Son Dakika!.. Van’da korona virüsten vefat sayısı 4’e yükseldi

Vefat sayısının 4'e çıktığı ve İstanbul başta olmak üzere batı illerinden gelenler nedeniyle 9 yerleşim yerinin karantinaya alındığı Van'da yapılan uyarılara ve açıklanan tedbirlere uymak büyük önem taşıyor.

Van Haberleri 14.04.2020 11:15:48 0
Son Dakika!.. Van’da korona virüsten vefat sayısı 4’e yükseldi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van Postası Gazetesi'ne yaptığı açıklamada izole olan 21 bin kişinin sadece evden çıkmamasının yeterli olmadığını, aynı zamanda misafir kabul etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'in korona virüs ile ilgili olarak yaptığı açıklamadan satır başları:

Van’da başta İstanbul olmak üzere batı illerinden gelen kişilere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Batı illerinden gelen kişilerle temastan kaçınılması büyük önem taşıyor. Çünkü Van’daki vakalar bir kişi umre kaynaklı, diğerleri İstanbul kaynaklı ortaya çıktı. 

KORONA VİRÜS VAN'A BATI İLLERİNDEN GELDİ
İstanbul’dan taziye başta olmak üzere çeşitli nedenlerle Van’a gelen kişiler, temas ettikleri kişilere hastalığı bulaştırdı. Bu nedenle Çaldıran, Çatak, Başkale ve Saray ilçelerine bağlı 9 yerleşim yerinde karantina uygulaması yapıldı. 

VAN'DA HERKES RİSK ALTINDA OLABİLİR
Korona virüs vakası olanlarla temas ettiği belirlenenler izole edilerek karantina altında tutuluyor. Ancak belirlenemeyen veya farklı nedenlerle korona virüs bulaşmış ve enfekte olmamış, semptomları görülmeyen ancak taşıyıcı durumda olanlar nedeniyle herkes risk altında olabilir. Bu nedenle sosyal mesafe, temassızlık, maske kullanımı ve zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması virüsün yayılmasını önlemek açısından büyük önem taşıyor. 

VAN’DA VAKA SAYISI 80’E YAKLAŞTI
21 bin kişinin izole edildiği Van’da 80’e yakın pozitif vaka tedavi ediliyor. 10’a yakın hasta yoğun bakımda tedavi görürken, 5’e yakın hasta da solunum cihazına bağlanmış durumda. Van’da vefat sayısı ise 4’e yükseldi. 80'e yakın olarak belirtilen vaka sayısı, tedavi edilip taburcu edilenlerin, hayatını kaybedenlerin, yoğun bakımda olanlar ile entübe edilenlerin de dahil olduğu bir sayıdır.

TABURCU EDİLENLER NE YAPIYOR?
Korona Virüs vakası nedeniyle Van’da tedavi gören hastalardan 13’ü iyileşti ve taburcu edildi. Taburcu edilen hastalar, tamamen korona virüsten kurtuldu anlamına gelmiyor. Onlar da taburcu edildikten sonra izole edilerek gözetim altında tutuluyor.

GENÇLER DE RİSK ALTINDA MI?
Korona virüsün yayıldığı günden bu yana ortaya atılan iddialar tek tek geçersiz kalıyor. Yaz mevsimi gelsin sıcakların etkisi ile yayılma ortadan kalkacak denildi. Ancak bilim adamları, salgının yayılmasına sıcakların etki etmediği ve izolasyon ile korunma tedbirlerinin uygulanmasının gerekli olduğu uyarısında bulunuyor. Korona virüsten vefat edenlerin içinde 60 yaş altı kişiler de yer alıyor. Bu nedenle genç ve yaşlı ayırımı yapmayan korona virüs salgınına karşı herkes risk altında ve herkes uyarıları dikkate alıp ilan edilen tedbirleri uygulamalı.

VAN’DA KAÇ KİŞİ İZOLE ALTINDA
Bugüne kadar Van’da  umreden gelenler ile Van dışından gelenlerle temas edenlerin de içinde bulunduğu ve izolasyon uygulanan kişi sayısı 24 bin oldu. Bunlardan 3 kişi 14 günlük izolasyon sürecini tamamladı. Şu anda 21 bin kişiye hala izolasyon uygulanıyor. İzolasyon uygulanan 21 bin kişi gözlem altında tutuluyor. Tüm bilgileri jandarma ve polis ekiplerindeki sistemlere yüklendi. Tamamına taahhütname imzalatıldı, izole edildikleri ortamlardan çıkmamaları için denetimler yapılıyor. İzole edilen kişiler de kendilerine ve çevresine dikkat etmeli, ziyaretçi kabul etmemeli ve tüm görüşmelerini telefon ile yapmalıdır. 

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler: