Lokman Aslan: “Türkiye, tür zengini bir ülkedir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (van Yyü) Yaban Hayvanları Koruma Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Ülkemizin Gerek Hayvan Gerekse Bitki Çeşitliliği Yüksek Olan Bir Coğrafya Olduğunu Belirterek, “van Gölü Havzasın

Van Haberleri 2.03.2020 14:13:57 0
Lokman Aslan: “Türkiye, tür zengini bir ülkedir”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.03.2020 14:13

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, ülkemizin gerek hayvan gerekse bitki çeşitliliği yüksek olan bir coğrafya olduğunu belirterek, “Van Gölü Havzasında 41 memeli, 232 kuş, 16 balık, 5 çift yarasa ve 25 sürüngen türü yaşamaktadır” dedi.

Açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Lokman Aslan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 20 Aralık 2013 tarihindeki 68. oturumunda yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan ettiğini hatırlattı. 3 Mart tarihinin aynı zamanda Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’nin (CITES) 1973 yılında imzalandığı gün olması sebebiyle özel bir anlam taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Lokman Aslan, “Ülkelerarası işbirliğini güçlendiren bu sözleşme ile nesli tehlike altındaki türlerin uluslararası ticaretinin kontrol altında tutulması ve türlere yönelik suçların önlenmesi amaçlanıyor. Ülkemiz de son yıllarda doğaya ve yaban hayatına olan ilgi artmakla birlikte, bir taraftan ekonomik kaygılarla yine insan eliyle önemli zararlar verilmektedir. Ülkemiz gerek hayvan gerekse bitki çeşitliliği yüksek olan bir coğrafyadır. Bu zenginliğin korunması, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması açısından hayatidir” dedi.

“Van Gölü Havzası’nda 41 memeli, 232 kuş, 16 balık ve 25 sürüngen türü yaşamaktadır”

Ülkemizin coğrafi yapısı, konumu ve çeşitli ekolojik şartlarıyla önemli özellikler taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Lokman Aslan, “Bu özelliği ile büyük bir kıtanın belirgin karakterini, küçük ölçekte de olsa toprakları üzerinde bulundurmaktadır. Yurdunuz sahip olduğu iklim, topografik özellikleri ve korunmuş alanlarıyla dünyada sadece ülkemizde bulunan binlerce canlı türünü barındırmakta, birçok canlı türü için de hayatını sürdürebileceği son merkez olmaktadır. Ülkemiz yaklaşık 11 bin bitki, 132 memeli, 457 kuş türü ile tür zengini bir ülkedir. Van Gölü Havzası’nda 41 memeli, 232 kuş, 16 balık ve 25 sürüngen türü yaşamaktadır. Bunun için her kesime büyük mesuliyetler düşmektedir” diye konuştu.

“Van Gölü Havzası’nda da endemik, nesli tehlikede ve tükenmekte olan çok sayıda bitki ve hayvan bulunmaktadır”

Yetkililerin yaban hayatına ilişkin daha etkili önlemler alması, gerek kaçak olarak yurt dışına götürülen türler gerekse ülkemize sokulan türlerle ilgili düzenlemeler yapması gerektiğini de belirten Lokman Aslan, şöyle devam etti:

“Sulak alanlar, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Bu alanlar yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemlerdir ve yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlere sahiptir. Sulak alanlar, tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlı için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı olan sulak alanlar, yalnız bulundukları ülkenin değil tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilmektedir. Yaban hayat için önemli olan sulak alanların korunmasına yönelik daha fazla çalışılmalıdır. Dünya Yaban Hayatı Günü bu yıl ‘büyük kediler: tehlike altındaki yırtıcılar’ temasıyla kutlanmaktadır.

Ülkemiz nesli tehlike ve tükenmekte olan birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Van Gölü Havzası’nda da endemik, nesli tehlikede ve tükenmekte olan çok sayıda bitki ve hayvan bulunmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bu hayvanların korunması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Dünya Yaban Hayatı Günü’nü kutluyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ