Van Gölü'nün İncisi Akdamar'da Efsanevi Ayin: 12. Yıl Heyecanı!

Van Gölü'ndeki tarihi Akdamar Kilisesi'nde 12. ayin yapılacak.

Van Haberleri 6.09.2024 11:15:00 0
Van Gölü
Tarih: 06.09.2024 11:22

Anadolu'nun derin tarihine tanıklık eden Van Gölü'nde bir kültürel ve dini varlık olan Akdamar Adası'nın muhteşem doğasında bulunan Akdamar Kilisesi, bu Pazar günü 12. Ermeni ayinine ev sahipliği yapacak.

Geleneksel olarak her sene Eylül ayının ilk haftasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği özel izinlerle düzenlenen bu ayin için son hazırlıklar devam ediyor.

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Hazırlıklar kapsamında, Van Valiliği başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, ayinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için koordinasyon içinde çalışıyor. 12 yıldır aralıksız devam eden ve bölgenin inanç turizmi açısından önemli bir yeri olan ayin, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi Akdamar Adası'na çekiyor. 

Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan Ermeniler ile Van'da kripto olarak yaşayan Ermenilerin katılımının beklendiği ayin, üst düzey Ermeni din adamlarını ağırlayacak.

GÜVENLİK VE KATILIM

Valilik koordinasyonunda gerçekleştirilen güvenlik önlemleri ve organizasyon çalışmaları ise, ayinin huzur içinde ve herhangi bir aksaklık olmadan kutlanabilmesi için titizlikle yürütülüyor. Akdamar Adası'nda gerçekleşecek olan bu özel ayinin 11.00 ile 14.00 saatleri arasında yapılması öngörülüyor.

AKDAMAR KİLİSESİ'NİN TARİHİ ZENGİNLİĞİ

Akdamar Adası ve üzerindeki meşhur kilise, tarihi dokusu ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. 

915-921 yılları arasında Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından yaptırılan kilise, dönemin sanatını yansıtan figürlü taş bezemeleriyle dikkat çekerken, İncil ve Tevrat'tan alınmış sahnelerle de hayranlık uyandırıyor. Tarihi IX. yüzyıla dayanan manastır topluluğu, değişik dönemlerdeki restore işlemleriyle günümüzde ayakta kalmayı başarırken, kiliseye ve manastıra olan ilgi her geçen yıl artmaya devam ediyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler: ' İncisi Akdamar' Efsanevi : . Heyecanı!