Tarih: 03.07.2017 15:41

Şap hastalığından aşılı arilik genelgesi

Facebook Twitter Linked-in

Açıklamalarda bulunan Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Görentaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan Milli Tarım Projesi içerisinde yer alan ülkemiz hayvancılığının en büyük sorunlarından biri olan şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılması için “Şap Hastalığından Aşılı Arilik Genelgesi” yayımlandığını söyledi. Görentaş, “Genelge hükümlerinin yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Ekim 2017 tarihi itibariyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerine yeni düzenlemeler getirilmiştir. Sürecin sonunda Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından ülkemiz, ilk etapta 2020 yılında şap aşılama uygulamasına dayalı şap hastalığından ‘aşılı ari bölge’ statüsü, 2023 yılında ise şap hastalığı ile mücadele için aşılama uygulamasına da gerek olmadan ‘aşısız ari bölge’ statüsüne hedefi gerçekleşmiş olacaktır. Ülkemizde şap hastalığını yok etmek ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından verilen statüyü elde etmek için Bakanlığımızca ‘Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı’ hazırlanmıştır. 2010 yılında şap hastalığından aşılı ari statüsü kazanan Trakya’dan sonra Anadolu’nun da arilik statüsü elde edebilmesi için iller arasında yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerine düzenleme getirilmiş, Trakya’ya yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde ise eskiden olduğu gibi 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 sayılı genelgeler çerçevesinde gerçekleştirilmeye devam edecektir” dedi.
Belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla Anadolu’da iller arası yapılacak hayvan sevklerinde 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren yeni uygulamalar yürürlüğe gireceğini ifade eden Görentaş, şöyle dedi:

 

“Besilik ve damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde; hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmayacaktır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda, son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci yapılan şap aşısı son 6 ay içerisinde yapılmış olacaktır. İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel (tekrar) şap aşısı ile aşılama yapılması ve aşılanan hayvanlar rapel (tekrar) aşılamadan 21 gün sonra sevk edilecektir. Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. İller arasında doğrudan kesimhaneye küçükbaş ve büyükbaş hayvan sevklerinde; hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Kesimhanelere, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar şap aşısı şartı aranmadan sevk edilecektir. Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmayacaktır. Bununla beraber; Bakanlığımızca aşılı arilik hedeflenen 78 ilimiz 01.01.2019 tarihinden itibaren ‘Şap Hastalığından Korunmuş Bölge’ olarak kabul edilecek olup, bu tarihten itibaren 81 ilin tamamında, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında sevk edilen hayvanlar, tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir. Bakanlık veri tabanında kayıtlı olmayan hayvanlar, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında korunmuş bölgeye sevk edilmiş kabul edilerek tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir. İl/ilçe müdürlüğümüzce ilimizde bulunan büyükbaş hayvanlara yılda 2 kez, küçükbaş hayvanlara ise hastalık bölgelerinde aşılama yapılacak olup, ilk kez aşılanan hayvanlara mutlaka tekrar aşılaması yapılacaktır. İlimizde 2017 yılı ilkbahar döneminde büyükbaş hayvanların tamamı aşılanarak başarı sağlanmıştır. İl ve ilçe müdürlüklerimizce konu hakkında veteriner hekimlere, hayvan sahiplerine, celeplere, muhtarlıklara, yetiştirici ve üretici örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, belediye ve kolluk kuvvetlerine gerekli bilgilendirmeler yapılmaya başlanmış olup, ilimizde ve ülkemizde şap hastalığını tamamen yok etmek için tüm paydaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi büyük önem arz etmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —