İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Vekili Aslan, Van için iyi şeyler üretmeye çabaladıklarını söyledi.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Vekili Aslan, muhtaç aileleri ziyaretlerinin kendilerini en çok mutlu ve tatmin eden çalışmalarından biri olduğunu söyledi.
Sosyal devlet olmanın gereği bütün muhtaç ailelere ulaşmaya çalıştıklarını belirten Başkan Vekili Aslan, herkese eşit derecede yakın olduklarını ve şiddette bulaşmayan herkesin başlarının üstünde yeri olduğunu ifade etti.
“BENİM YÖNETİM ANLAYIŞIMDA HALKLA İDARECİLER ARASINDA HERHANGİ BİR ARACIYA GEREK OLMAMASI GEREKİYOR”
Van’ın caddelerinde, sokaklarında değişimlerin başladığını belirten Başkan Vekili Aslan, “Yaklaşık 1 yıldır İpekyolu Belediye Başkan Vekili ve Kaymakam olarak görev yapmaktayım. Şehrimizin kırsal mahallelerinde, merkez mahallelerinde bütçemiz ölçüsünde, imkanlarımız ölçüsünde hem devletimizin hem de yerel yönetimlerimizin imkanlarıyla bir hizmet, bir çalışma yılı başlattık. Şehrimizin caddelerinde, sokaklarında değişimler başladı. Benim yönetim anlayışımda halkla idareciler arasında aslında herhangi bir bağa veya köprüye gerek olmaması gerekiyor. Ama şuan günümüzde köprü görevini sizler yapıyorsunuz. Ben göreve geldiğim günden beri yaptığımız işleri, projeleri sizlerle paylaşarak kamuoyuna duyuruyoruz. En çok mutlu olduğum veya en çok yapmaktan tatmin olduğum şey muhtaç aileleri ziyaret etmek. Bu beni çok mutlu eden, en çok tatmin olduğum çalışmalarımız biri. Kırsal mahallelerimizde ve merkez mahallelerimizde öyle durumlara şahit oluyoruz ki, bazen yediğimiz lokmalar dahi boğazımıza kilitleniyor” dedi.
“BEN EKSİKLERİMİZİN OLDUĞUNUN DA ÇOK İYİ FARKINDAYIM”
Sosyal devlet olmanın gereği bütün muhtaç ailelere ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Aslan, “Muhtaç ailelere yaptığımız ziyaretlerin birçoğunu arkadaşlara haber yaptırmıyoruz ama bazılarını da devlet olarak onların yanında olduğumuzu ifade etme adına haber yaptırıyoruz. Yaşlılarımızı ziyaret ediyoruz. Esnafımızı her hafta ziyaret ediyoruz. İşe gitmeden önce bir esnaf sokağına gitmek istiyorum. Orada o sokağın bütün esnaflarını toplayıp, orada yapacağımız veya orada yapmamız gereken yatırımların ne olduğunu bizzat onlardan duymak istiyorum. Ben idareciyim veya yetki bende, yada ilgili müdür arkadaşlar bir işi yaptılar ama geri dönüşüm yok şeklinde bir anlayış bende yok. Yönetişim dediğimiz, kime hizmet edeceksek, kim bizim hedef kitlemiz ise onlardan hem geri dönüşüm hem de onların fikir ve önerilerine göre hizmet üretmek bence en doğru olanı. Bunu yapmaya çalışıyorum. Yaptığımız işleri gidip yerinde kontrol etmeye çalışıyoruz. Yine hatalarımız, eksiklerimiz olacak. Ama ben bunu mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyorum. İlgili arkadaşlar siz nasılsanız, sizin altınızda veya daire amiri, daire müdürü olan arkadaşlarınızda aynı o şekilde olmaya çalışıyor. Ben eksiklerimizin olduğunun da çok iyi farkındayım” diye konuştu.
“HER HAFTA GENÇLERLE BULUŞMAYA ÇALIŞIYORUM”
Gençlerle buluşmaya önem verdiğini söyleyen Başkan Vekili Aslan, “Ama emin olun iyi şeyler üretmeye çabalıyoruz. Her hafta gençlerle buluşmaya çalışıyorum. Liseden veya herhangi bir işi olmayan üniversiteden, Kızılay’dan vb. sivil toplum kuruluşu olan gençlerle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Köylerimizi ziyaret etmeye çalışıyoruz. Çalışan arkadaşlarımız, özellikle belki biz uyurken, bizim çöplerimizi toplayan, bizim en sıkıntılı, en problemli işlerimizi yapmaya çalışan çok değerli çalışma arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek için onlarla ilgili gerekli düzenlemeleri, gerekli çalışmaları yapıyoruz. Onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Ben devletin mülki idari amiriyim. Herkese eşit derecede yakınız. Biz herkesin kaymakamıyız, herkesin belediye başkanıyız. Şiddette bulaşmayan herkes bizim kardeşimiz ve bizim başımızın üstünde yeri var” ifadelerini kullandı.
“HERKESE EŞİT MESAFEDE OLMAK İNANDIĞIM VE HAYATIM BOYUNCA DA UYGULAMAYA ÇALIŞACAĞIM BİR GERÇEK”
Herkese eşit mesafede olduklarını belirten Aslan, “Herkese eşit mesafede olmak hem inandığım ve hayatım boyunca da uygulamaya çalışacağım bir gerçek. Göreve başladığım günde aynısını söyledim. İnşallah veda ettiğimde de aynısını söyleyeceğim. Projelerimizi sizlerle beraber kamuoyuna duyurduk. Birçoğunu başlattık. Birçoğunun ihalesi bitti. Bazı arkadaşlarımız şehirde olan bazı değişimlerde de neden bu kadar zamansız oldu diye eleştirilerde bulunuyor. Hepiniz takdir edersiniz ki bunun bir ihale süreci var. Kafamıza göre sen yarın başla, bir hafta sonra başla, şimdi tatil, şimdi başla diyemiyoruz. Bizi hoş görmenizi, vatandaşlarımızın, esnaflarımızın da yaptığımız ufak, tefek hataları veya zamanı onlara hiç uymuyorsa dahi bizleri hoş görmelerini bekliyoruz. Bu yıl yarım kalan projelerimiz hemen Nisan ayında inşaat mevsimiyle beraber başlayacak ve çok kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Dokunmadığımız hiçbir sokak, hiçbir cadde, hiçbir alan olmamasını halay ediyorum. Bu amaçla çalışıyoruz. Genel olarak bu çalışmaları merkezde ve kırsalda yapmaya çalışıyoruz ve inşallah yapacağız” dedi.
“YIKILMASI GEREKEN AHIRIMIZ KALMADI”
Van’ın önemli sorunlarından olan ahır yıkımlarına da değinen Aslan, “Van’da maalesef insanlar ahırları sahile yapmışlar, yukarı tarafa ise yerleşim yapmışlar. 2 bin metrede bu kadar büyük bir göl dünyada herhalde yok. Coğrafya olarak o kadar güzel bir şehirde yaşıyoruz ki, ilk geldiğimizde bizim 3 kilometrelik sahil bandımız var. Kalenin hemen arka tarafı. Orayla alakalı inanılmaz bir prosedür vardı. Biz 3 aylık kısa bir sürede ilgili birim arkadaşlarımızla beraber orada 1 milyon 400 bin metrekare alanı hem hazineye, hem belediyemize kazandırdık. Bu inanılmaz değerli bir çalışma. Belki başka herhangi bir birim olsaydı yani bizim gibi bir görevlendirme değil de başka biri olsaydı belki 5 senede, 10 senede çözülecek, hatta çözülmeyecek bir sıkıntıydı orası. Daha sonrasında Buzhane ve Yalı Mahallesi’nde bizim arkadaşlarımızın tespit ettiği ahırlar vardı. O mahalleleri geziyoruz her taraf hayvan pisliği. Gölü kurtaracağız ama bütün hayvan pisliği göle akıyor. Burada hem kamuoyunun hem de basının büyük destekleri oldu. 150 tane ahır yıktık. Tuşba ve Edremit’i de işin içine kattık. Sağ olsun Vali Beyde böyle bir toplantı yaptı. Onlarda belli bir aşamaya getirdiler. Bizim ahırımız bitti. Şuan orada yıkılması gereken ahırımız kalmadı. Hatta gelip dönüştürelim diye bizden rica ettiler. Biz kömürlük, garaj yapacağız diye bu kapsamda ricada bulunanlar oldu. Ama kesinlikle biz buna izin vermedik. Buda çok büyük bir iş” diye konuştu.
“10 KİLOMETREYE YAKIN SIFIR YOL AÇTIK”
Yaklaşık 300 metruk yapı yıktıklarını söyleyen Aslan, “Bin 800 tane metruk yapımız var. Bizim hedefimiz önümüzdeki sene metruk yapıların tamamının İpekyolu’nda bitirilmesidir. Maraş Caddesi ve diğer caddelerde yapılan çalışmalar daha öncesinde planlanan çalışmalardır. Oradaki kaldırımlarda insanlar kay kay oluyordu. Yani onu eleştiriyorlar, yaptıktan sonrada niye bunu yaptılar, zamanında niye yapmadılar diye eleştiriliyor. İnsanımız eleştirsin, başımızın üstünde yeri var. Ama şimdide bence takdir ediyorlardır. Daha eksiklerimiz olacak. İnşallah büyükşehirle beraber, Sıhke Caddesi, Suvaroğlu Caddesi, Gölbaşı, Zübeyde Hanım Caddesi burayla da alakalı önümüzdeki sene prestij caddesi olması için çalışmalar var. Şabaniye’nin devamında 30 metrelik yol açılıp kaleye kadar bağlanması bizim hayalimiz. Yani 10 kilometreye yakın sıfır yol açtık. Hatta bizi mağdur ediyor diyenler oldu. Böyle bir şey olabilir mi? Yolun çıkmaz sokak olmasına sebep olmuş. Yola terkinleri bitmiş, imarda yol, kimse taşın altına elini koymamış, böyle yollar açtık ve önümüzdeki yıl bunun çok daha fazlasını açmaya çalışıyoruz. Yola terkin olmasa dahi ikna yoluyla, uzlaşarak yolları açmaya çalışıyoruz. Şehre belki en büyük katkımız yol açmak olacak. Bu yıl 10 kilometrenin üzerinde yol açtık. Bu açtığımız yolların altyapıları da tamamlandı. Önümüzdeki yıl hem bunların standartlara uygun yol olması ve yeni açılan yollarla inşallah belediyemiz konuşulacak” ifadelerini kullandı.
“KÖYLERE SEMT SAHALARI YAPABİLMEK BENİM HAYALİM”
Semt Sahalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Vekili Aslan, “Hayalim köyleri ziyarette çocukların top oynayabileceği semt sahaları, şık, butik alanlar yapabilmek. 15 tanesi bitmek üzere. Sahaların çimlendirilmesi bu mevsimde donar diye arkadaşlarımız Nisan ayında yapalım dediler. 30 tane köyümüze benim hayalim 2’şer tane 2 futbol sahası büyüklüğünde futbol sahası, basketbol ve voleybol sahası yapmak. Bunların bazılarında muhtarlıklardan kaynaklanan yada uygun alan yok. Belki böyle ufak tefek pürüzler olabilir. Bunu başlattık. Kırsalda lig kurmak istiyoruz. O kadar şanssızız ki pandemi geldi. Ama biz merkezde artık bunu beklemeden kurduk. İlk adımını attık. Kırsalda çocuklara bütün malzemelerini dağıtacağız. Hatta her hafta bunların bir tanesinin maçına gidip, beni de oynatsınlar istiyorum. Hayalim bu. Altyapısını inşallah bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki yıl Nisan, Mayıs gibi bitecek. Köylere semt sahaları yapabilmek benim çocukluk hayalim. Onların malzemelerini biz karşılayacağız. Maçlara gidiş gelişlerini biz temin edeceğiz. Antrenör ayarlayacağız. Gidilebilecek köyler var, gidilemeyecek köyler var. Antrenörleri göndermeye çalışıyoruz, çok uzak diye gitmiyorlar. O çocukları hayata bağlama adına, onların içinde 1 tane bile sporcu çıksa, 1 tanesinin bile dünyası farklı şekilde değişse her şeye değer. O çocuklar başarısı bizim yaptığımız bütün masraflara da, bütün çektiğimiz sıkıntıya da değeceğine inanıyorum” dedi.
“MERKEZDE VE KIRSALDA HEDEFİMİZ FARKLI BRANŞLARDA LİGLER KURMAK”
Gençlere önem verdiklerini belirten Aslan, “Merkezde aynı şekilde bizim semt sahalarımız var. Atıl durumda olan yerler var. Onları tamamen açtık. Merkezde lig kuruyoruz. Şuan 38 tane takım başvurdu. Onların karşılaşmaları devam ediyor. Merkezde ve kırsalda hedefimiz farklı branşlarda ligler kurmak. İpekyolu Spor Kulübümüz var. Onun adı altında 13 tane branşta çok başarılı, yetenekli arkadaşlar var. Bu kapsamda okulları taradık. Başarılı öğrencileri buralara dahil ederek bunların ulusal ve uluslararası turnuvalarda da her türlü masraflarını biz karşılayacağız. Biz destek olacağız. Türkiye olarak bu konuda bir eksikliğimiz var. İnsanlar buna teveccüh etmenin farkında değil veya yerel yönetimler bunun farkında değil. Ben çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Gençlerle farklı farklı konular konuşabiliyoruz. Bunu severek yapıyorum. Bu konuda pandemiden dolayı biraz geç kaldık. Tiyatro kulübümüz olacak, okullarda müzik odaları yaptırıyoruz, resim odaları yaptırıyoruz. O çocuklarla şiir geceleri yapacağız. Edebiyat geceleri yapacağız. Açık hava sinemaları birkaç tane yaptık ama hayalim Bostaniçi’nde, Karşıyaka’da, Yalımerez’de, Yalı Mahallesi’nde, Buzhane’de, şehrin merkezinde ve bütün köylerde açık hava sinemaları yapabilmek. Oralara tiyatrolar gönderebilmek. Konserler yapabilmek. Tek engelimiz pandemi” diye konuştu.
“KURUMSALLAŞMA OLMASI ADINA KESİNLİKLE BİR KAMU İDARESİNİN BİNASININ OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”
Belediye ait hizmet binasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Aslan, “Belediyeye ait bir bina yapmak için şuan birkaç tane alternatif yerimiz var. Görüşmelerimizde devam ediyor. İnşallah nihayete ermek üzere, yaptığımız bina kampüs gibi olsun istiyorum. Şuan Engelsiz Yaşam’ın arkasında bir tane yerimiz var. Oralara yakın belki şehri biraz daha öbür tarafa doğru canlanmasına, hareketlenmesine olanak verecek birkaç tane alternatif yerimiz var. Projemiz bitmiş zaten. Ama güncellemesini yapmamız gerekiyor. İçimize sinmeyen ve mevsim şartlarına, buranın coğrafyasına çok uygun olmayan birkaç tane özellik var. Onları da güncelleyeceğiz. Vatandaşlar hizmet binasını bu kadar neden önemsiyor onu bilmiyorum. Millet iş bekliyor, millet hizmet bekliyor. Vatandaşın işine yarar hizmet mi yapmak, yoksa kendine bina yapmış diyenlerde var. Kimliği olması adına, kurumsallaşma olması adına kesinlikle bir kamu idaresinin binasının olması gerektiğine inanıyorum. Vatandaşlar bunu hiç önemsemiyor” ifadelerini kullandı.
“SAHİL KISMINDA BİR SÜRÜ YOL AÇTIK”
Göreve başladıktan sonra hizmet götürülmesi gereken her yeri belirlediklerin söyleyen Aslan, “Orada en önemli kriterlerimiz neydi; nüfusun fazla olduğu yerleri öncelik sırasına göre belirledik. Nüfusun fazla olduğu ve sokağı, caddesi en sıkıntılı olan yerleri ilk yapacağımız yer burası olsun dedik. Bunları dereceli dereceli önem sırasına göre yapacağız. Sahil kısmında bir sürü yol açtık. Önümüzdeki sene de inşallah diğer mahallelere gireceğiz. Yol yaparken, VASKİ’yi, VEDAŞ’ı, Türk Telekom’u ve Aksa’yı çağırıyoruz. Mahalle toplantılarında halkla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyip, taleplerini alıyoruz. Onların sorunlarından 3-4 tanesini bile çözebiliyorsam bu benim için önemli bir iştir. Çoğu vatandaş siz bizim derdimizi dinlediniz bize yeter diyor. En azından ilgili muhatabıma ben derdimi anlatabiliyorum diyor. Buda çok önemli bir şey. Mahallenin şuan asfaltı yaptık, seneye VASKİ kazsın, Telekom gelsin kazsın buna kesinlikle izin vermiyorum. Onlara göreve geldiğim ilk günde söyledim. Bundan sonrada izin vermeyeceğim. Yarın öbür gün orada kazı varsa emin çok önemli bir şey vardır, ondan kazıyordur. Onu da eski haline, belli etmeyecek şekilde ve bizim teknik arkadaşların olurunu almak şartıyla izin veriyoruz. Bunu yaptığımız bütün işlerde çok önemsiyorum” dedi.
“SEMT PAZARI HAYALİM VAR”
Kaldırım işgalleriyle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Aslan, “Kaldırım işgallerine çok sert bir şekilde girdik. Kaldırımla mücadele, kaldırım işgaliyle mücadele, işportacı vs. Yardıma muhtaç aileleri, ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret ettiğimde çok dramatik şeylerle karşılaşıyoruz. İnsanın zor yaşayabileceği yerler görüyorum. Bir aile ziyaretimde kocan nerede diye sordum. Eşim çorap satıyor ama kaymakam mıdır, belediye başkanı mıdır bilmiyorum ama eşime çorap satmak için izin vermiyor dedi. Böyle sosyal gerçeklerimiz de var. Bu kalkıp bir Maraş’ta veya bizim orada büyük meblağda kira veren, vergi veren vatandaşın yanında seyyar satıcılık yapmasını haklı çıkarmaz. Ama ben bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Böyle bir sosyal gerçekliğimiz var. Benim semt pazarı hayalim var. Şuan belirlediğimiz 3-4 tane yer var. Bunları pazar başkanlarıyla ve pazarcılarla bir araya gelerek belirledik. Acaba diyorum buraları yaptıktan sonra, bu insanların bir kısmını oralara çekebilirsek vicdanen de rahat ederiz diye düşünüyorum. Şu pandemi döneminde, insanlar evlerine ekmek götürürken, bu kadar sıkıntı çektiği bu dönemde ben vicdanen şuan konuşuyorum; çok sert girmeyi tercih etmiyoruz. Ama onunda inşallah zamanında gereği neyse yapacağız” diye konuştu.
“AĞIR HASARLI OLUP YIKTIĞIMIZ BİRÇOK YER VAR”
İpekyolu ilçesinde çok sayıda hasarlı binanın var olduğunu belirten Aslan, “Van’a ağır hasarlı binalar var. Hepsini tespit ettik. Ağır hasarı orta hasara çevirmek için neler yapıyorlar. Ağır hasarlı olup yıktığımız birçok yer var. Deprem şehriyiz, deprem ülkesiyiz. Çok ciddi şekilde bununla mücadele edilmesi gerekiyor. Sen eğer sıkıntılı bir binanın 5’nci 6’nci katında oturmayı tercih ediyorsan ben ne diyebilirim. Gariban olup zorla oturanlar var. Bu konuda benim tek başıma yapabileceğim bir şey yok. Ama çok önemli bir şey” ifadelerini kullandı.
“KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI EN YETKİLİ MUHATABINA İLETİLDİ”
Kapıköy’ü önemsediklerini söyleyen Aslan, “Vali Bey Kapıköy’ü çok önemsiyor. Ticaret Odası ve diğer kurumlar çok önemsiyor. Bunun en yetkili muhatabına iletildi. Hava yolu açık, niye Kapıköy kapalı diye. Onlarda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Biraz sabredeceğiz. İran’daki durum bizim gibi değil. Oranın hali biraz daha kötü, ondan dolayı korkuyorlar. Şuan birde kış mevsimi, çok ağır şekilde Allah korusun yaygın bir şey olursa bizim yoğun bakım ünite sayımız belli, diğer imkânlarımız belli. Bu kez yönetilemez hale gelebilir. Önce yaşayabilmek lazım, artık insanlar bıçak kemiğe dayandı diyor. Haklılar. Ben en kısa sürede açılmasını temenni diyorum. İran biraz daha kapalı bir devlet, vaka sayılarını da biraz daha doğru, düzgün vermiyorlar. Ona rağmen günlük 5 binin üzerinde vaka olduğunu ilan ediyorlar. Biraz sabredeceğiz. Bütün ilgililere söylendi ve iletildi. İnşallah en kısa sürede açılır. İpekyolu ilçemizde 200’ün üzerinde okey salonu var. Adamlar 1 yıldır siftah etmemişler. Birde ceza kesen arkadaşlar. Mümkün olduğunca izin vermiyoruz ama böyle. İki ucu değişik bir durumda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“BİR PROJE YAPARKEN BÜTÜN BİRİM AMİRLERİMİZLE BERABER YAPIYORUM”
Van’ı çok iyi tanıdığını söyleyen Aslan, “Ben yaklaşık olarak 4 yıldır Van’dayım. Vali Yardımcılığı, Genel Sekreterlik, YİKOB Başkanlığı yaptım. Şimdi ise İpekyolu Belediye Başkan Vekili ve Kaymakamlığını yapıyorum. Ben Van’ı neredeyse sokak sokak biliyorum. Kaç defa gezdim. Bunu severek yapıyorum. Gezerken her yeri görüyorsun. Van’ı tanıdığımı düşünüyorum. Danışmanlık anlamında hepsi de biliyor. Bir proje yaparken bütün birim amirlerimizle beraber yapıyorum. Bunu yapalım mı yapmayalım mı? Her şeyi konuşuyoruz. Benim en büyük danışmanım hizmet edeceğim ve yapacağım projenin muhataplarıdır. İhtiyaç, iş yapacağım hedef kitle. Hizmet götüreceğin hedef kitle, en azından benim inandım şey bu. Engelsiz akademiyi niye açmadık. Oradaki çocuklar birbirlerine sarılıyor. Ondan dolayı biri hasta olursa hepsi hasta olur diye düşündük. Orayı biraz ağırdan almak istiyoruz. Orası artık eksisinden daha iyi olacak. Engelsiz Yaşam Akademisi’nin etrafı önümüzdeki yıl bir merkez haline gelecek. Orada ilklerin olduğu, ters ev, buz patent pisti, oyuncak müzesi olacak. Orası da önümüzdeki yıl Nisan ayında başlayacak” diye konuştu.
Toplantıya belediye başkan yardımcıları ve birim başkanları da katıldı.
Kaynak: Van Postası Gazetesi