Kırgız Türkleri kültürlerini yaşatmaya çalışıyor

Van'ın Erciş İlçesine Bağlı Ulupamir Köyünde Yaşayan Kırgız Türkleri, Kültürlerini Yaşatmaya Çalişiyor.

Van Haberleri 20.06.2019 09:08:00 0
Kırgız Türkleri kültürlerini yaşatmaya çalışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.06.2019 09:08

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

Afganistan’dan göç ederek Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleşen Kırgız Türkleri; kültürleri, yaşam tarzları ve geleneklerini uzun yıllardır yaşatmaya çalışıyor. Muradiye Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında Kırgız Türklerinin kültürlerini ve geleneklerini yaşatmaları ve tanıtmaları için Van Gölü kıyısına kurulan “Ata Yurdu” otağı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. “Ata Yurdu” otağını ziyaret edenler, Kırgız Türklerinin kültürünü yaşamak için yöresel kıyafetlerini giyip ata biniyor ve ok atıyorlar.

Muradiye Kaymakamlığı tarafından kurulan “Ata Yurdu” otağının işletmeciliğini yapan Kırgız Türkü Kenan Aytaç, “Burası Muradiye Kaymakamlığının projesi olarak hayata geçti. Şu an buranın işletmeciliğini yapmaktayım. Burası tamamen kültürel bir tesis. Burada yöresel yemeklerimiz, kültürel at biniciliği, ok atıcılığı, geleneksel kıyafetlerle fotoğraf çekme ve yöresel müzikler gibi faaliyetlerimiz var. Ayrıca otağda konaklama gibi hizmetimiz var, mesire alanımız var, okçuluk ve binicilik derslerimiz oluyor. Kültürel konser ve festivaller düzenliyoruz. Burada ayrıca kültürel spor oyunlarımızla alakalı turnuvalarımız da olacak” dedi.

“Bu kadar ilgi olacağını düşünemedik”

Ata Yurdu’na insanların yoğun ilgisinin olduğunu söyleyen Aytaç, “Biz bu kadar ilgi olacağını düşünemedik. Sürekli burayı genişletmekteyiz. İlk olarak 6 tane otağı ile başladık, ek olarak kamelyalar kurduk ve otağı sayısını da arttırmaktayız” diye konuştu.

“Diriliş Osmanlı dizisinin bir kısmı ata yurdunda çekilsin”

Ata Yurdu otağını ziyaret eden vatandaşlardan Yılmaz Tekin de, ‘Diriliş Osmanlı’ dizisinin bir kısmının buradaki otağ alanında çekilmesini istediklerini söyledi. Tekin, “800 bin yıllık bir tarihi olan Van Denizi’nin kenarına yine binlerce yıllık bir tarihi olan ata yurdumuzun temsili otağılarının buraya konulmuş olması, çocuklarımıza anlatabilme fırsatı sunuyor. Böyle tarihi bir güzelliğin yanında tarihi bir derinliğimizin olması bizleri çok mutlu ediyor. Ata Yurdu’nu ziyaret etme noktasında bir kültür oluştu. İnsanlar artık gezi programlarına Muradiye’deki bu güzelliği, bu tarihi derinliği de ekliyorlar. Bu açıdan son derece mantıklı ve güzel bir yatırım olmuş. Son dönemlerdeki ‘Diriliş Osmanlı’ dizisi içinde burasının uygun olduğunu düşünüyoruz. En azından Selçuklu topraklarının olduğu buralarda ‘Diriliş Osmanlı’ dizisinin bir kısmının, bir bölümünün burada çekilebileceğini düşünüyoruz” dedi.

“Ata Yurdu’nu ziyaret etmek için Sivas’tan geldik”

Ata Yurdu’nu ziyaret etmeye Sivas’tan geldiklerini söyleyen Ramazan Çıtak ise Kırgız Türklerinin kültürünü görmek istediklerini söyleyerek, “Buralar çok güzel, çok beğendik, yöresel kıyafetlerini giyindik. Her şey çok hoş, manzarası çok güzel, çadırlar çok güzel, tam kültürümüzü yansıtan bir yer” ifadelerini kullandı.

Hatice Çıtak adlı ziyaretçi de, arkadaşlarıyla beraber Kırgız Türklerinin kültürlerini ve yaşam tarzlarını görmeye geldiklerini söyledi. Çıtak, “Kırgız Türklerinin köylerini, o zamanki yaşam şartlarını gördük. Ortam çok güzel, herkesin gelip görmesini tavsiye ederim. Biz Sivas’tan geliyoruz, siz de gelirseniz kesinlikle hiçbir şey kaybetmezsiniz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ