İpekyolu Belediyesinden “Azerbaycan’ın Türk tarihindeki yeri” konferansı

VAN (İHA) – Van’ın İpekyolu Belediyesi, kardeş ülke Azerbaycan’ın kuruluşunun 103’üncü yıldönümünde “Azerbaycan’ın Türk tarihindeki yeri” konulu konferans düzenledi.

Van Haberleri 28.05.2021 16:47:58 0
İpekyolu Belediyesinden “Azerbaycan’ın Türk tarihindeki yeri” konferansı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.05.2021 16:47

VAN (İHA) – Van’ın İpekyolu Belediyesi, kardeş ülke Azerbaycan’ın kuruluşunun 103’üncü yıldönümünde “Azerbaycan’ın Türk tarihindeki yeri” konulu konferans düzenledi.

Belediyede gerçekleştirilen konferansa; İpekyolu Belediye Başkan Yardımcıları Sait Çakırtaş, Birol Duman ve Doğan Nurses, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavid Qasımov, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Han Öztay, birim müdürleri, STK temsilcileri ile davetliler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile Azerbaycan ulusal marşının okunmasının ardından başlayan konferansın açılış konuşmasını Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Han Öztay yaptı. Öztay, Türkiye ve Azerbaycan’ın tek millet, iki devlet olduğunu ve geçmişten günümüze acımızın, kaygımızın müşterek olduğunu belirterek, Azerbaycan’ın 103’üncü kuruluşunu kutladı.

Azerbaycan’ın tarihine ilişkin belgesel film gösteriminin ardından bir sunum yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavid Qasımov, Türk milletinin, hürriyetlerini bırakmayan bir millet olduğunu vurguladı. Qasımov, “Tarih sayfalarına bakıldığında özgürlük hissinin adeta genlerimize işlendiği görülecektir. Azerbaycan halkının kurtuluş mücadelesinde kardeş Türk devleti her daim Azerbaycan halkının yanında yer aldı. Ekim 1917 tarihinde gerçekleşen Bolşevik İhtilalinin ardından dağılan Çarlık Rusya’sı, Nisan 1918’de Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’dan oluşan Trans Kafkas Demokratik Federatif Cumhuriyeti ilan edilmişti. Trans Kafkas Federasyonu uzun ömürlü olmayıp 26 Mayıs 1918 yılında Gürcistan’ın bu birlikten ayrılmasıyla dağıldı. Bu sırada Ermeniler ve Gürcüler Türk ordusunun ilerleyişine engel olmaya çalışırken, Azerbaycan’ın ileri gelenleri Osmanlı idarecilerini teşvik ettiler. 28 Mayıs 1918’de ‘İstiklal Beyannamesi’ yayınlanmasıyla, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulması, Azerbaycan ulusunu devletsiz kalma ve esaret altında yaşama tehlikesinden kurtarmıştır” dedi.

Soru-cevap ile devam eden konferans, İpekyolu Belediyesi tarafından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavid Qasımov’a ‘Teşekkür Belgesi’ takdimi ile sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ