İsmail Say Van Edremit’te startı verilen projeleri saymakla bitiremedi

Van Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yaptığı toplantıda projelerini açıkladı.

Van Haberleri 27.11.2019 13:10:53 0
İsmail Say Van Edremit’te startı verilen projeleri saymakla bitiremedi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Seyir Tepesinde kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, 6 aylık süreçte yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

6 aylık sürede insan odaklı bir hizmet anlayışı benimsediklerini, kültürel ve sosyal belediyecilik ilkesi kapsamında, alt yapı ve üst yapı başta olmak üzere sosyal donatı alanları, park tadilatları ile sosyal ve sportif faaliyetlere destek verildiğini ifade eden Say, insani yardımlar noktasında da vatandaşların mağdur edilmemesi için tüm imkanların seferber edildiğini söyledi. 

İSMAİL SAY EDREMİTE CAN SUYU OLDU
Göreve geldikleri günden itibaren 13 kilometre asfalt, 80 kilometre stabilize yol, 9 kilometre yeni yol açma, 20 bin metrekare asfalt-parke yama, 2 kilometre drenaj hattı, 5 okulun bakım onarımı ve 600 metre bordür-oluk yapımını gerçekleştirdiklerini dile getiren Say, “23 bin adet yeni ağaç dikimi, 14 bin metrekare yeni çim alanı tesis ettik. 6,5 kilometre yeni basınçlı sulama suyu hattı tesis edilirken, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarında 20 bin metrekarelik alanda ilk kent ormanımızı oluşturduk. 2 adet yeni oyun grubu kurulumu gerçekleştirilirken, 235 bin metrekare çim biçimi ve gübreleme yapıldı. Bunun yanında 304 adet kamelya-oyun grubu ve bank onarımı, 30 bin metrekare alanda yeni bahçe toprağı serimi gerçekleştirildi. 22 çöp aracımız ile günlük 120 ton çöp, 5 ton hafriyat, moloz, enkaz ve gübre alınmış olup, 52 adet cami, okul ve ev temizliği yapılmıştır, Bölgemiz deprem bölgesi olduğu için, bir deprem yaşadığımız için, metruk binalarımız vardı. Bu binalarda uyuşturucu kullanan insanlarımız vardı ve bölgeye tehlike arz ediyordu, bu metruk binaları yıktık.” dedi.

VAN GÖLÜNE ZARAR VEREN AHIR SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Kent estetiğini bozan ve Van Gölüne zarar veren ahırlarla ilgili çalışmaların başladığı müjdesini veren Say, “Edremit belediyesi olarak ticaret bakanlığıyla bir yeşil etiket adı altında program hazırladık. Biz bu konuda çok hassasız, asansörleri hasarlı olan bütün binalarımızın asansörlerini mühürledik. Burada da 82 adet asansör mühürlendi ve eksikliklerin giderilmesi için süre verildi. Çevre koruma müdürlüğümüz günlük 5 ton yaptığımız firmalarla sözleşme gereği, belediyeden tek bir kuruş gider olmadan, tamamen şirketlerin kendi öz sermayesiyle ve öz çabalarıyla, günlük 5 ton ambalaj atığı toplamaktalar. Van merkezin birçok noktasında ahır işletmeciliği var, bu anlamda da denetlenen ve özellikle çevreye zarar vermeyecek anlamda kontrol edilen 140 ahır var. Edremit’te tabi bu ahırlara, büyükşehir belediyesi, ilçe ve il tarım müdürlüğüyle birlikte bunlara kalıcı bir çözüm bulup, şehrin dışına, şehre zarar vermeyecek, şehrin görüntü ve yapısını bozmayacak bir çözüm bulacağız.” Diye konuştu.

EDREMİT BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU
Say, “Edremit’te Sokak hayvanlarıyla ilgili bir çalışma yoktu, bir hayvan ambulansı tahsis ettik, hayvanları toplayıp, büyükşehir belediyesine bağlı hayvan barınağına bırakıyoruz, yaralı olan ve bunun gibi hayvanlarımızı orada tedavi ettiriyoruz. 120 adet bu zamana kadar müdahale ettiğimiz hayvan oldu. Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından bir adat sıfır atık aracı tahsis edildi, bu aracımız okulları gezerek, öğrencilere geri dönüşümün önemini hatırlatıyor, bir anaokulumuzda tüm anaokulu öğrencileri, geri dönüşüme katkıda bulunmak için bütün atıkları toplayıp aracımıza getirmişlerdi. Bu anlamda ödüllü bir yarışma yaptık, Edremit hem Van birincisi, hem de bölge birincisi oldu.” ifadelerini kullandı.

YILLARDIR YAPILMAYAN HİZMET 6 AYDA YAPILDI
Belediyenin 5 yıllık stratejik planının tamamlandığını dile getiren Başkan Say, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından temizlik hizmetlerimizde kullanılmak üzere, 1 adet vidanjör, 1 adet yol süpürme aracı, 1 adet arazöz ve çöp konteyneri alımı için 400 bin TL nakdi yardım sağlanmıştır. Ayrıca eski ve yeni TOKİ yol ayrımında ışıklı kavşak düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında belediyemizin hizmet binasının tadilatı gerçekleştirilerek modern bir görünüme kavuşturuldu. Temizlik garajımızı ve yeni ek binamızı yaparak Yüniplik'teki arazimize taşıdık. Düzenlediğimiz etkinliklerle 20 bin kişiye ayran aşı, balık, aşure dağıtımı yaparak yerel lezzetlerimizin tanıtımını sağladık. Sıfır atık bizim için çok önemli. 3 adet yeni atık getirme merkezi kurduk. 1 atık getirme aracı ile okullarda atık toplamaya başladık. Ambalaj atıkları için 2 yeni firma ile sözleşme imzaladık. 10 adet pota, 10 adet kafes, 200 iç mekan kutusu kurulumu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

EDREMİT'İN ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
1972'de kurulan Edremit Belediyesinin o günden bugüne kadar devam eden altyapı sorununun çözüldüğü müjdesini veren Başkan Say, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Şu anda Ankara'da bu işin ihalesi yapılıyor. İnşallah yakın zamanda kazma vurup başlayacağız. Bu ihale ile birlikte inşallah Edremit'te altyapısı olmayan bir mahallemiz kalmayacak ve en önemlisi Van Gölü'nün korunması ile ilgili de adımları attık. İnşallah 2020 yılı içerisinde bunun da müjdesini vereceğiz. Yine Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen İleri Biyolojik Arıtma Tesisi de son hızla devam ediyor. Bu iki alt yapı yatırımı ile kirlenme miktarı yüzde 90'ı aşan bir oranda azalacaktır. Bu da Van'ımız için 30-40 yıllık devam eden bir sıkıntının çözüleceğinin bir müjdesidir.”

VAN VALİSİ GİBİ BİZDE ÇEVRE YOLUNUN YAPIMINA ZARAR VERENLERİ İFŞA EDECEĞİZ
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’ in çevre yolu konusunda zorluk çıkaranları ifşa edeceğiz açıklamalarına destek verdiğini söyleyen Say, çevre yolu Van için önemli bir yere sahip, bende sayın valimize katılıyorum ve buna engel olmak isteyenleri, olmaması için çabalayanları ifşa edeceğiz. 10 yıldır Van'ın kangreni haline dönüşen çevre yolu konusuna da müdahil olduk. Biz bu noktada hatırlatma ve ısrar etme hakkımızı kullandık. Çevre yolu çalışması, bir imar çalışmasına takılmıştı. 18. Maddeden kaynaklanan bir sıkıntıdan dolayı yaklaşık 10 yıldır bu sorun çözülemiyordu. Mart ayında ilçemizde misafir ettiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu noktada bize söz vermişti ve sözünde durdu. Çevre yolu imar planı olarak iki etabı Edremit, bir etabı ise İpekyolu ve Tuşba'dan geçen üç etaptan oluşan bir yer. İlk etabının hem imar planı hem de 18 uygulaması bitti. İkinci ve üçüncü etabın da imar planları bitti, 18 uygulamaları da yine bakanlığın sözü en geç yılbaşına kadar tamamlayıp göndermek. İnşallah yılbaşına kadar kağıt üzerindeki bu işler bittikten sonra çevre yolunun açılması ile ilgili bir engel kalmayacaktır. Biz hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyoruz ama hiçbir vatandaşımızın da kendi mülkiyet hakkını kullanırken, yüz binlerce vatandaşımızın mağduriyetine sebep olmaması lazım. Ben bu noktada tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

EDREMİT İLE YYÜ ARASI GEMİ İLE ULAŞIM BAŞLAYACAK
Açıklamalarında yapacakları projelere de değinen Başkan Say, “Menua yürüyüş yolu projemiz var. Hem Şamran Kanalını ıslah etme hem de bunu turizme kazandırma adına böyle bir projemiz var. Bunu DAP İdaresi ile yürütüyoruz. Bununla birlikte bisiklet yolu, dinlenme noktaları, kamp alanlarından oluşan uzun soluklu bir proje olacak. Yine ilimizin ilk ‘Millet kıraathanesi'nin ihalesi yapıldı. Edremit Kent Meydanında yakın bir zamanda ilimizin ve ilçemizin ilk millet kıraathanesini hizmete açacağız. Üst katında da kadın ve çocuk merkezini kuruyoruz. Bu da ilimizin ve ilçemizin ilk kadın ve çocuk merkezi olacak. Bunun yanında Edremit limanını büyütüp hem yat limancılığını hem de balıkçılığını geliştirecek projeler yapıyoruz. Ulaşım olarak Edremit'i Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlamayı düşünüyoruz. Bu birkaç boyutu olan ve birkaç kurumu ilgilendiren bir proje, Şehrin iki yakasını hem trafiği rahatlatmak anlamında hem de çok zevkli ve kısa süren bir yolculukla insanlarımızı üniversiteden, Tuşba'dan Edremit'e taşıma projesidir” ifadelerinin kullandı.

DR. MİYAZAKİ'NİN İSMİ EDREMİT'TE YAŞATILACAK
Van depreminde hayatını kaybeden Japon Miyazaki ismini Edremit'te oluşturacakları parkta yaşatacaklarını vurgulayan Say, “Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İpekyolu arasında yer alan ve atıl durumda olan alanı park haline getireceğiz ve ismini de Dr. Miyazaki koyacağız. İnşallah bahar ayında yapacağımız açılışta Dr. Miyazaki'nin ailesi ve Japon Büyükelçisi yer alacaktır” diye konuştu.

VAN’A RENK KATACAK SPOR KÖYÜ PROJESİ 
Van'da bir spor köyü oluşturacaklarının da altını çizen Başkan Say, “1700 rakımda olan Van'da bölgedeki hatta ülkemizdeki spor takımlarını kaldırabilecek kapasitede bir spor köyü oluşturma projemiz var. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve DAKA ile birlikte yürüttüğümüz bir proje olacak. İnanıyorum ki bu proje ile büyük takımların ilimizde kamp kurmalarını sağlayacak ve spor turizmini de böylece sağlamış olacağız.” İfadelerini kullandı.

EDREMİT’İ YÜRÜDÜKÇE HER KÖŞESİNİN TARİH DOLU OLDUĞUNU GÖRDÜK
Programın kalan kısmında yapılacak çalışmalardan ve projelerden söz eden Say sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu ana kadar olan bölümde bugüne kadar yaptıklarımızdan bahsettik şimdi ise yapacağımız çalışmalara başlıklar halinde değinmek istiyorum. Bunlar ile ilgili detayı daha sonra vermek istiyorum çünkü henüz görüşmeleri devam eden ve altlarına imza atılmamış projeler bunlar. Birinci projemiz bisiklet turu ile tanıtmış olduğumuz ‘Menua Yürüyüş Yolu’dur. Şu anda üzerinde bulunmuş olduğumuz yer Kız Kalesi 2800 yıl önce Urartuların yaşadığı ve tarihe beşiklik eden bir yerin üzerindeyiz. Biz bu anlamda Edremit’i yürüdükçe her köşesinin tarih dolu olduğunu gördük.” Dedi.

EDREMİTE KAMP ALANLARINI İÇEREN KOMPLEKS BİR PROJE DAHA
 Şamran Kanalı üzerinde hem Şamran Kanalı’nı ıslah etme hem de bunu turizme kazandırma anlamında ellerinden gelen çabayı göstererek turizme kazandırdıklarını belirten Say, “Bir tarafı Kültür Bakanlığı’nı, bir tarafı Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ve bir kısmı ile de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiren bir projedir bu. Hatta bu projeye Gürpınar Belediyesi’ni katmak istiyoruz. Hayrullah Başkanımız ile de görüştük ve Kültür Bakan Yardımcımızı bu anlamda ziyaret ettik. Projeye sıcak baktılar ilk etapta bizim kesinleşen ilk projemiz yürüyüş yolu projesidir. Bunu Doğu Anadolu İdaresi ile hali hazırda yürütüyoruz. Ama bu sadece yürüyüş güzergâhı projesiydi. Biz bununla birlikte dinlenme alanları, kamp alanlarını içeren kompleks bir proje yapmayı düşünüyoruz bu uzun soluklu bir proje zamanı geldikçe ve yeni gelişmeler oldukça tekrar bilgilendirmeler yapacağız.” Diye konuştu.

TÜM VATANDAŞLARIMIZI PLANATERYUMA DAVET EDİYORUM
Palnateryum ile ilgili olan çalışmalardan söz eden Say tüm vatandaşları burayı ziyaret etmeye davet ederek “İkinci bir projemiz ise şu anda Süphan Kültür Merkezi olarak bilinen ve Kaymakamlıkla birlikte ortak kullandığımız bir yerde Mikrodan Makroya Planetaryum dediğimiz projede Edremit Belediyesi de bu projenin paydaşı. Bu proje hayata geçmek üzere sayılı günler kaldı diyebiliriz. Burada da çocuklarımızın hem dünyamızı hem uzay sistemini tanıyacakları bir sistem var oda kurulu durumda. Öğrencilerimiz okullardan Edremit Belediyesinin tahsis ettiği minibüslerle taşınacaklar. Herkese tavsiye ettiğim bir yer hafta sonlarında çocuklarınızı alarak burayı ziyaret etmenizde fayda var.” ifadelerini kullandı.

EDREMİTE VAN’DA İLK MİLLET KIRAATHANESİ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla hayata birçok şehirde geçen millet kıraathanelerinin Van’da kurulacak ilk binasından bahseden Say “Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle son zamanlarda vurgu yaptığı Van’ımız için bir ilk olacak millet kıraathanesinin ihalesi yapıldı şu anda inşaatı yapılıyor. Edremit Kent Meydanı’nda yakın bir zamanda inşallah tabelası da asılacak. Van’ımızın ve Edremit’in ilk millet kıraathanesi olmakla birlikte üst katında da Edremit Belediyesi olarak Kadın ve Çocuk Merkezi’ni kuracağız. TOKİ Kavşağı olarak bilinen noktada ise sebzecilerin rastgele yer aldığı bir nokta vardı. Biz hem oradaki işletmelerle hem yer sahibi ile görüştük, burayı organik yöresel ürünler pazarı haline getirdik ve uygulamaya da başladık. Yakın bir zamanda hem Edremit’te yetişen yöresel ürünleri sergileyebilecek hem de altını çizerek söylemek istiyorum, seçim dönemindeki vaatlerimizden biriydi; kadınlarımızın kendi el emekleri ile ürettikleri ürünleri ücretsiz olarak sergileyebilecekleri ve satabilecekleri bir alan oluşturuyoruz. Hem turizme katkıda bulunmak hem de hemşerilerimize bu anlamda bireysel iş güçlerini nakde çevirip aile bütçelerine katkıda bulunabilecekleri bir proje olacak buda. Yakın zamanda çok estetik bir projenin inşallah açılışını hep birlikte yaparız.” İfadelerine yer verdi.

EDREMİTTE YENİ ÇARŞI  
Edremit kent meydanı yanında geniş çaplı bir çarşı yapılacağını duyuran Say, “Yine Edremit Kent Meydanı’nda bir bedesten projemiz var. Malumunuz Edremit artık bir turistik merkez halini almış durumda. Gelen misafirlerimiz ve turistlerimiz sadece sahilde durup sahili seyredecekleri değil alışveriş yapabilecekleri diğer turistik şehirlerde olduğu gibi tarihi ürünleri, otantik ürünleri alabilecekleri mini bir çarşı yapıyoruz. Bu çarşı da bir proje olarak yürümektedir. Yine Limanımızı büyütüp balıkçılığı geliştirecek projeler üretiyoruz.” Dedi.

ULAŞIM SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
Edremit ve üniversite arasında yaşanan ulaşım sorunlarının çözüleceğini söyleyen Say, “En önemli olan projelerimizden biri de paydaşları Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Tuşba Belediyesi olan, İpekyolu Belediyesi’ni de katmayı düşündüğümüz Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşecek olan Edremit’i Üniversiteye bağlama projesidir. Ulaşım ile ilgili atacağımız birkaç kurumu ilgilendiren ve birden çok boyutu olan bir proje bu. Ama düşüncemiz bu şehrin iki yakasını hem trafiği rahatlatmak hem de kısa süren bir yolculuk oluşturmak adına birleştirmektir.” Diye konuştu.

EDREMİTİ YÜRÜYÜŞ YOLLARI VE BİSİKLET NOKTALARI İLE DONATACAĞIZ
Edremit sahil kenarının yol boyu otantik kafe ve bisiklet parkuruyla donatacaklarını açıklayan Say, “Öte yandan Edremit Çarşısı’na yetişmeden karayolları kampı içerisinde bulunan alanda İskele dediğimiz bir yer var. Orada otantik bir kafe yanında da bir bisiklet durağı oluşturmak istiyoruz. Orada bir bisiklet yolu yapılmıştı, insanların oradan gelip bisiklet alarak o 3-4 kilometrelik güzergâhta kullanabilecekleri bir alan oluşturacağız. Bunun da ilerleyen zamanlarda hayata geçmesini bekliyoruz. Edremit’e gelirken Havaalanı’ndan şehir merkezine doğru olan kısımda Lala Paşa dediğimiz bir yer var. Van Gölü’nün deşarj noktası olduğu için çok fazla kullanılamadı ve kumsal bir alan ve Van ile Edremit arasında şehrin nefes alabileceği çok güzel bir alan biz buraya da el attık burayı yürüyüş yolları ve bisiklet noktaları ile donatacağız. Yaklaşık 3 kilometrelik bir alan ve Havaalanı’ndan başlayarak Edremit’e kadar uzanıyor. ”ifadelerini kullandı.

EDREMİTE TELEFERİK KURULACAK
Van’da yılardır halk arasında konuşulan teleferik eksiğini Edremit belediyesinin yapacağını söyleyen Say konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eski TOKİ olan ve yeni ismi Erdemkent olarak bilinen TOKİ’nin Van’a bakan cenahında boş bir arazi var. Burada ismini ‘PanoraVan’ olarak belirlediğimiz bir peyzaj düzenleme çalışmasını ve belediyelerin sosyal tesis mantığını orada işleteceğiz. Hem TOKİ bölgesindeki yaklaşık 40 Bin vatandaşımız hem de bütün Van’ın faydalanabileceği çok büyük bir alan olacak. Hatta ileride eğer finansını ve kaynağını ayarlayabilirsek bu projenin içerisine bir de Teleferik durağı koyduk. Projenin içinde var ilerleyen zamanlarda ‘Yap, İşlet, Devret’ modelini de uygulayabileceğimiz bir Teleferik projesi düşünüyoruz. Özellikle TOKİ bölgesinden sahile uzanan hem Ulaşım hem de turistik amaçlı bir projemiz var.” 

EDREMİTE KENT MEYDANI PROJESİ
Edremit ilçesinde kente nefes aldıracak kent ormanı projesi çalışmalarının da başladığını duyuran Say, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Büyük Kent Ormanı projemiz var. Edremit’imizin endemik dediğimiz kendine özgü olan meyvelerinin bütün çeşitlerinin şu anda fidelerini aldık ve koruma altına aldık. Bunların hepsini sergileyebileceğimiz bir bahçe kuruyoruz. Örnek bir bahçe olacak daha sonra bu örneklemeyi bütün bu işle uğraşan vatandaşlarımızla da paylaşacağız.” Dedi.

EDREMİT TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÜSLERİNDEN BİRİ OLACAK 
Van özellikle de Edremit güneş açısından Türkiye’nin ikinci verimli şehri olarak bilindiğini belirten Say, “Biz de güneş enerjisi projelerini hem belediye olarak hem de özel müteşebbisler olarak desteklemekteyiz; bu konuda ön açmaktayız. Şu anda bitmiş ve hali hazırda enerjiye katkıda bulunan 3 proje var özel şirketlerin yürüttüğü bunlar gibi 4 proje de devam ediyor. Bunlar bittiğinde 2020 yılı içerisinde Edremit Türkiye’nin enerji üslerinden biri olacak inşallah. Edremit Belediyesi’nin bütün birimlerinin olduğu bir hizmet binası yok. Garajı, imar müdürlüğü ve bazı müdürlükleri farklı yerde, böyle bir dağınık halimiz var. Teknik birimler ve garaj hariç olmak üzere diğer bütün birimleri bir yerde toplama düşüncemiz vardı bu noktada Sayın Valimize teşekkürü bir borç biliyoruz; Eski Yüniplik fabrikası olarak bilinen yeri belediyemize tahsis ettiler. Orada da inşallah bütçesini ayarlarsak 2020 içerisinde kazma vurmak üzere Edremit’e ve şehrimize yakışır Selçuklu mimarisinde bir hizmet binasını hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Soru cevap ile devam eden toplantı, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem