Kaybolmaya yüz tutmuş meyveler koruma altına alındı

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kaybolmaya yüz tutmuş 16 meyve ve 5 sebze çeşidi koruma altına alındı.

Van Haberleri 27.07.2018 11:05:31 0
Kaybolmaya yüz tutmuş meyveler koruma altına alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.07.2018 11:05

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı ekiplerince kaybolmaya yüz tutmuş meyve ağaçlarının korunması amacıyla kent genelinde talep üzerine ücretsiz aşılar yapılıyor. Geçmişten bu yana yetiştirilen, ancak kesilerek ve imara açılan yerler nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş 16 adet meyve ve 5 adet sebzenin gen kaynakları koruma altına alındı. Bu kapsamda uzun yıllar yetiştirilen ve severek tüketilen yerel çeşitlerin yeniden yaygınlaşması için çalışma başlatıldı. 

 

İl genelinde oluşturulan ekipler; kırmızı aslik elma, cebe girmez, ekşi elma, bey elması, pamuk elma, heko elması, mellaki armut, pasik armut, kadife zerdali, sarı alça, kırmızı alça, siyah alo ve karadut gibi yerli meyve ağaçlarını ücretsiz aşılıyor. Proje sayesinde eski yıllardan bu yana sevilen meyve ve sebzelerin tüketimi sağlanacak. 


İHA muhabirine konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, kentte yerel meyve çeşitlerinin korunması ve çoğaltılması için bir çalışma başlattıklarını belirtti. Yerel meyvelerin gen kaynaklarının korunması için vatandaşa da büyük görevler düştüğünü ifade eden Görentaş, “Geçtiğimiz yıl ilimizdeki yerel çeşitlerini tespit ettik. Saha çalışmalarında yerel çeşitlerimizin sayısını arkadaşlarımız belirledi. Bu kapsamda 16 adet meyve çeşidi ve 5 adet de yerel sebze tohumu tespit ettik. Bu tespit sonrası Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 500 metrekarelik bir sera kurduk. Bu seralarda çöğür aldık. Bu yılda bu yerel meyve çeşitlerini talep eden vatandaşlarımıza teknik personelimiz ücretsiz bir şekilde aşılıyor. Gelecek yıl da bunlardan fidan elde ederek yerel çeşitlerin korunması amacıyla bahçelere fidan dağıtacağız” dedi. 


Yerel çeşitlerin devamını sağlamak ve yok olmalarını önlemek amacıyla kentin her noktasında çalışma yaptıklarını dile getiren Görentaş, “Uzun yıllar devam edecek meyve çeşitlerimizin korunmasını sağlayacak yerlerde yapıyoruz. Bu fidanları kendi oluşturduğumuz seralarda üreterek, korunmasını sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızı bakanlığımıza da bildirdik. Diğer taraftan bunlar gen havuzunda saklanarak sürekliliği sağlanacaktır” diye konuştu. 


Yerel çeşitleri koruma altına alarak yok olmalarını önleyeceklerine dikkat çeken Görentaş, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Genellikle kesilerek ve imara açılan yerlerdeki yerel çeşitlerimiz yok olmaya yüz tuttu. Bizim de amacımız bu yerel çeşitleri koruyarak daha sonraki nesillere de devamını sağlamaktır. Özellikle yerel çeşitlerimizin tat aromaları çok daha güzeldir. Vatandaşlar tarafından bunların tüketimi daha fazladır. Eski yıllardan beri sevdiğimiz bu meyvelerin tüketimini sağlıyoruz. Armut çeşitlerimizde mellaki, elma çeşitlerinde heko, cebe girmez, ekşi ve pamuk elmalar, siyah alo, Sıhke kavunu, pembe domates gibi türlerimiz var.” 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ