Moderatörlüğünü Vangölü TV Genel Yayın Koordinatörü Baki Karaca’nın yaptığı “Sahipsiz Mikrofon” her hafta birbirinden değerli konuklarını ağırlamaya devam ediyor…
Sahipsiz Mikrofon ’un bu haftaki konukları Uzman Psikolog Mehmet Şirin Zorkol, Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut oldu. Programda; Gençlik ve madde bağımlılık sorunu ele alındı.
Bağımlılığın bireysel bir hastalık olmadığını söyleyen Sosyolog Osman Turğut; “Bağımlılık aslında bir oyundur ve sonu bellidir. Oyunun içinde olan da olmayan da etkileniyor. Özellikle aileler bu konularda bilinçli olmalıdır. Bu bir irade sorunu değildir, kontrol kaybıdır. Ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar ı şu şekilde sıralayabiliriz;
-Bireyin gittikçe aldığı maddeyi ilerletmesi
-Sosyal arkadaş çevresini değiştirmesi
-Hobilerinden vazgeçmesi
-Fiziksel değişmeler
-Dikkat ve odaklanma problemleri gibi birçok değişim, bağımlı olduğunu gösterebilir”.
Bağımlılığın kişiye bağlı olarak da ortaya çıkabildiğini söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Şirin Zorkol; “ Bağımlılık kişilik bozukluğu olan bireylerde de ortaya çıkan bir durumdur. Birçok bağımlılık türü vardır. Çocuklarda daha sık görülen teknoloji bağımlılığı bunların başında geliyor.
BAĞIMLILIK KONUSUNDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER OLMALIDIR?
Sorunu kendi içimizde çözmeliyiz diyen Turğut; “Olayları kendi içimizde değil de hep başka yerlerde arıyoruz. Sorunu başkalarında aramamalıyız, kendi içimizde çözmeliyiz. Bunun içinde yapmamız gereken şeyler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
-Çocuklarımızın arkadaşlarını bilmeliyiz
-Çevresini bilmeliyiz
-Okuluna gidip öğretmenlerini ve okul çevresini tanımalıyız
-Özellikle anneler üzerinden eğitim verilmeli
-Her kurumu temsilen bu konularda çalışan bir ekip oluşturulmalı
-Çocuklar yetenekleri konusunda eğitim almalı
-Parklarda yeteri kadar güvenlik kameraları olmalı
-Cezaevlerinde denetimli serbestlik kapsamında uygun ortam hazırlanmalıdır”.
Sorun varsa çözüm de vardır diyen Zorkol; “Topyekûn bir şekilde çalışırsak bu sorunlar son bulur. Öncelikle yapmamız gereken şey birbirimizi ötekileştirmeden ve aile ile sınırlandırmadan yapmalıyız. Bunun dışında devlet tarafından bunlara yaptırım uygulanmalıdır. Tedavi süreci değişimle başlar bu reel olarak yapılmalıdır. Sanatsal olarak çocukların gelişmesi ve fikir üretmesi lazım. Kısacası herkes kendi sorumluluğunu yerine getirirse bu sorunlar zaten çözüm bulur”.
Kaynak: Vangölü TV
Programın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.