Âşıklık geleneği kitaplarda yaşatılacak

Van Haberleri 8.07.2017 13:44:57 0
Âşıklık geleneği kitaplarda yaşatılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.07.2017 13:44
Vanlı Yazar-Şair Abdurrahman Adıyan, aşıklık geleneğinin son temsilcilerini ağırladığını belirterek, ‘Dem Meclisi’ kitabıyla aşıkların atışmalarını kayıt altına aldı.
Yaklaşık 16 yıllık kayıtları 232 sayfalık bir kitapta buluşturan Adıyan, imza gününü de aşıklar kahvesinde yaptı. İHA muhabirine konuşan Abdurrahman Adıyan, Van’da aşıklık geleneğinin son temsilcileri olan Âşık Celâlî ve Âşık Çağlarî’nin halk şiiri dağarcığından gerçekleştikleri saz ve söz ziyafetinden oluşan kayıtlarını kitaba çevirdiğini belirterek, 2001 yılında aşıklar kahvesinde hobi olarak başladığı notları zamanla kitap haline getirildiğini söyledi. Adıyan, “Bu kitabın Van’ın kültürü için önemli bir kaynak olduğuna inanıyorum. Bu aşıklarımız, âşıklık geleneğinin son temsilcileridir. Şu anda maalesef aşıklarımızın karşısında bir aşık kalmadı ki atışma yapsınlar. Türkiye genelinde de maalesef durum bundan faklı değildir. Biz de bu geleceği geleceğe kayıt düşme adına böyle bir çalışma yaptık. Umarım aşıklık geleneği sevdalıları bu kitabı okuyarak bu geleneği koruyacaklardır” dedi.
2001’de hobi olarak takıldığı âşıklar kahvesinde zamanla âşıkların atışmalarını kayıt altına almaya başladığını ifade eden Vanlı Yazar Adıyan, “Aşıklıkta her şey doğaçlama geliştiği için siz bir saat sonra onu aşıklara sorsanız belki hatırlamayacaklardır. Kitabımızda da her şey doğaçlama gelişti ve 16 yıllık kayıtlar 232 sayfalık kitapta buluştu” diye konuştu.
Âşıklık geleneğinin yaşatılması için kültürümüzün mihenk taşı sayılan halk edebiyatına önem verilmesi gerektiğini savunan Adıyan, âşıklık geleneğinde yenilerin yetişmediğini, dolayısıyla bu atışmaların kayıt altına alınarak geleceğe taşınması gerektiğini ifade etti.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ