Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanında ölümlere neden olan koronavirüs turizm sektörünü de kötü etkiledi. Normalleşme süreciyle Van’da açılan oteller umduğunu bulamadı.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Dünya ekonomisinin yüzde 10'una tekabül eden ve yaklaşık 9 milyon dolar işlem hacmi olan turizm sektörü koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçirmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde kapanan oteller, normalleşme süreciyle birlikte tekrar kapılarını açtı. Oteller 1 aylık süreçte umduğunu bulamadı.
Müşteri potansiyelinin %5’lere kadar düştüğü Van’da, otelleri tercih edenlerin genelde uzman çavuş, öğrenci, öğretmen, pazarlamacı ve şantiyelerde çalışan personellerin olduğu belirtildi. Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan otel yetkilileri, günlük masraflarını dahi çıkaramadıklarını ve günlük 10-15 bin TL arasında zarara girdiklerini belirttiler.
Normalleşme süreciyle birlikte otellerde 1 Haziran itibariyle birçok sektör gibi uzun bir aradan sonra tekrardan hizmet vermeye ve müşteri kabul etmeye başladı. Otellerde iş olmaması Van’da birçok çalışanı ve esnafı da ekonomik olarak ciddi bir şekilde etkiliyor.
“DOLULUK ORANIMIZ %35 CİVARLARINDA”
Konuyla ilgili Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Grand Otel Ön Büro Personeli Melek Öğmen, “Haziran ayının başında otelimizi açtık. Müşterilerimizin hepsi yerli misafirler. Giriş çıkışlar kapalı olduğu için yurt dışından misafir alamıyoruz zaten. Doluluk oranımız %35 civarlarında. Pandemi süreci biz çok olumsuz etkiledi. Pandemiden önce %80 ile %90 civarlarında doluluk oranımız varken, bugün %35’lerdeyiz. Şuan ağırladığımız müşterilerimizin geneli şirket elemanları. İşletmemiz zaten 2 ay boyunca kapalı kaldı. Umarız bu süreç biran önce düzelir ve eski günlere döneriz” dedi.
“OTEL SEKTÖRÜ BÜYÜK BİR KRİZ YAŞIYOR”
Dimet Park Oteli Genel Müdürü Emre Değer, normalleşme süreciyle birlikte otellerini 1 Haziran’dan sonra açtıklarını belirterek, “Şuanda doluluk oranlarımız %5 ile %10 civarında. Otel sektörü olarak büyük bir kriz yaşıyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da bulunan oteller ciddi anlamda etkilendi. İran Sınır Kapısı’nın açılmaması da bizi ciddi anlamda etkiliyor. Süreç bu şekilde devam ederse birçok otel kapanma noktasına gelir. Şuan yurt içinden müşteri almaya çalışıyoruz. Fakat pandemi dönemi olduğu için insanlar gezip, seyahat etmiyorlar. Tam turizm sezonu olmasına rağmen doluluk oranımız %5 ile %10 civarlarında. Geçtiğimiz yıl bu aylarda otelimiz %100 doluydu. Kasım sonuna kadar bu şekilde devam etti. Pandemi sürecinde açıklanan bir takım destek paketlerinden yararlandık. Ama birçoğundan da faydalanamadık. Kredilerimiz ötelenmedi. Kısa Çalışma Ödeneğinden de faydalanamadık. Tek dileğimiz İran Sınır Kapısı’nın biran önce açılmasıdır. Şuanda ağırladığımız misafirlerimiz genelde şirket personeli, pazarlamacı ve günü birlik kente gelenler oluyor” ifadelerini kullandı.
“OTELCİLER OLARAK ZOR BİR DÖNEM GEÇİRİYORUZ”
Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç ise otelciler olarak zor bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, “1 Haziran itibariyle tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bazı otellerimiz açıldı. Açılan otellerimiz %10 ile %15 civarında müşteri alabiliyor. Bu müşterilerimizin çoğu da firma personelleri oluyor. İlimizde işi günü birlik olan şirket yetkilileri oluyor. Çevre illerden Van’a gelip işleri olan kişiler oluyor genelde. Otelciler olarak zor bir dönem geçirdik ve hala geçirmeye devam ediyoruz. İran Sınır Kapısı açılmadığı müddetçe maalesef durumumuz bu şekilde devam edecek. Van’ın ekonomisinin tamamı İran Sınır Kapısı’na bağlı. İran’sız Van yürümez. Umarım en kısa sürede eski günlerimize döneriz. Geçtiğimiz yıl bu aylarda otellerimiz %100 doluyken şuanda %10 ile %15 civarında doluyor. Günlük 10 odayla kapatıyoruz. Günlük 10 ile 15 bin TL içeri giriyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Van Postası Gazetesi