İşte Van’da en çok öldüren hastalık

2018 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistik verilerine göre Van’da dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı 891 ölüm olayı,  İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 701, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı 399 ölüm olayı, sinir si

Van Haberleri 26.04.2019 15:26:04 0
İşte Van’da en çok öldüren hastalık
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.04.2019 15:26

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

TÜİK, 2018 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistik verileri yayınladı. Verilere göre en çok ölüm olayı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistik verileri yayınladı. Ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının yüzde 38,4'ünü luşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Buna göre dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler, 161 bin 920 oldu. Bunu yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.

EN ÇOK İSKEMİK KALP HASTALIĞINDAN
Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,7'sini iskemik kalp hastalığı oluşturdu. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla yüzde 22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve yüzde 8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü. Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı 2018 yılında 81 bin 129 oldu. Bu ölümlerin yüzde 30,8'i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

YAŞ GRUBUNA GÖRE DAĞILIMI
Ölüm nedeni istatistikleri yaş gruplarına göre incelendiğinde; 2018 yılında dolaşım sistemi hastalıklarının en çok 51 bin 376 kişi ile 75-84 yaş grubunda, iyi ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 23 bin 674 kişi ile 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü.

 İLLERE GÖRE DAĞILIMI
İkamet edilen illere göre ölüm nedenleri incelendiğinde; 2018 yılında dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla; yüzde 48 ile Çorum, yüzde 47,2 ile Denizli, yüzde 46,7 ile Adana, yüzde 46,2 ile Çanakkale ve Afyonkarahisar oldu. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla; yüzde 24,6 ile Kırklareli, yüzde 23,8 ile İstanbul, yüzde 23,2 ile Van ve Eskişehir, yüzde 23 ile Edirne oldu.

Bölge genelinde baktığımızda Van’da dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı 891 ölüm olayı,  İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 701, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı 399 ölüm olayı, sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarında kaynaklı 126 ölüm olayı gerçekleşti.  Muş’ta dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı 378 ölüm olayı,  İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 251, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı152 ölüm olayı, sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarında kaynaklı 48 ölüm olayı gerçekleşti.  Hakkari’de dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı 180 ölüm olayı,  İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 82, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı 67 ölüm olayı, sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarında kaynaklı 20 ölüm olayı gerçekleşti. Bitlis’te dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı 357 ölüm olayı,  İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 207, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı 125 ölüm olayı, sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarında kaynaklı 44 ölüm olayı gerçekleşti.

TÜİK’TEN AÇIKLAMA
Ölüm Nedeni İstatistikleri, "Ölüm Bildirim Sistemi"nden alınan idari kayıtlar kullanılarak oluşturulmaktadır. Ölüm bildirim formları Uluslararası Hastalık Sınıflaması (UHS-10) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kurallarına uygun olarak derlenmekte ve buna göre ölümün altta yatan nedeni kodlanmaktadır. Bir önceki yıla ait olup yıl içerisinde adli süreci kesinleşmemiş olan ölüm vakalarına ilişkin formların, adli süreci tamamlandıktan sonra Ölüm Bildirim Sistemine girilmesi nedeniyle referans döneminde yayınlanan haber bülteni içerisinde bir önceki yıla ait tablolar güncellenmektedir.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ