Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Özalp‘taki corona virüsü şüphelisinin Ankara’ya gönderilen test sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.
Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Özalp‘taki corona virüsü şüphelisinin Ankara’ya gönderilen test sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Sünnetçioğlu, Ankara'ya gönderilen test sonuçlarının negatif çıktığını ifade ederek şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı rehber çerçevesinde Bakanlığımız referans laboratuvarına gönderilen tetkiklerinde Coronovirüs rastlanmadı."
NE OLMUŞTU ?
Geçtiğimiz günlerde Bası basın yayın organları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından, “Özalp Devlet Hastanesi’nde corona virüsü şüphesi üzerine bir kişi karantinaya alındı. Özalp Devlet Hastanesi Acil Servisine grip şikâyetiyle hastane giden bir kişi corona virüsü belirtileri nedeniyle hastanenin acil servisi karantinaya alındı.” Haberi yapıldı. Olayla ilgili Van Postası Gazetesine Özel röportaj veren Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Van’da corona virüsüne rastlanmadığını söyledi.
VAN’DA CORONA VİRÜSÜNE RASTLANMADI
Van’da corona virüsüne rastlanmadığını söyleyen Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, hastanın gribal rahatsızlığı olduğunu ifade etti. Sünnetçioğlu, “Van’da corona virüsü yok, bu güne kadar da rastlanmadı. Özalp’ta bir vatandaşımız corona virüsüne yakalandı gibi bazı haberler var, corona virüsü ile alakası yok, gribal hastalıklardan kaynaklanan bir rahatsızlık ile hastamız hastaneye gelmiş. Koreli bir aileyi misafir etmişler, Koreli ailede de her hangi bir virüse rastlanmadı. Şuan corona virüsü diye tanıtılan hastamızın durumu iyi, hiçbir sorun yok. Van’da corona virüsü teşhisi konmuş hasta yok, böyle bir durumla karşılaşırsak bunu basınımıza ve halkımıza açıklarız. Haberi geçen basın siteleri ve sosyal medya sitelerine yanlış bir bilgi verilmiş, bu haber ve paylaşımlar geri kaldırılacak, doğru bir bilgi değil.” dedi.
ÖRNEKLER ALINACAK İNCELENECEK VE KAMUOYUNA BİLGİ VERİLECEK
Gerekli incelemer yapıldıktan sonra kamuoyunu bilgilendireceklerini belirten Sünnetçioğlu, "Corona virüsü taşıdığı iddia edilen hastamızla ilgili yine örnek alarak laboratuvara göndereceğiz, bununla ilgili son bilgiyi basın mensuplarımızla paylaşacağız. İlçemizde bulunan bu hastamız Koreli insanları misafir ediyor, bu misafir olan Korelilerde her hangi bir hastalık yok, hiçbir virüs veya benzeri hastalıklara rastlanmadı, corona virüsüne de rastlanmadı. Ancak vatandaşımızın ve bizim içimizin rahat etmesi için tedbir amaçlı gereken örnekler alıyoruz, alınan örnekler incelenecek ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak” diye konuştu.
CORONA (KORONA) VİRÜSÜ NEDİR?
Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir? Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Corona (Korona) virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş sayılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az Corona / Covid-19 (Korona) virüsü vardır. Image title Aynı zamanda solunum problemlerine neden olan, MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu’da tespit edilmiştir. Hastalık Kontrol Merkezleri’nin verdiği bilgiye göre semptomları çok daha şiddetli olan MERS ile enfekte olan her 10 hastanın dörtte üçü ölmüştür. SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir Corona / Covid-19 (Korona) virüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-502si arasında değişmekte olup, yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS NASIL BULAŞIR?
Corona / Covid-19 (Korona) virüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre MERS’in develer arasında, SARS’ın ise misk kedileri arasında yayıldığını düşünülüyor. Corona virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Ancak virüsün ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, öksürük, hapşırık veya el sıkışma gibi durumlar da virüse maruz kalmaya neden olabilir. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin temas ettiği bir yere ve/veya eşyaya dokunmanız, ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize temas ettirmeniz halinde size de bulaşabilir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜSTEN KORUNMA İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Henüz Corona / Covid-19 (Korona) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. MERS aşısı için deneme süreci devam etmektedir. Korunmak için basit önlemler oldukça faydalı olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü,Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın, Özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık elleri yıkamanın, Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın, Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırıken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin, Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin önemli olduğunu belirtmiştir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS NEDİR?
Corona / Covid-19 (Korona) virüsler soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar geniş yelpazede salgına neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir.
NOVEL CORONAVİRÜS (KORONAVİRÜS) NEDİR?
Novel Coronavirüs (CoV) daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir coronavirüs (koronavirüs) türüdür. Hayvanlardan İnsanlara Novel Coronavirüs (Koronavirüs) Bulaşabilir mi? Yapılan detaylı araştırmalar gösteriyor ki SARS-CoV’un 2002 yılında Çin’de misk kedilerinden insanlara ve MERS-CoV’un da Suudi Arabistan’da develerden insanlara bulaştığını ortaya çıkarttı. Bilinen ancak insanlara bulaşmayan coronavirüsler de bulunuyor. Virüs ailesi üzerinde dünya çapındaki araştırmalar devam etmekte.
NOVEL CORONAVİRÜS (KORONAVİRÜS) İÇİN AŞI VAR MI?
Novel coronavirüs’ün tedavisi için henüz bir aşı bulunmamaktadır. Corona / Covid-19 (Korona) Virüsler İnsandan İnsana Bulaşabilir mi? Virüs ailesi içinde yer alan bazı türleri insandan insana bulaşabilir. Genellikle enfekte olmuş bir kişi ile yakın temastan sonra; evde, iş yerinden ve/veya kalabalık insan gruplarının bulunduğu alanlarda bulaşma oranı oldukça artabilir.
CORONA / COVİD-19 (KORONA) VİRÜS TEDAVİSİNDE YENİ BİR YÖNTEM VE/VEYA İLAÇ VAR MI?
Novel Coronavirüsün neden olduğu hastalık için spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bununla birlikte belirtilerin çoğu tedavi edilebilir. Hastanın klinik durumu uygulanacak tedaviyi belirlemektedir. Ayrıca enfekte olmuş kişiler için destekleyici bakım oldukça etkili olabilir. Kendimi Korumak İçin Ne Yapabilirim? Hastalığa yakalanmayı ve bulaşmasını önlemek için en önemlisi el hijyeni, kalabalık ortamlarda maske kullanmak ve öksürme, hapşırma gibi solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmaktır. Güvenli gıda kullanımı da göz önünde bulundurulmalı, et, yumurta gibi hayvansal gıdalar iyice temizlenmeli ve iyice pişirilmelidir.
Kaynak Van Postası Gazetesi