VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Geçtiğimiz günlerde dernekleşen Van YYÜ Turizm Mezunları, turizmi Van’da pratiğe dökerken doğacak sorunlarla yüzleşmek, sorunları ortadan kaldırmak ve bu kentin turizmine katkıda bulunmak için yola çıktıklarını açıkladılar.
“VANTUMDER TURİZMİ; GELİŞTİREN, YÖNLENDİREN VE YÖNETEN YÖNETİCİLER YETİŞTİRMEK AMACI İLE KURULMUŞTUR”
Van YYÜ Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı Emre Koç, dernekleri hakkında bilgiler vererek, “Bugün ne yazık ki çok zorlu bir süreçten geçmekteyiz; hayati yaşam normlarının duraksadığı, insanlığın kendinden korktuğu, tedbir alınmadığında kötü sonuçlara yol açan, her geçen gün canlarımızı yetirdiğimiz, birçok kişinin yenik düştüğü ve nerde ne zaman geleceği belli olmayan bir hastalıkla baş etmeye çalışmaktayız. Bu süreçte yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz. Şifa bekleyen, covit-19 virüsüne yakalanan tüm hastalarımıza Allahtan şifa niyaz ederiz. Bu süreçte temizlik, maske ve mesafe kurallarına lütfen uyalım. Bu sürecin eksileri olduğu gibi bizce artıları da var ve en büyük artısı; yaklaşık 7 aya yakındır bir ekip halinde çalışmasını yürüttüğümüz, Van’ımızın turizmin de değerli bir yer edineceğine inandığımız VANTUMDER’i (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği) kurmamızdır. Derneğimiz VAN-YYÜ turizm mezunlarını ve mensuplarını ortak bir platformda bir araya gelmesini sağlayarak mezunlar ve mensuplar arasında dayanışma işbirliği ruhunu arttıracak faaliyetlerde bulunmak. VAN-YYÜ turizm öğrencileri ve mezunlarının, turizm sektöründeki diğer paydaşlara etkin bir şekilde iletişime geçmesini sağlayıp tüm iş sahalarında kurumsal itibarı yüksek bir VANTUMDER kültürü yaratmak, ülkemizin ve Van’ınınız ihtiyacı olan rekreasyon faaliyetlerini, turizmi; geliştiren, yönlendiren ve yöneten yöneticiler yetiştirmek amacı ile kurulmuştur” dedi.
“VAN’IMIZA, HER YIL BİNLERCE TURİST GELMESİNE RAĞMEN HALA GÖRMESİ GEREKEN İLGİYİ GÖRMÜYOR”
Bu kenti olması gereken noktaya taşımak için yola çıktıklarını belirten Koç, “Tüzüğümüzde kısaca bu şekilde ifade ettik ama şunu ifade etmek istiyoruz bizler gençler olarak bugün bir örnek teşkil etmekteyiz. Bir yol açmaktayız. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri olarak şimdiden geleceğe dair çalışmalar yürütmek, teorik eğitimini aldığımız turizmi Van’da pratiğe dökerken doğacak sorunlarla yüzleşmek, sorunları ortadan kaldırmak ve bu kentin turizmine katkıda bulunmak için yola çıktık. Bu kenti olması gereken noktaya taşınması için bugünden sorumluluk altına giren gençleriz biz. Bizler özellikle 120 Vanlı Kahraman Çocukların Destanını göz önünde bulundurarak kendimizi ifade etmek istiyoruz. 1. Dünya savaşı sırasında Rus ordusuna karşı savaşan ve cephanesi tükenen sınırdaki birliklere cephane taşıyan 12 ila 17 yaşları arasındaki henüz okul çağlarında olan, ama ülkelerinde memleketlerinde gördükleri soruna, sıkıntıya karşı boyun eğmeyen, çözüm arayan ve bir destan yazan o çocukları örnek alarak bu yola çıkmış bulunmaktayız. Bizler Van’ımızın bugün turizmde olması gerektiği yerde olmadığını, geride kaldığı ve geri bırakıldığını düşünen ve bu alanda bir sorunun bir sıkıntının olduğunu gören, bilen ve bu sorunları ortadan kaldırma gayreti ve çabası içinde olmak isteyen turizmcileriz. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış; Van Gölü, Van kedisi, Van kahvaltısı, Muradiye Şelalesi, Hoşap kalesi ve daha birçok turizm mirası ile dikkat çekmiş. Urartu, Selçuklu ve Osmanlı devletine ait çok sayıda eserin bulunduğu Onlarca kale, tarihi cami ve kiliselerin bulunduğu Van’ımıza, her yıl binlerce turistin geldiğini ama ne yazık ki hala görmesi gereken ilgiyi göremediğini de ifade ederken; arada kaçırılan, görmezden gelinen Sorunların gerçekliğini görmeliyiz. Bizler bunun çalışması içinde olacağız. Turizmin liderleri olarak görünmeyeni görme gayreti içinde olacağız” diye konuştu.
“VAN ÇEVRESİNDEKİ BÜTÜN TURİZM PAYDAŞLARI İLE BİR ARAYA GELEBİLEN BUNDAN ÇEKİNMEYEN BİR YAPIYA SAHİP OLMALIYIZ”
Başkan Koç konuşmasının devamında, “Bizler turizmci olarak başımızı her yastığa koyduğumuzda bu kentin turizmini düşünen düşündükçe rahatsız olan uykusu kaçan gençler olarak bu kentin turizmini geliştirmek, yönetmek yönlendirmek için ortadayız. Bir ekip çalışmasıyla hareket etmekteyiz bu çalışmaya gölge düşürülmesini istemeyiz umarız herkesin takdirine mazhar oluruz. Logomuz; Logodaki Van gölü Van’ımızın en büyük mirasını temsil ediyor. Güneş Türkiye’de güneşli gün sayısının en çok olduğu il manasını taşıyor. Sarı ve turuncuya çalan renk; çağlar boyunca süren ipek yolu ticaret yolunu temsil ediyor. Kep turizmde bilgili, inançlı, cefakâr ve vefakâr biz gençleri temsil ediyor. Mavi çember dünyayı, dernek ismimin beyaz olması ise saflığımızı ve temizliğimizi ifade ediyor 5 yıldız ise soldan sırasıyla Van'daki en önemli turizm değerlerimizi ifade ediyor. Bu girişime kalkışırken belli prensipler doğrultusunda hareket etmekteyiz: Bizlerin hiçbir kimse ile bir alıp veremediği olamaz. Siyasi ve politik çıkar, menfaat ve çatışmaların içinde olamayız. Tabii olarak gerekli görülen her yardım çalışmasında bulunur ama bir sosyal yardım derneği gibi hareket edemeyiz. Öncelikli olarak Van turizmi ve Van YYÜ turizm mezunu ve öğrencileri için iyi, doğru, faydalı, güzel ve adil olanın çalışması ve gayreti içinde olmalıyız. Van çevresindeki bütün turizm paydaşları ile bir araya gelebilen bundan çekinmeyen bir yapıya sahip olmalıyız. Turizm alanında Van’ı sömüren değil geleceğe taşıyan, nesillere ulaştıran bir yapıya sahip olmalıyız. Bir bilene sor anlayışını benimsemeliyiz. Bu prensiplerimizi kabul edecek, turizmde orta iyiyi oluşturma gayreti içinde olacak bütün turizmci ve turizm paydaşlarını aramızda görmekten onur ve mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Van Postası Gazetesi