma altına alınması ve neslinin sürdürülebilmesi için yapılacak çalışmalar hakkında araştırma yapıyoruz. Büyük baş ırkı ile ilgili olarak da bölgemize uyum sağlayacak hayvanları araştırıyoruz. Amacımız hayvancılığı bilinçli ve profesyonelce yapılabilir hale getirmek.  Bununla ilgili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi var. Sayın Valimizin öncülüğünde Gürpınar'da yapılacak bu proje ile Van Merkezde bulunan ve yaklaşık 100 bin hayvan varlığını kapsayan, şehir merkezinde faaliyet gösteren besicileri oraya götüreceğiz. Üyelerimizin farklı kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere devlet desteklerinden yararlanabilmelerini sağlamak üzere danışmanlık hizmeti için ofis açtık. İsteyen her üyemize proje desteği de verebiliriz” dedi.

 

"SOĞUK HAVA VE LİSANSLI DEPOCULUK PROJEMİZ VAR"

Van’da ihtiyacı karşılayacak düzeyde soğuk hava deposu olmadığını ifade eden Süer, “Üretici ürünlerini uygun koşullarda saklayarak sezon süresince değerinde satamıyor. Birçok üretici özellikle elmayı ağaçta bırakıyor. Çünkü bol olması nedeniyle fiyatı çok düşük ve emeğini kurtarmıyor. Oysa yeterli soğuk hava deposu olsa ve ürününü uygun koşullarda saklayabilse, süreç içerisinde piyasaya sürmesi halinde ürünü emeğini kurtaracak değerde satabilecek. Aynı zamanda tüketici de sağlıklı ürünü alabilecek. Bu nedenle Van’da yeni soğuk hava depolarının kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Lisanslı depoculuk ile ilgili 20.000 bin tonluk bir proje çalışmamız var. Vatandaşımız ürününü biçtiği zaman getirir depoya bırakır, zaman içerisinde uygun fiyata ürününü satabilir. Bu çalışmaları devletimiz de destekliyor” dedi.

 

Kaynak: Van Postası Gazetesi / Gülten Sanca




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —