Sevimli kerkenezlerden ayrılık zamanı

Van’da yuvalarının bozulması nedeniyle yavru halde getirildikleri rehabilitasyon merkezinde bakımları yapılarak büyümeleri sağlanan 4 sevimli kerkenez, özgürlüğe kanat çırptı.

Van Haberleri 9.07.2021 11:42:45 0
Sevimli kerkenezlerden ayrılık zamanı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.07.2021 11:42

Van’da yuvalarının bozulması nedeniyle yavru halde getirildikleri rehabilitasyon merkezinde bakımları yapılarak büyümeleri sağlanan 4 sevimli kerkenez, özgürlüğe kanat çırptı.

Van’da ilkbahar aylarında elektrik direği değiştirilirken yuvaları bozulan yavru kerkenezler, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. DKMP 14. Bölge Müdürlüğüne getirilen yavru kerkenezler ardından bakım ve tedavileri için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderildi. Getirildikleri merkezde özenle beslenen yavru kerkenezler, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra rehabilitasyona alındı. Burada uçmaları, avlanmaları ve tekrar doğada yaşama becerilerini kazanmaları için testlerden geçen kerkenezler, yırtıcı kuş becerilerini kazanmasıyla birlikte ekolojik dengede yerini alabilmesi için tekrar doğaya bırakıldı.

"Büyüyünceye kadar misafir ettik"

İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, özellikle bahar aylarında çeşitli sebeplerden dolayı yuvadan düşmüş yavru hayvanlara hizmet verdiklerini belirtti. Tek tek besleyerek büyümesini sağladıkları kerkenezlerin halkalama işlemlerinin ardından doğaya bıraktıklarını ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Bunlardan 4 kerkenez yavrusu Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü getirilmiş. Bu yavrular elektrik direği değiştirilirken yuvaları bozulduğu için getirilmişti. Yuvaları bozulduğu için annelerin bir daha yuvaya dönme imkanı yok. Bu yüzden bize getirildiler. Bizler tüy çıkmamış bir haftalık yavruları normal beslemesini yaptık. Diğer taraftan rehabilitasyonunu tamamladık. Büyüyünceye kadar burada misafir ettik. Daha sonra halkalama işlemlerini de yapıp doğaya bıraktık" dedi.

"Ayrılmak bize zor gelecek"

Uçma yeteneklerini kazanıp kazanmaması, beslenmeleri ve kendi başlarına avlanmalar ı konusunda denemeler yaptıklarını dile getiren Aslan, merkeze 2020 yılından bu yana 80 yavru hayvanın getirildiğini ve bunlardan 60’ının tekrar doğaya kazandırıldığını söyledi. Aslan, bir haftalıkken getirilen ve kayıt altına aldıklarını kerkenezlerden ayrılmanın kolay olmayacağını kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ