Rektör Şevli ‘Gül Bahçesi’ni gezdi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite kampüsü içerisinde yer alan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek yetişen güller hakkında bilgi aldı.

Van Haberleri 12.06.2021 10:33:20 0
Rektör Şevli ‘Gül Bahçesi’ni gezdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.06.2021 10:33

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite kampüsü içerisinde yer alan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek yetişen güller hakkında bilgi aldı.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, beraberindeki Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp ile birlikte üniversitenin en güzel yerlerinden biri olan ‘Gül Bahçesi’ni gezerek bahçede yetişen güller hakkında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak’tan bilgi aldı.

“1600’lü yıllara ait kayıtlarda, Osmanlı saray bahçelerinde Van Gülü olarak bilinen gülümüz var”

Üniversitenin Patent Enstitüsü’nden ‘Van Gül Reçeli’ ile ilgili coğrafi işareti aldığını belirten Ocak, “Üniversitemizde gül bahçemiz var ama bunu daha da zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Güller adına çok zengin bir yerdeyiz ama çok kalmadı maalesef. Eskiden Van evlerinin çoğunda Van gülleri bulunurdu. Van Gülü, tarihi yazılı kaynaklarda da ismi geçen hatta 1600’lü yıllara ait kayıtlarda, Osmanlı saray bahçelerinde; Has Bahçe’de, Gülhane’de ‘Van Gülü’ olarak bilinen gülümüz var. Reçel, gül şurubu ve gül şerbeti yapımında daha çok ‘Gül-i Muhammedi’ ve ‘Yediveren Gül’ dediğimiz güller kullanılır. Zaten Van Gül Reçeli’ni spesifik yapan da renk, koku, rayiha ve aroma bakımından oldukça zengin olan Yediveren Gülü’nün reçel yapımında tercih edilmesidir. Aynı zamanda Gül-i Muhammedi ve Yediveren Gülü’nü karıştırarak yaptığımız bir reçel de mevcut. Coğrafi işareti, patenti de bu reçel ile aldık” dedi.

Vanlıların çok iyi bildiği gül şurubunun olduğunu aktaran Ocak, “Bu bölgede, kıtlama şekerle çay içme çok yaygın. Eskiden Vanlılar kıtlama şekeri, gül şurubuna daldırıp çayla tüketirlerdi. Gül şurubunu bu şekilde tüketmek eskilerde kalmasına rağmen hala bu kültürü devam ettiren Vanlılar var. Van güllerinden yaptığımız gül reçelinin ve gül şurubunun yanında bir de yaz aylarının vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesi olan gül şerbetimiz var” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ