Gazeteci Ziya Türk'ün Van FM'de hazırlayıp sunduğu Van'da Gündem Programı'na konuk olan İpekyolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Karahan, 300 bin nüfuslu bir ilçeye 100 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını söyledi.
Gazeteci Ziya Türk'ün Van FM'de hazırlayıp sunduğu Van'da Gündem Programı'nda, belediye olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan İpekyolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Karahan, "Tüm bu çalışmaları belediye kaynakları ile yaptık. Tek bir arsa veya gayri menkul satmadığımız gibi, TOKİ’ye ait bazı arsaları satın alıp park yaptık” dedi. Karahan, iki yılda 300 kilometrelik sıcak asfalt ve 600 bin metrekarelik parke taşı hizmeti gerçekleştirdik" diyerek söz konusu rakamların azımsanamayacak derecede çok olduğunu ifade etti.
İpekyolu Belediyesi’ndeki işleri yaklaşık 700 kişilik bir kadro ile gerçekleştirdiklerini anlatan Karahan, “Bunların çoğu işçi statüsünde. İpekyolu Belediyesi’ni bir ilçe belediyesinden ziyade, bir il belediyesi olarak görmek lazım. Çünkü gerçekten de büyük bir nüfusa hizmet veriyor” dedi.
“BELEDİYE KURUMSAL BİR KİMLİĞE KAVUŞTU”
İpekyolu Belediyesi kayyum ile birlikte kurumsal bir kimliğe büründüğünü ifade eden Karahan, "Belediyeye gelen herkesin memnun ayrıldığı bir kurum olduk. Girişte herkes en iyi şekilde karşılanıyor ve sorunların çözümü noktasında şeffaf bir çalışma esas alınmış. İpek Masa ile gelenlerin yönlendirildiği bir mekanizma söz konusu. Çağrı merkezlerimiz var, ayrıca sosyal medya aracılığıyla sorunlar ilgili muhataba yönlendiriliyor. Vatandaşlar ilgili sorunu, ilgili muhataba hemen ulaştırma imkanı buluyor. Hızlı iletişim, aracısız iş yapma konusunda Van’da güzel bir dönüşüm sağlandı” dedi.
İpekyolu Belediyesi’nin borcunun olmadığını ve faaliyetlerin kendi gelirlerle yapıldığına dikkat çeken Karahan, “Çalışmalarımızı yapmak için arsa veya gayri menkul yapmadık. Hatta TOKİ’den arsa alıp park yaptık. Hizmetleri yapmak için kendi kaynaklarımızı kullandık. Hükümetten de pozitif bir destek almadık. Her belediyeye ne gidiyorsa, bize de o geliyor” ifadelerini kullandı.
İki yılda İpekyolu’nda 100 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Karahan, “İpekyolu Belediyesi olarak, ilçemizde iki yıl içinde doğrudan yatırım olarak 100 milyon TL’lik bir hizmet gerçekleştirdik. Kaynakları doğru kullanarak bunları yaptık” dedi.
“İKİ YILDA 300 KİLOMETRELİK ASFALT ÇALIŞMASI YAPILDI”
İlçede üst yapı çalışmalarının yanı sıra, alt yapı çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Karahan, “Sadece üst yapı çalışmaları yaptığımızı söyleyenlerin bakış açısını değiştirmeleri gerekir. Alt yapı olarak sadece kanalizasyon veya yer altı kablolarını görmemek gerekiyor. Bunlar zaten bizim belediyenin görevleri arasında değil. Büyükşehir ve VASKİ’nin yaptığı çalışmalar. Ama biz asfalt çalışması yaparken zaten alt yapı bittikten sonra yapıyoruz. İki yılda toplam 300 kilometrelik bir asfalt çalışması yaptık. Bu, bir ilçe belediyesi için azımsanmayacak derecede çoktur. Tüm alt yapısı hazırlanarak dökülüyor bu sıcak asfalt. Yine kırsaldaki köy içlerini de parke taşı ile donatıyoruz. Parke taşı çalışmalarını da tamamen alt yapı bittikten sonra yapıyoruz. Burada da 600 bin metrekarelik bir alan söz konusu. Geçmiş üç yılda yapılandan daha fazla asfalt ve parke taşı çalışmaları yapmışız. Yine kentte 12 kilometrelik yeni yollar açtık. Yeni yolların açılması için yasal mevzuatlar var. Yeni yol açmak zor. Vatandaşın ikna edilmesi için yoğun gayretler gösteriyoruz. Tüm yasal işler bittikten ve ora boşaltıldıktan sonra yol açılabiliyor. Eskiden daracık yollar vardı, şimdi çok geniş ve güzel yollar hizmete açtık” ifadelerini kullandı.
Karahan, temizlik çalışmaları konusunda da devrim niteliğinde hizmetlere imza atıldığını ifade ederek, “3 bin 500 konteyner sayısını 8 binlere çıkardık. Yeni yeraltı gömme konteynırlarımızın sayısını artırdık. İlave 100 tane ekledik ve bunlar çok maliyetli çalışmalar. Hem toplama ekipmanlar, hem de kendisi çok maliyetli. Yeni yer üstü kapalı sistemler var. Sallama çöp kovaları alındı. Araç sayısını artırdık. İlçenin her bölgesinin temiz olması için gayretlerimiz sürüyor” dedi.
“SPORTİF FAALİYETLERE KATKI SUNUYORUZ”
Spora önem veren bir belediye olduklarını anlatan Karahan, “İpekyolu’nda kamuya ait arsalar az. Zaten çoğunu park olarak değerlendirdik. Parklarda spor aktivitelerinin yapılması için yeni alanlar oluşturduk. Yine okullarda oyun grupları kurduk. Çok amaçlı spor salonları hizmete açtık. Çocuklarımızın spor yapabilmesi için çeşitli olanaklar sunduk. Kırsal mahallelerde de aynı hizmetleri sunduk” ifadelerini kullandı.
Okullardaki kültür çalışmaları kapsamında toplamda 28 Z Kütüphane hizmete açtıklarını anlatan Karahan, “Bu kütüphanelerimiz mevcut kütüphanelerde çok farklı. İnsanların kendilerini rahat bir şekilde geliştirmesi için tüm yönleriyle her şey düşünüldü. Kütüphanelere olan yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz. Kayıtlar da bunu gösteriyor” diye konuştu.
Engelsiz Yaşam Akademisi’nden söz eden Karahan, “Yaklaşık 35 farklı alanda çalışan bir merkez. Buraya gelen birçok konuda kendini geliştirebiliyor. Yine engelsiz kafemiz de var. Burası da yoğun bir ilgi görüyor. Kafede engelli personellerimizin ürettiği çikolatalar var. Yine glütensiz ürünler var. Çölyak hastaları için bu hizmeti sunduk. Belediye olarak engelliler için odak noktası olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
Karahan, ilçenin önemli sokaklarında iyileştirmeler yaparak, halk için cazibe merkezleri oluşturduklarını da sözlerine ekledi. Kaynak: Van Bölge Gazetesi