Ömer Durmiş, ‘Engeli kaldırdık üretim yapıyoruz’

İpekyolu Belediyesi tarafından kurulan Engelsiz Yaşam Akademisi adeta Türkiye ve Dünya çapında yarışmacı çıkartarak adeta engelsiz bir yaşam yaratıyor.

Van Haberleri 20.02.2019 14:21:23 0
Ömer Durmiş, ‘Engeli kaldırdık üretim yapıyoruz’
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İpekyolu Belediyesi tarafından kurulan Engelsiz Yaşam Akademisi adeta Türkiye ve Dünya çapında yarışmacı çıkartarak adeta engelsiz bir yaşam yaratıyor.

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Engelsiz Yaşam Akademisi Müdür Ömer Durmuş, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Durmuş, İpekyolu Belediyesi olarak şimdiye kadar yaptıkları en önemli projelerden birisinin Engelsiz Yaşam Akademisi’ni oluşturmak olduğunu aktardı. Durmuş, “Biz Engelsiz Yaşam Akademisi ailesi olarak sadece engelli kardeşlerimize değil ailelerine de hizmet ediyoruz. Ailelerimiz daha çok rahat etsin evlatlarının içine kapanık olmaması için evlatlarının bir şeyler yaptığını görmesini sağladık. Engelli kardeşlerimiz bizden farksızdır bizden daha üstün bireylerdir bizde buna inanarak hizmetimizi sonun kadar devam ettireceğiz. ’dedi.

ENGEL YOK, ENGELİ BİZ YARATIYORUZ

‘En büyük engel kendine engeller yaratmaktır’ diyen Durmuş, engeli insanların oluşturduğunu ifade etti. Durmuş, “bir tane kolu bacağı olmayan zekâsı biraz daha geri olan kursiyerlerimiz var fakat hayata karşı hiçbir engelle karşılaşmamıştır. Kendileriyle barışıklar hayatlarını idame edebiliyorlar, toplumda aktif olarak yer alıp başarılı çalışmalarda yer alabiliyorlar.  Asıl engel insanın hayatı yaşarken kendisine koyduğu eşiklerdir ve o eşikleri aşamaz takılıp kalırsak bazıları bunun ismine takıntı diyor bazıları fobi diyor ama baktığımızda fiziksel, zihinsel engel yok ama duygusal engel var. Dönüp baktığımızda bizim 12 kişilik bir ‘engelsiz müzik' grubumuz var. O 12 kişi hakikaten özel insanlar özel kimisinin gözü yok kimisinin iki bacağı yok fakat tüm engellere rağmen çok güzel ve başarılı bir müzik gurubu. Farklı engel durumu olan kişiler bir araya gelmiş dayanışma ile ortaya bir eser çıkarmıştır.  Bu sadece engelsiz yaşam Akademisinin formülü değil bizim toplumsal yaşamdaki başarı sırrımız olması lazım.  Herkesin farklı özellikleri ve yaklaşımları duygusal yaklaşımları var. Bunlar bir araya geldiğinde birbirini eksikleri hissettirmek ötelemek yerine kaynaşarak birbirine eksiğini tamamlayarak yarına hazırlanmak başarıyı getirir. Toplumsal olarak da duygusal engelimi aşabiliriz. ’dedi.

ULUSAL DÜZEYDE BİR AKADEMİ

Akademiye Van’ın birçok ilçesinde kursiyerlerin olduğunu aktaran Durmuş, “Rehberlik araştırma merkezinde yaklaş 900 üstünde engelli bireyin raporu mevcut tanımlanmış. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda belli bir yaşı geçmiş ve sosyal haklardan faydalanan yaklaşık 5 bin 6 bin dosya var. İlçemizde yaklaşık 16 bin kayıtlı resmi verilere göre engelli bireyin olduğu söyleniyor. Her 9 kişiden birinin şu an engelli olarak dünyaya geldiği bizimle birlikte yaşama katıldığı resmi kayıtlarda geçmektedir. Tabi İpek Yolu'nun 300 bin nüfusu olduğunu düşünürsek yaklaşık en az 30 bin engelli yurttaşımızın İpekyolu ilçemizde ikamet ettiğini biliyoruz. Yeni engel grupları var aslında yani bizim öğrenme güçlü dediğimiz gözlemle fark edemeyeceğiniz fakat akademik başarı noktasında tespit edebileceğimiz bir engel grubu var.  Öğrenme güçlüğü dediğimiz hastalıkla kendi içerisinde işte disleksi, diskalkuli, distrofi gibi farklı engel gruplarıdır. Akademide yaptığımız çalışmanın da bilimsel kaynaklara konu olabilecek bir anket çalışması da yaptık. Yoğun bir şekilde çalışıp dokümanları hazırlıyoruz araştırmalarınızı yapıyoruz ve Türkiye'de de hakikaten bir söz sahibi olduğumuzu düşünüyorum. Akademi olarak çünkü farklı illerden de danışmanlık noktasında arayanlar oluyor ya da işte ulusal kongrelerde söz sahibi olup gidip bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

BEDENSEL ENGELLER HAYALLERE ENGEL DEĞİL

Engelli doğan çocuğun anne ve babada yarattığı psikolojiye değinen Durmuş, “Şimdi bir çocuğa sahip olacaksınız tabii bir sürü hayal kuruyorsunuz ya da işte planlar yapıyorsunuz ve hatta öyle ki anne karnında olan bir bebeğinizin bile üniversitesi hayalini kurabiliyorsunuz. Oysa Bir gün çocuk dünyaya geldiğinde de belli bir süreçten sonra engelli olduğunu öğreniyorsunuz işte hayallerinizin çoğunun gerçekleştiremeyeceğinizi anlıyorsunuz.  Bu ailede ilk başta ciddi bir şoka sebep olur ve suçluluk duygusu oluşur. Anne, babayı baba, anneyi suçlar.  Bunlar aile psikolojik durumlarını işler şok, inkâr, suçlu gibi durumların yaşanması çok doğal çok normaldir. Biz bu durumların bir an önce hızlı bir şekilde geçmesini istiyoruz. Aile genelde gizlemeye çalışır ya da işte inkâr etmeye çalışır hayır düzelecek der. Özel eğitimde erken tanı ve erken eğitim hakikaten çok önemli bunu fark ettiklerinde birbirini suçlayıp bir depresyona ne bileyim bir bunalıma girmek yerine, ilgili uzmanlarla gidip görüşüp bir yol haritası belirlemek en doğru yaklaşım olur. Bir çocuk bize geldiğinde kursiyer olarak akademide 4 yaşında 5 yaşında alacağımız yol ayrıdır, 30 yaşına gelmiş bir bireyde alacağımız yol farklı olabiliyor. Bu noktada bir an önce eve sözünü ettiğimiz ruh hallerini bir kenara bırakıp bir an önce gereken desteği alıp çocuğun eğitimle alakalı adım atmalarını tavsiye ederim. ’’ dedi.

ENGELİ KALDIRDIK ÜRETİM YAPIYORUZ

Engelsiz cafe projesini de hayata geçirdiklerini vurgulayan Durmuş, belediyelerin artık yol, asfalt gibi hizmetlerin dışına çıkması gerektiğini aktardı. Durmuş, “İŞKUR’la işbirliği halinde yiyecek içecek hizmetleri adı altında kurslar açtık. Kursiyerlerimiz ile birlikte işin bir nevi pratik eğitimini aldıktan sonra kafede vatandaşla hizmet noktasında buluşturduk. Şuan kafemizde 15 tane çalışanımız mevcut.  Şuan engelsiz kafe de 6 tane özel kursiyerimiz çalışıyor ama bunun yanında halk eğitim ve iş kurulan protokol imzalayıp o kapsamda da kısmi zamanlı olarak 3 saat 4 saat gibi sınırlı vakitlerde de çalışanlarımız da var. Şu an yoğun bir halk kitlesi ve müşteri olanağına sahip doğum günü partilerine, kahvaltı organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Gerek konumu gerek, çalışanlarının özel durumundan dolayı halk tarafından yoğun bir şekilde tercih ediliyor.  Gelen misafirler orayı ziyaret ettiğinde gerek kafeyi, akademiyi ziyaret ettiğinde İpekyolu belediyesi hiçbir iş yapmamış olsa bile bu proje yeterlidir. İhmal edilen bir alanda özel gereksinimle çocuklar yıllarca ihmal edildi. Belediyelerin artık yol, asfalt gibi hizmet dışına çıkması gerektiğini düşündük” şeklinde ifadeleri kullandı.

BAŞIRAYA DOYMAYAN SPORCU YETİŞTİRDİK

Her yaşa göre kurs verdiklerini aktaran Durmuş,  “Biz tabi engel grubuna gelişimi özelliğine ve akademik başarı noktasına göre farklı hizmet alanı sunabiliyoruz. 4 yaştan 50 yaşa kadar farklı hizmet alanlarımız var.  Engelsiz yaşam akademisinde standartlarının çok üstünde iki tane hoca desteği ile ücretsiz bir şekilde fitness salonumuzu vatandaşımıza sunmuş bulunmaktayız. Öyle ki Akademimizde faydalanan kursiyerlerimiz milli takıma dahil seçildi. Geçtiğimiz dönemlerde gene özel sporcular atletizm yarışmasında Malatya'nın ev sahipliğiyle 6 sporcu gönderdik.  Farklı yaş aralığında olan 6 sporcumuz da kendi yaş kategorisinde 6 birincilikle ilimize döndü.  Kuaför salonumuz var. Kuaför salonumuz da bay bayan fark etmez engelli birey ve yakını geldiğinde akademiye ücretsiz bir şekilde güzellik ve saç bakım noktasında bu hizmeti alabiliyor ya da kuruma gelemeyen yaşlı yatalak eve bağımlı olan bazı kursiyerlerimizde randevu listesine alıyoruz ve evlere gidip evde kuaförlük hizmeti veriyoruz.  Ben bugün engelli bir ailesi olarak özel bir işim olduğunda bize gelip çocuğunu bireysel eğitime bırakıyorlar” dedi.

ENGELLİ BİREYLER İSTİHDAM EDİLİYOR

Engelli bireylerin istihdamı konusunda özel bir çalışma yaptıklarını aktaran Durmuş, “KPSS kursumuz var. Engelli KPSS’sinde işe yerleştirme çalıştık. 6 tane özel öğrencimizi ulusal firmalarla görüştük. A101, Bim, şok, Migros gibi firmalarla ve 12 tane kursiyerimiz de bu firmalarda işe yerleşti. Toplamda 18 tane engelli bireyi işlere yerleştirip hayata tutunmalarını sağladık ve evlerine ekmek götürecek bir konuma getirdik. Yaz, kış fark etmez üretimler yapıyoruz ve her atölyemizin kendilerine ayırmış alanda ürünler üretiyorlar. Tabi bunların yanında bizim ahşap yakma atölyesi,  kokulu taş atölyesi,  el beceri atölyesi,  filmografi, kilim dokuma,  rölyef,  resim kursu,  oyuncak yapımı,  ahşap yakma,  ahşap boyama ve bilgisayar gibi birbirinden fazla atölyemiz var. Şu an geldiğimiz konu artık çocukları bırakın bir deftere resim yapmayı tahta tabakalara resimler çizebiliyorlar ve o resimleri ahşap yakma makinaları ile 400 santigrat sıcaklıkta ki 3 tarla yakarak resim çıkartabiliyorlar. Ama bunun dışında topluma yönelik farkındalık çalışmalarınızda var. 13 Aralık Dünya Engelliler gününde İstanbul'a 12 kursiyerimiz de birlikte TRT müziğin canlı yayına gidip yayın akışını doldurduk” şeklinde konuştu.

ENGELLİ AİLELERİNİN HAYATINA DOKUNDUK

Sadece engelli kardeşlerimize değil ailelerine de hizmet ediyoruz diyerek bu hizmetin kendilerinin mutlu ettiğini vurgulayan Ömer Durmuş “Bizim Nurcan kızımızdan örnek vermek istiyorum. Kızımızın bugün babası ile konuşuyorduk Nurcan’ın babası’’ kızım sizin kurma gelmeden önce tabi görme artı zihinsel engelli var kendisine zarar veren bir kızdı davranış problemi noktasındayken kendinde zarar veren bir kızdı. Oysa diyor bugün de ulusal basında yer alıp yeteneğini icra ediyor ve artık eskisinden eser kalmadı.  Ben eskiden dışarıya çöpü çıkartmayı utanırken şu an başım dik bir şekilde kızımın yapmış olduğu hizmetlerden bahsediyorum. Yine Akademideki kursiyerlerimiz var 6 kişi evli üç dört tane çocuğu olup evine ekmek götüremeyen kursiyerlerimiz vardı. Şimdi bakıyorum ki çok rahat mutlu bir şekilde işe gidip geliyorlar büyük bir övgüyle ‘’ben para kazanıyorum. Çocuklarıma eşime mahcup kalmıyorum’’ diye ifade etti.

ENGELLİLER VE AİLELERİ HAKLARINI ÖĞRENİYOR

Kendilerine başvuran engeli bireyler için ellerinde geldiğince çalıştıklarını aktaran Durmuş, “Evinde ailesinde engelli bireyi olanlar gerek müracaat açısından gerekse devletin engellilerle ilgili sağladığı sosyal haklardan yararlanmak bize başvurması için yeterli.  Tabii akademiye gelip devletin vermiş olduğu ya da işte hastanede devamını almış olduğu engelli raporu yeterli.  Fakat diğer sosyal haklar içinde elbette ihtiyacını bilmemiz lazım. Ne talebinde bulunuyor yani bu noktada bizim engelli bireyler için yasal hakları anlattığı bir kitapçık bastık.  Burada yediden yetmişe eğitim hakkından tutun, hastane hakkı, araç alma hakkına kadar farklı diğer tüm hizmet alanlarına kadar yasal mevzuatını dahi kalemi alıp dağıtıyoruz.  Bu noktada danışmanlık hizmeti de veriyoruz varsa engelli bireylerin kafasındaki bazı sorular, bazı sıkıntılar gerek kurumumuza gerek gerek telefonla da bize ulaşım sağlayarak sağlık hizmeti alabilirler.  Kesinlikle her türlü danışmanlık hizmeti veriyoruz ve 3 tane Avukat arkadaşımızı kurumda misafir edip konferanslarda verdik.  Yasal anlamda engelli hakları ya da anayasalar bu noktada tüm yasalar hakikaten engelli bireylerin hizmete sunulmuştur. ’dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem