DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, oluşturdukları 110 milyonluk bir havuz ile 56 milyonluk bir proje olan Van Tekstilkent gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
DAKA’nın çalışmalarını anlatan Güray, kalkınma ajanlarının amacı bölgeler arası gelişmişlik farkını kapatmak olduğunu söyledi.
DAKA’nın; Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş olmak üzere bölgenin 4 ilini kapsadığını aktaran Güray, “Kalkınma ajansları sanayi teknoloji bakanlığına bağlıdır. Dört ilin nüfusu oranında 100 üyeden oluşan kalkınma kurulumuz bir danışma meclisi niteliğindedir. Burada üniversite dekanından tutun STK üyelerimize kadar temsilciler yer almaktadır. Yılda belli dönemlerde toplanmaktadır. Dört ildeki yönetim kurulumuz, Valilerimiz, Belediye Başkanları, TSO Başkanları, Genel Meclis Başkanları olmak üzere toplam 15 yönetim kurulu üyesi var. Genel sekreter, icra makamının başıdır. Genel sekreterliğin altında çalışma birimleri var. Muş, Hakkâri, Bitlis’te DAKA yatırım destek ofisleri faal olarak hizmet vermektedir. Birim başkanlarımız, uzman personellerimiz, destek personellerimiz, idari destek personellerimiz ve en son taşeron yasası ile taşeron personelimiz var. Üç ilde benimle birlikte toplam 61 kişiyiz. Taşeron personelimiz haricinde 41 kişiyiz” diye konuştu.
VAN GELİŞİRSE ÇEVRESİ DE GELİŞİR
Mali destek projesi kapsamından 4 ilden toplam bin 726 tane proje başvurusu yapıldığına dikkat çeken Güray, 2009’dan buyana ise 15 projeye mali destekte bulunduklarını vurguladı. Güray bu projelerin 9 tanesi özel sektöre yönelik olduğunu ayrıca belirtti. Yaptıkları projelerle Van ve çevre illerin gelişmişlik düzeyini artırdıklarını ifade eden Güray, “Türkiye’de kendi çevresini kalkındıracak cazibe merkezlerinden biride Van’dır. Yani Van gelişirse çevresindeki illerde gelişir. Tam tersi durumumda da çevresindeki illerde olumsuz etkilenir” dedi.
110 MİLYONLUK EKONOMİK DESTEK HAVUZU
Geçtiğimiz yıl içerisinde 110 milyonluk bir havuz oluşturduklarına dikkat çeken Güray, bu havuzda çok önemli işler yaptıklarını kaydetti. Güray, “Van Tekstil kent, yaklaşık 56 milyonluk bir projeydi. Yine 15 milyonluk bir proje yaptık. DAP desteği ile Tuşba Belediyesi İskele’ye 15 Temmuz Şehitler Park’ı yaptık. Bunları oluşturduğumuz havuzdan sağladık. Yine bizim bu yıl bakanlığa sunduğumuz 2 projemiz gündemde. Yüzüncü Yıl Üniversitesi TEKNOKET ve Organize Sanayi Bölgesiyle beraber kuluçka merkezi planlıyoruz. Tekstilkent’in 2’inci etap alt yapısı yapılıyor. Kent Müzesi yapıyoruz onunda ihalesini Büyükşehir Belediyesi yaptı. 2019’un ortasında bitmesi planlanıyor” diye konuştu.
Türkiye'deki 26 kalkınma ajansından bakanlığa sunulan güdümlü proje teklifi sayısı 101 olduğunu ifade eden Güray, desteklenen proje sayısının 11 olduğunu aktardı. Güray, bu 11 projeden 4’ü kendilerine ait olduğunu ayrıca 2018 yılında bir projeleri daha kabul edildiğini kaydetti. Güneşi hali hazırda çalışmaları devam eden 5 projeleri olduğunu kaydetti.
PROJE HAKKARİ'NİN GURURU OLDU
Yaptıkları en önemli projelerden birisinin Hakkâri Mergabütan Kayak Merkezi olduğunu vurgulayan Güray, yaptıkları bu proje sayesinde kayak sporunda ciddi başarılar elde edildiğini söyledi. Güray, “Özellikle kış aylarında ilin tek sosyal donatı alanı konumunda. Hakkâri ve ilçelerinde; ailece çoluk çocuk, çalışan memur, işçi, bütün vatandaşların akın ettiği bir tesisi konumunda. Kayak sporunda ciddi başarıları var. Kıt kanaat imkânlara rağmen her sene 20’nin üzerinde altın madalya kazanıyor. Kayakçılar milli takımda da yer alıyorlar” dedi.
Vatandaşlarımızın sosyalleşmesi için her mevsimin dahil olduğu projelerin olduğunu söyleyen Güray, 2018 çalışma programımızı hazırlarken Hakkâri’den yola çıkarak 4 il için kış turizmi projesi hazırladık ve projelerimiz kabul edildi. Fakat Euro üzerinden yapacağımız için projelerimizi 2019 yılına ertelemek zorunda kaldık. Özellikle yapacağımız yani kuracağımız tesis yatırımı sadece kış aylarında faal olması anlamına gelmeyecek 4 mevsim için faal durumda olacak” diye konuştu.
URARTU YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET ROTASI
Amaçlarının Van’ı her kesime tanıtmak olduğunu aktaran Güray, en büyük projelerinden birisi ise Urartu müzesi, Urartu yürüyüş ve bisiklet rotası olduğunu ifade etti. Güray, “GAP İdaresi’nin önemli bir çalışması var. Bizimde önceden DAKAP ile sürdürülen bir çalışmamız vardı. Bu sene özellikle Mezopotamya’yı ön plana çıkaracak bir proje için çalışıyoruz. En azından diğer ajanslarla olmasa bile kendi ajansımız ile çalışmamız var mesela Urartu müzesi, Urartu yürüyüş ve bisiklet rotası projesi Van ve Bitlisi içeren bir projedir. ’dedi.
Kaynak: Van Postası Gazetesi