Martılarla inci kefallerin var olma mücadelesi

Van Gölü Havzasında yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalleri ile martıların mücadelesi, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Van Haberleri 27.05.2019 09:44:00 0
Martılarla inci kefallerin var olma mücadelesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.05.2019 09:44

Van Gölü Havzasında yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalleri ile martıların mücadelesi, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Dünyada sadece Van Gölü Havzasında yaşayabilen tek balık türü olan inci kefali, üremek için tatlı suyun akışının tersine göçü devam ediyor. Neslinin devamı için akıntının tersine yüzen inci kefali balıkları, önüne çıkan engelleri ise uçarak geçiyor. Bu sırada balıkları avlamak için nöbet bekleyen martılar ise, kaptıkları balıklarla günlerini gün ediyor. Ziyaretçiler, bir taraftan neslinin devamı için mücadele eden inci kefallerinin zorlu yolculuğunu, diğer taraftan yaşamını sürdürmek için avlanan martıların eşsiz mücadelesine tanıklık ediyor.

Martılar ile inci kefalinin var olma mücadelesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Görsel şölene dönüşen göç olayını yakından görmek isteyen insanlar, Erciş Balık Bendi’ne akın ediyor. Çok sayıda fotoğraf sanatçısı ise, bu güzel anı görüntülemek için çaba sarf ediyor.

İHA muhabirine konuşan Recep Babayiğit isimli vatandaş, bu güzel olaya tanıklık etmek için İstanbul’dan Van’a geldiklerini belirtti. İnci kefali göçünün olağanüstü bir manzara olduğunu ifade eden Babayiğit, “Hep görmek istediğimiz inci kefallerinin üreme göçüne denk geldik. Burada bir canlı türünün hayatta kalması için ne kadar zorluğu göze aldığını görüyoruz. İnsanların, bir karış boyundaki balığın güçlü akıntıya karşı ne kadar çaba harcadığını görmeleri gerekiyor. Burada martılarla birlikte olağanüstü görsel bir şölen var. Martılar bir taraftan oradaki balığı yakalamaya çalışıyor. Diğer taraftan sürüyle balıkları avlamıyor. Bence besin zincirini düşünen martılar adil davranıyor” dedi.

“Balıklar sörf yapıyor”

Türkiye’nin güzelliklerini görmek için il il gezdiklerini dile getiren Zeliha Yıldıran isimli gezgin ise, inci kefali göçünün tahminlerinden daha güzel olduğunu söyledi. Özellikle balıkların suya ters atlamasını komik ve eğlenceli bulduğunu ifade eden Yıldıran, balıkların akıntıya karşı adeta sörf yaptığını kaydetti.

“Bu olayın mutlaka görülmesi gerek”

İnci kefali göçünü izlemek için Adana’dan geldiğini dile getiren Hasan Şaybak isimli vatandaş da, “Buranın her tarafı güzel, doğa harikası yerler var. Bunlar anlatılmakla olacak değil, bu olayın mutlaka görülmesi gerekiyor. Bir taraftan yumurtalarını bırakmak için akıntının tersine yüzen balıkların yaşadığı zorlukları görüyoruz. Öbür taraftan balık göçünü fırsat bilerek onları avlamaya çalışan martıları görüyoruz. Tabi onlar da kendi karınlarını doyuruyor. Bu şekilde bir yaşam mücadelesi sürekli devam ediyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’dan transfer atağı


Van Spor

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

Snowboard’un yıldızları Ergan Dağı’nda buluştu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor 3 puan için Kırıkkale’de


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Adem Çağlayan’ın cezası belli oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ