Lokman Tekin, 'Temel liseler koleje dönüşecek'

Van Mektebim Koleji Kurucu Üyesi Lokman Tekin, dershanelerin kapanmasından sora oluşan temel liselerin son dönem derslerini verdiği, yakında bu kurumların koleje dönüşeceğini ifade etti. 

Van Haberleri 9.04.2019 16:55:13 0
Lokman Tekin, 'Temel liseler koleje dönüşecek'
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Mektebim Koleji Kurucu Üyesi Lokman Tekin, dershanelerin kapanmasından sora oluşan temel liselerin son dönem derslerini verdiği, yakında bu kurumların koleje dönüşeceğini ifade etti.

Van Postası Gazetesi’ne özel demeç veren Van Mektebim Koleji Kurucu Üyesi Lokman Tekin, temel liseler ve eğitimle ilgili konularda açıklamada bulundu.

Özel okulların sanıldığı gibi pahalı olmadığını ifade eden Tekin, “Bu yıl temel liseler ve özel kurslar kapanacak. Şuan temel liselerin son eğitim öğretim dönemi.  Dershanelerin kapanmasından sonra devletin temel liseleri mağdur etmemek için destek politikası oldu. Bu politika kura ile öğrenci başına 4 bin liralık destek çıktı. Bu destek ile hem veliler çocuklarına daha iyi bir eğitim imkânı buldu hem de temel liseler rahatladı. Diğer bölge illerine göre Van’da eğitim kalitesinde bir yükselme var” diye konuştu. 

ÖZEL OKUL EĞİTİM DESTEĞİNDEN HEM DEVLET HEM VELİ KAZANÇLI ÇIKTI
Bundan 6-7 yıl önce Van’da özel okullara karşı iyi olmayan bir algı olduğunu aktaran Tekin, “Genelde toplumun gözünde özel okullara giden öğrencilerin çok şımarık olduğu, okumadığı, algısı vardı. Bir de okulların fahiş ücretler istediği düşünülüyordu. Bu destek ve uygulama ile vatandaşın gözünde o algı bitti. Şuan Van’da 5 temel lise bulunuyor. Lise tercihlerinden yarısı özel okullara aittir” dedi. 

Tekin, Van’da özel okul sayısında yaşanan artışın bir sıkıtı yaratmadığını dile getirdi. 

ÇOCUKLAR ÜZERİNDE YAŞADIĞI TOPRAĞI VE TARİHİNİ BİLMİYOR
Öğretmenliğin eskisi gibi sıkı bir eğitimde geçmediğini iddia eden Tekin, “Kitap okumadan üniversiteyi bitiren öğretmenler var. Eğitim nesilden nesle akan bir şeydir.  Eğitimin toplumsal bir hareketliği bulunuyor.  Eskiden kavga eden bir öğrenci velisi okula geldiğinde mahcup olurdur. Şimdi ise kavga olayları hem öğrenci hem de veliler tarafından doğal karşılanıyor. Çocuklar bel altı espriler yaptığında onları uyarıyoruz aldığımız cevap ise ‘ne yaptık ki öğretmenim’ oluyor. Tüm bunlara rağmen bizler en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Diğer yandan çocuk üzerinde yaşadığı toprağı bilmiyor. Tarihini geçmişini bilmiyor. Oysaki eğitim geçmişten geleceğe uzun bir yoldur” şeklinde konuştu. 

KİTAP OKUMAK EĞİTİMİN HARCIDIR
Eğitim sisteminde kaynaklanan sıkıntılara değinen Tekin, “Eskiden öğrencilerin bilgiyi sentezleyerek öğreniyordu. Şimdi ise tamamen teorik ve parçalı şekilde öğreniyor. Bilgiye sahip ama onu nasıl kullanacağı bilmiyor. Sadece parçalanmış bilgiyi öğreniyor. Örneğin sözel bölüme giden bir öğrenci sayısall bölümü bilmiyor. Öğrenci şu kadar matematik, şu kadar Türkçe yapsam üniversiteye yerleşirim diyor. İlber Ortaylı’ın bir sözü var ‘insan kendisini değiştirmek istiyorsa delice kitap okumalıdır.’ Burada her gün yarım saat okuma seansı var. 3 yıldır bunu deniyoruz. Halen tam oturmuş değil.  Kitap okumak eğitimin harcıdır” dedi. 

YEREL MEDYA HALKIN ÜZERİNDE ETKİLİ
Özel okulların kendi aralarında kuruduğu dayanışmanın pratiğe geçmediğini aktaran Tekin, “Daha önce dershaneler birliği vardı. Burada temel liseler birliğini kurduk. Ancak bu başarı sağlamadı” dedi. 

Basının eğitim ve öğretime olan katkısına da değinen Tekin, yerel basının toplumun yönetilmesinde önemli bir yer edindiğini ifade etti. Tekin, eğitime katkısının gözardı edilemeyeceğini söyledi.
 
Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler: