Jinekomasti nedenleri nelerdir

Jinekomasti erkeklerde görülen meme büyüme hastalığına verilen isimdir. Hormonal bir düzensizlik sonucu oluşan meme büyüme rahatsızlığı son derece önemli bir estetik sorun olarak bilinir. Farklı evrelere sahip olan Jinekomasti sürecinde

Van Haberleri 26.06.2021 14:16:27 0
Jinekomasti nedenleri nelerdir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Jinekomasti erkeklerde görülen meme büyüme hastalığına verilen isimdir. Hormonal bir düzensizlik sonucu oluşan meme büyüme rahatsızlığı son derece önemli bir estetik sorun olarak bilinir. Farklı evrelere sahip olan Jinekomasti sürecinde her bir evrede farklı seyreden hastalık için tek çözüm ameliyattır.

Erkeklerde östrojen hormonunun fazlalığı sonucu meme büyüme sorunu yaşanır. Bu hastalığın evrelerine göre son aşamalara doğru artık meme büyümesi ile birlikte sarkma ve hatta süt salgılama durumu bile oluşabilir. Özellikle son yıllarda görülme sıklığı artan Jinekomasti neden olur sorusu ise en çok araştırılan konuların başında gelir.

Jinekomasti nedenleri her hasta için farklılık gösterir. Her yaş grubunda erkekte görülebilecek olan Jinekomasti bebeklik döneminde de olabilirken çok ileri yaşlarda da kendisini gösterebilir. İşte görüldüğü dönemlere göre Jinekomasti nedenleri;

Erkek bebeklerde Jinekomasti

Yeni doğan erkek bebeklerde meme büyüklükleri normalin üzerinde olabilir. Bu durum tamamen östrojen hormonunun fazlalığından kaynaklanmaktadır. Yalancı ya da geçici Jinekomasti olarak bilinen bu süreçte anneler erkek bebekleri emzirirken anne sütü ile birlikte yoğun östrojen aktarımı yapabilmektedir. Ve erkek bebeklerde biriken yoğun östrojen meme büyümesine neden olabilmektedir. Emzirme süreci tamamlandığında bu durum kendiliğinden normale dönecektir.  

Ergenlik döneminde Jinekomasti

Erkeklerin bazılarında ergenlik döneminde yoğun bir hormon salgılama söz konusudur. Hormon salgısının artışı esnasında östrojen salınımı da aynı yoğunlukta olacaktır. Ve hızlı gelişim gösteren ergen erkeklerde geçici Jinekomasti durumu gözlemlenecektir.

Andropoz döneminde Jinekomasti

Kadınlar nasıl ileriki yaşlarda menopoz süreci yaşanıyorsa, erkeklerde de buna benzer şekilde erkeklik hormonu salgılanması azalmaktadır. Testosteron hormonun azalması ile birlikte östrojen miktarında oluşan artışlar ileriki yaş erkeklerde Jinekomastiye neden olabilmektedir. İleri yaşa bağlı olarak yaşanan bu hormon dengesizliği sonucu Jinekomasti oluşmaktadır.

Görüldüğü yaş dönemlerine göre farklı nedenlerle seyreden Jinekomasti için bunların dışında da birçok farklı neden görülmektedir. En sık rastlanan Jinekomasti nedenleri olarak hatalı ilaç kullanımı ilk sırada gelmektedir. Her yaş döneminde çeşitli hastalıklar için kullanılan antidepresanlar, antihipertansifler, amfetaminler veya steroidler gibi bazı ilaçlar Jinekomastiye neden olmaktadır. Yine bunlarla birlikte kullanılan bazı kimyasallar meme büyümesinin en önemli nedenleri olarak bilinmektedir.  Sigara, alkol veya uyuşturucu gibi çeşitli alışkanlıklar ya da östrojen içerikli bazı katkı maddelerinin tüketimi jinekomastiyle sonuçlanabilmektedir.

Kanser, siroz, hipertiroidi, kronik böbrek rahatsızlıkları gibi önemli hastalıkların tedavi aşamasında kullanılan ilaçlar erkeklerde hormon düzensizliklerine ve bunun akabinde

Jinekomastiye neden olabilir.

Her ne nedenle oluşursa oluşsun Jinekomastinin tek çözümü ameliyat olacaktır. Doğru teşhis, doğru evre ve doğru teknik sonucunda oldukça kolay ve kısa bir süreçte bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bunun için Este Port ile iletişime geçebilirsiniz. Bu alanda uzman Op. Dr. Ali Mezdeği ile teşhis ve ameliyat sürecini en başarılı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem