Tarih: 05.10.2023 15:53

Van otlu peyniri nasıl yapılır? Van otlu peyniri tarifi

Facebook Twitter Linked-in

Van'ın otlu peyniri Türkiye'de oldukça ilgi gören peynirlerden biridir. Otlu peynir, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bu peynirin nasıl yapıldığı oldukça merak edilir. Van otlu peyniri tarifi için haberimizin devamını okuyabilirsiniz.

Van'ın otlu peyniri Türkiye'de oldukça ilgi gören peynirlerden biridir. Otlu peynir, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bu peynirin nasıl yapıldığı oldukça merak ediliyor. Peki Van peyniri diğer adıyla Otlu Van peyniri nasıl yapılıyor? İçine hangi otlar giriyor? İşte Van otlu peyniri ile ilgili tüm merak edilenler…

VAN OTLU PEYNİRİ

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Bu peynir tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir peynir olup Van'da hala geleneksel olarak devam eden peynir saklama yöntemlerinden bir tanesi küplerin içerisine bırakılıp toprağa gömülmesidir.

VAN OTLU PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

Van'ın geleneksel otlu peyniri; İlkbaharda, hem sütün hem de otun bol olduğu dönemde yapılmaktadır. Genellikle, koyun sütünden yapılan bu peynire inek ve keçi sütü de bazen karıştırıldığı olur. Sütler çiz olarak ya da çok az ısıtılarak mayalanır. Mayalama sıcaklığı yaklaşık 30 derece olan süt, 1-2 saatte pıhtılaşmış olur. Daha sonra bir kat pıhtı, bir kat önceden doğranıp hazırlanmış çeşitli yabani otlar olmak üzere bez bir torbaya alınır. Torbaya aktarım işlemi bittiğinde torbanın ağzı kapatılır ve iki taş arasına sıkıştırılarak ya da üstüne tahtadan ağırlık konarak süzülmeye bırakılır. Süzülme 5-6 saat sürdükten sonra elde edilen teleme, "kelle" olarak bırakılır ya da tezgah üstünde el büyüklüğünde, yaklaşık 2-3 cm kalınlığında dilimlere bölünür. Daha sonra kuru şekilde tuzlanır veya salamuraya atılır.

OTLU PEYNİR SALAMURA TUZLAMA USULÜ

Salamura tuzlama usulünde, peynir dilimleri salamura suyunda bir süre bekletilir. Bekletilen peynir teneke veya plastik kaplara yerleştirilir ve serin bir yerde muhafaza edilerek sonbahara doğru beklenir.

OTLU PEYNİR KURU TUZLAMA USULÜ

Dilimler üzerine göz kararı kalın mutfak tuzu serpilir ve 3-4 gün beklemeye bırakılır. Daha sonra dilimler bol tuz ile yıkanır ve bir kat peynir, bir kat cacık olacak şekilde peynir küpüne ya da plastik kaplara yerleştirilir.

Bu işin püf noktalarından biri ise peynirlerin kaplara geçirilirken, hiç boşluk kalmayacak şekilde iyice yerleştirilmesidir. Doldurma işi tamamlandıktan sonra kapların ağzına üzüm yaprağı konur ve çamurla sıvanır.

Kaplar serin bir yere ağzı toprağa gelecek şekilde konur ve üzeri gevşek bir toprakla örtülür. Ve peynirler 2-3 ay dinlenmeye bırakılır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —